İspanya Merkez Bankası toptan CBDC’ler için deneysel program başlatıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İspanya Merkez Bankası (BDE), toptan Merkez Bankası Dijital Para Birimlerini (CDBC) test etmek için deneysel bir program başlatmayı planladığını açıkladı. Merkez Bankası, yerel finans ve teknoloji kurumlarından iş birliği önerileri arıyor. 

İspanya Merkez Bankası’nın 5 Aralık tarihinde yayınladığı bir bildiriye göre, söz konusu program üç ana kapsamdan oluşacak. BDE, bildirisinde bu kapsamları fonların hareketlerini simüle etmek, finansal varlıkların likidasyonlarını denemek ve ülkenin finansal altyapısına toptan bir CBDC getirmenin faydalarını ve dezavantajlarını analiz etmeyi amaçlayan bir program düzenlemek olarak sıraladı. 

Toptan CBDC’ler, vatandaşlar tarafından kullanıma açık bireysel veya genel amaçlı bir CBDC’ye kıyasla, genellikle bankalar tarafından rezervleri merkez bankasında tutmak için kullanılan dijital paraları ifade ederler. 

İspanya Merkez Bankası’nın yayınlamış olduğu bildiride, ayrıca toptan CBDC çalışmalarının özel bir program olduğunu ve Avrupa Birliği’nde dijital avro kullanımını araştıran çalışmalarla bir ilgisi olmadığının altını çizdi.  

Bununla birlikte, toptan CBDC programıyla ilgilenen tarafların banka tarafından belirlenen asgari gereklilikleri yerine getirmeleri ve 31 Ocak 2023’e kadar olan başvuru süreci boyunca taahhütlerini bildirmeleri gerektiğini belirtildi. 

BDE, bu programı üstlenmesinin ana sebebinin, CBDC çalışmalarının giderek dijitalleşen toplumun ihtiyaç ve taleplerine karşılık verip veremeyeceğini görmek olduğunu açıkladı. 

Merkez bankası, ayrıca CBDC’lerin özellikle bireysel olarak kullanımlarına ilişkin analiz edildiğini, denetlendiğini ve denendiğini söyledi. BDE, toptan CBDC’lerin ise henüz araştırılma aşamasında olduğunu belirtti. 

Öte yandan Avustralya Merkez Bankası Başkan Yarrdımcısı Brad Jones, 8 Kasım’da bir merkez bankası konferansında bireysel CBDC’lerin ticaret bankalarından uzaklaşmalarına ve potansiyel olarak Avustralya dolarını yerinden etmesine neden olabileceğini söyledi. 

Tayland Merkez Bankası (BOT) ise 10 bin kişinin katılımıyla CBDC’lere ilişkin başlattığı sınırlı bir test projesinde 2022 yılı sona ermeden önce bireysel CBDC pilot uygulamasını başlatmayı planlıyor. 

Son olarak Çin Merkez Bankası, e-CNY’ye ilişkin ilk denemesini 2020 yılında başlatmıştı. Şu anda en yaygın olarak Çin’de benimsenen CBDC’ler pilot aşamasında yaklaşık 14 milyar dolar değerinde işlem gerçekleştirilmiş durumda. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
İspanya Merkez Bankası toptan CBDC’ler için deneysel program başlatıyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!