Kısa bir süre önce Güney Koreli savcılar, kripto para piyasasından 40 milyar doların üzerinde paranın silinmesine neden olan LUNA’nın kurucu ortağı Daniel Shin için tutuklama emri çıkarmaya yönelik çalışmalar yürütmeye başladı. Shin, LUNA’nın büyük çöküşünden önce popüler kripto para birimi üzerinden yasa dışı kar elde etmekle suçlandı. Seul Güney Bölge Savcılığı’nın, LUNA’nın geliştirici şirketi Terraform Labs’ın 3 yatırımcısı ve TerraUSD ile LUNA’nın 4 mühendisi için de tutuklama emri çıkarmaya çalıştığı bildirildi.
Aktarılan detaylara göre; savcılar, 37 yaşındaki Shin’in yatırımcılara haber vermeden ihraç edilen Luna’ları sakladığından ve daha sonra bunları yüksek bir değerden satarak 105 milyon dolar haksız kazanç elde ettiğinden şüpheleniyor. Güncel olarak ‘Sermaye Piyasası Yasası’nda stablecoin ve kripto paralarla ilgili bir madde bulunmasa da savcılar, Luna’yı bir finansal menkul kıymet olarak gördüklerine işaret ediyor.
Shin’in ayrıca, finans teknolojileri firması Chai Corp.’daki müşteri bilgilerini ve fonlarını LUNA’yı desteklemek için kullandığı iddia ediliyor. Bu nedenle Terraform Labs kurucu ortağı, Elektronik Mali İşlem Yasası’nı ihlal etmekle de suçlanıyor. Shin’in bu yılın başlarında Chai Corp.’daki CEO’luk görevinden ayrıldığı biliniyor. Bununla birlikte Shin, Terra ve LUNA’nın çöküşünden 2 yıl önce Terraform Labs’den ayrıldığını ve çöküşle hiçbir ilgisi olmadığını söylüyor.
Daniel Shin, daha önce Güney Kore’de ifade vermek için çağırılmıştı
Öte yandan; Güney Kore Ulusal Meclisi, daha önce Daniel Shin’i ülkenin en büyük mali düzenleyicisi “Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC)” tarafından 6 Ekim’de yapılacak olan bir adli incelemede ifade vermesi için de çağırmıştı. Adli denetime saatler kala Shin, ‘Güney Kore Ulusal Meclisi’ne yeni bir bildiri göndererek yetkililere ifade vermeyeceğini açıklamıştı. LUNA kurucusu, Güney Koreli yetkililere ifade vermesi durumunda Terra LUNA’ya ilişkin yerel savcılar tarafından yürütülen soruşturmanın olumsuz etkilenebileceğine işaret etmişti.
Temmuz ayında ise Shin’in evi, soruşturma kapsamında Güney Koreli yetkililer tarafından aranmıştı.
Ne olmuştu?
Do Kwon tarafından piyasaya sürülen Terra Luna, başlangıçta büyük bir ivme kazansa da bu yılın mayıs ayında birkaç gün içerisinde neredeyse sıfıra inmiş ve dolar karşısındaki tüm değerini kaybetmişti. Bu durum, kripto para piyasasından 40 milyar doların üzerinde paranın silinmesine yol açmıştı. Yalnızca Güney Kore’de 280 bin kişi, durumdan olumsuz etkilenmişti. Bunun üzerine; Terra Luna’nın arkasındaki Terraform Labs ve kurucu Do Kwon, Güney Kore ve ABD’de pek çok davaya konu olmuştu. Kwon ayrıca; vergi dolandırıcılığı, yatırımcıları yanıltma, haraç toplama ve saadet zinciri oluşturma suçlarından da yargılanıyordu.
Eylül ayında ise Güney Kore’nin başkenti Seul’daki bir mahkeme, Do Kwon için sermaye piyasası kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklama emri çıkarmıştı. Söz konusu tutuklama emrinde, Do Kwon dışında 5 kişinin daha adı verilmişti. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da Kwon’un pasaportunu iptal etmeye yönelik çalışmalar yürütmeye başlamıştı. Terra kurucusunun, pasaportunu 19 Ekim’e kadar teslim etmemesi durumunda pasaportun geçersiz sayılacağı açıklanmıştı. Bununla birlikte, yetkililerin Kwon’u tutuklamak için Interpol (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) ile iş birliği yapmayı planladığı belirtilmişti. Yaşanan gelişmelerden kısa bir süre sonra ise Interpol, Do Kwon’u kırmızı bülten listesine dahil etmişti.
Hala konumu tespit edilemeyen ve serbest durumda olan Kwon’un, çevrim içi işlemlerini sürdürdüğü iddia ediliyordu.