NFT’leri Kullanarak Dijital Kimliği Korumak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel kimlik sistemleri güvensiz olmaktadır. Ayrıca yetkisiz kişiler tarafından kolaylıkla erişilebilmektedir. Ancak, Blockchain teknolojisiyle dijital kimliği korumak oldukça kolay olmaktadır. NFT’leri Kullanarak Dijital Kimliği Korumak adlı konu başlığımızı NFXHaber olarak bu makalemizde cevap vereceğiz.

NFT’leri Kullanarak Dijital Kimliği Korumak: Dijital Kimlik Nedir?

Dijital kimlikler, bir kişinin veya bir organizasyonun kullanabileceği bir siber uzay kimliğidir. Özellikle kullanıcıların hareketleri onu, 2.0 dünyasındaki verileri ve başkalarının onlar hakkında yaptığı yayınları ve görüşleri oluşturmaktadır. Ayrıca bu kullanıcılar farklı topluluklar için birden çok dijital kimlikte oluşturabilmektedir. Güvenlik ve mahremiyetle ilgili, ana ilgi alanları bu kavramla ilgili olmaktadır.

Özellikle, internetteki işlemlerde ya da bağlantılarda kullanıldığında bir kişinin gerçek kimliğine benzerlik göstermektedir. Örneğin cep telefonları ve bilgisayarlar gibi farklı kişisel cihazlarda işlem yapıldığında ya da aldıklarında kişileri veya kuruluşları tanımlayabilmektedir. Aynı zamanda fiziksel adresleri ve adları gibi offline verileri de içerebilmektedir. Dijital kimlik artan popülaritesi sebebiyle, iş arayışlarında daha alakalı duruma gelmiştir. Bu sebeple, kullanıcılar sosyal ağlarda yayınladıkları açıklamaları ve görüşleri dikkatle değerlendirmelidir.

NFT’ler Dijital Kimlikleri Nasıl Etkiler?

Dünyamız giderek daha dijital duruma geldikçe, verileri gizli tutmakta giderek daha önemli duruma gelmiştir. Özellikle NFT’lerin kullanımı, varlıkların bu amacı gerçekleştirmek için sıkça kullandıkları bir yöntemdir. NFT’lerin siber güvenliği desteklemek için nasıl kullanıldığına dair birkaç örnek verecek olursak:

Entegre Güvenlik Özellikleri

Güvenli Depolama Sunmak

Akıllı Şifreleme ve Doğrulama

Çevrimiçi Kimlik Doğrulama Problemlerini Çözmek İçin Çalışan Projeler ise;

Soulbound Token’ları (SBT’ler)

Yatlar

Durdurulamaz Etki Alanları

Köprü Protokolleri

WISeKey’in WISeID’si

YerleşNane

Fotokromik

Blockchain Üzerindeki Dijital Kimlik:

Geleneksel kimlik ve kimlik doğrulama işlevlerinin yanında, dijital kimlik sistemlerinin başka kullanımları da bulunmaktadır. Bunlar:

Finansal katılım: 

Gelişmekte olan ülkelerdeki birçok kişiler, bankacılık ve ödemeler gibi resmi finansal hizmetlere erişmek için uygun belgelere sahip olmamaktadır. Özellikle Dijital kimlikler sayesinde bu kişiler kimliklerini kolaylıkla kanıtlayarak bu hizmetlere erişebilmektedir.

IoT: 

Dijital kimlikler, IoT’nin kritik bir bileşeni olmasının yanında veri ve cihazların gizlilik ve güvenliğini korumaya da yardımcı olabilmektedir. Ayrıca cihaz yönetimleri ve izlemeler gibi yeni özellikleri etkinleştirebilmektedir.

Mülteci yardımları:

Mülteciler, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişmek için uygun belgeleri almada zorluklarla karşı karşıyadır. Ancak Dijital kimlikler sayesinde bu kişiler kimliklerini kolaylıkla kanıtlayıp, bu hizmetlere erişebilmektedir.

e- Yönetişim:

Burada uygun belgelerin eksiklikleri ve verimsiz hükümet süreçleri, gelişmekte olan ülkelerde insanların ihtiyaç duydukları hizmetlere erişmesini engelleyen faktörlerden bazılarıdır. Dijital kimlikler desteğiyle vatandaşlar bu hizmetlere kolaylıkla erişebilmektedir.

İnsani yardım:

Afet bölgelerinde yardıma ihtiyacı olan insanları belirlemek zor olabilmektedir. Bu yardım kuruluşları, dijital kimliklerin desteğiyle, yardım ettikleri kişileri takip edip, yardımın doğru kişilere iletildiğinden emin olabilmektedir.

Kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele:

Ülkelerin terörle ve finansal işlemlerle mücadele ederken karşılaştığı en yaygın problemlerden ikisidir. Özellikle kimlik gereksinimlerinin olmaması sebebiyle para akışını izlemek oldukça zordur. Ancak Dijital kimlik sistemleri sayesinde kişiler işlemlerini takip etmek ve suçluların sahte hesap kullanmasını engellemesi mümkün olmaktadır.

Oylama:

Geleneksel kağıt tabanlı oylama sistemi genellikle güvensiz olmaktadır. Ayrıca dolandırıcılığa da oldukça açıktır. Ancak Dijital kimliklerin yardımıyla insanlar bir seçimde güvenli ve verimli bir şekilde oy kullanabilmektedir.

Sağlık Hizmetleri:

Birçok ülkede insanlar sağlık hizmetlerine erişimlerde ve bu hizmetlerin güvenliğini sağlamada zorluklarla karşılaşmaktadır. Ancak dijital kimliklerin yardımıyla insanlar kimliklerini kolaylıkla kanıtlayıp hayati hizmetlere güvenli şekilde erişebilmektedir.

Mülk sahipliği:

Birçok ülkede, devlet belgelerinin olmaması sebebiyle birinin mülk sahipliğini kanıtlaması oldukça zordur. Ancak Dijital kimlikler sayesinde insanlar mülklerinin sahipliğini kolaylıkla devredip, kredi alabilmektedir.

Eğitim:

Birçok ülkede insanların eğitime erişim sağlarken kimliklerini kanıtlamaları zor olmaktadır. Ancak Dijital kimliklerin yardımıyla insanlar kimliklerini kolaylıkla kanıtlayıp, özgeçmişleri ve sertifikaları aracılığıyla hayati hizmetlere güvenli erişim sağlayabilmektedir.

Çevrimiçi güvenlik:

İnternetin doğası gereği, online ortamda kiminle uğraştığınızı bilmek oldukça zordur. Bu da, suçluların yasa dışı faaliyetlerde bulunmasını ve dolandırıcılık yapmasını kolaylaştırmaktadır. Ancak Dijital kimliklerin yardımıyla, insanlar online olarak başkalarıyla etkileşime geçmeden önce kimliklerini kolaylıkla doğrulayabilmektedir.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
NFT’leri Kullanarak Dijital Kimliği Korumak
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!