İran, tesettür kullanmayan kadınların banka hesaplarını donduracak!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Parlamentosu’ndan bir üye yerel medya ajansına hükümetin halka açık yerlerde tesettür kullanmayan kadınlara yeni dayatmalarda bulunacağını açıkladı. Parlamento üyesi, hükümetin en fazla iki uyarının ardından tesettürlü olmayan kadın vatandaşlarının banka hesaplarını dondurulacağını söyledi. 

İslami Danışma Meclisi Kültür Komisyonu üyesi Hossein Jalali, 6 Kasım’da İran’ın yerel medya kuruluşlarına tesettürlü olmayan kadınlara yasalara uymaya davet eden ve tesettür kullanmadıkları durumda ise banka hesaplarının dondurulacağına ilişkin bir uyarı SMS’i göndereceklerini söyledi. 

“Son aşamada, tesettür kullanmayan kadınların banka hesapları durdurulabilir.” 

Daha önceleri de hükümet, dayatmaları ve yaptırımları sonucu muhaliflerin kripto paralara yönelmelerine şahitlik etmişti. 

Jalali, ayrıca uyarı aşamasının tam olarak ne anlama geldiği konusunda detay vermedi. Jalali, bu süreçte ahlak polislerine gerek olmadığını, onun yerine güvenlik kameralarının belirli şahısları tespit etmesi için yapay zekâ ile birlikte kullanılabileceğini belirtti.

Bilindiği üzere Tahran’da Mahsa Amini isimli bir kadın tesettür kullanmaması sebebiyle bir ahlak polisi tarafından tutuklanıp hastanede şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine de 17 Eylül tarihinde İran’da protestolar başladı ve hala devam ediyor. 

Şimdi ise ülkede pek çok kadın sokaklarda başörtülerini ateşe veriyor ve hükümeti zorunlu tuttukları başörtüsü yasasını geri çekmeye zorlamak adına tesettür giymeyi reddediyor. 

Bu yılın başlarında Kanada’nın başkenti Ottawa’da aşı karşıtı kamyoncuların protestolarını engellemek adına Başbakan Justin Trudeau’nun Acil Durumlar Yasasını yürürlüğe koymuştu. Söz konusu yasa ile birlikte eylemcilerin banka hesapları dondurulmuştu. Şimdi de İran’ın protestocuların ve tesettür kullanmayı reddeden vatandaşların banka hesaplarının dondurulacağına ilişkin tehdidi, Kanada’nın uyguladığı yaptırım ile paralellik gösteriyor. 

Kanada’daki bazı konvoy protestocularının bağış toplama platformu GoFundMe’nin kampanyasının web sitesinden kaldırılmasının ardından, söz konusu protestoyu finanse edebilmek için kripto paralara yönelmişti. 

Öte yandan 9 Kasım tarihinden bu yana uluslararası ticaret anlaşmalarında kripto paraları kullanan İran, bir süredir kripto riyali adı verilen kendi Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ni (CBDC) geliştirmeye devam ediyor.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
İran, tesettür kullanmayan kadınların banka hesaplarını donduracak!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!