Dolandırıcılar 4,2 Milyon Sterlin Değerinde NFT Çaldı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolandırıcılar Birleşik Krallık’ta ikamet edenlerden, ülkede NFT’lerin artan popülaritesi arasında bu yıl 4,2 milyon £ çaldı. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.

Bir Yılda 10 Kat Daha Fazla Kayıp

Rakamlar, NFT’lerle bağlantılı dolandırıcılıkla ilgili raporların son 12 ayda önemli ölçüde arttığını gösteren verileri paylaşan devlet kurumları tarafından hazırlanan bir rapora göre açıklandı. Majestelerinin Gelir ve Gümrük Dairesi’nden (HMRC) elde edilen veriler, NFT’lerle ilgili dolandırıcılığın 2020/21’de sadece dokuz iken 2021/22’de 78’e sıçradığını gösteriyor.

Dönem içinde çalınan fonların değerinin 10 kat artması piyasa gözlemcilerini ve düzenleyici kurumları şaşırttı. İngiliz hukuk firması Pinsent Masons’a göre, 2021’de NFT dolandırıcılıklarında 420.000 £ kaybedilmiştir. Bu rakam bu yıl 4,2 milyon £’a yükseldi.

NFT’ler geçtiğimiz yıl son derece popüler hale gelmiştir. Çünkü koleksiyonerler dijital çizimleri, videoları ve diğer koleksiyon öğelerini satın alarak varlıkların talebinde ve fiyatında ani bir artışa neden olmuştur.

Düzenlenmemiş Bir Pazarda Sahip Olma Kolaylığı

NFT’lerin değerindeki artış, yatırımcıları sömürmek için düzensiz piyasadan yararlanan dolandırıcıları sektöre çekti. Piyasa analistleri, özellikle çalınması kolaysa, dolandırıcıların parayı rutin olarak takip etmesi nedeniyle bunun beklenebileceğini söylüyor.

NFT’ler düzenleyici gözetimi çok az olan veya hiç olmayan bireyler ve kuruluşlar tarafından kolayca sahiplenilebilir. Uluslararası sınırlar bunların mülkiyetini, depolanmasını, kullanımını ve ticaretini sınırlamaz. Böylece dolandırıcılara faaliyet göstermeleri için bolca alan verilmektedir. Ek olarak bazı NFT’lerin akıl almaz fiyatlarla değerlenmesi gerçeği de kötü aktörlerin saldırılarına yol açar.

Kayıpların çoğu, kar elde etme umuduyla fon yatırdıktan sonra proje sahipleri tarafından terk edilen erken yatırımcılara cazip teklifler içeren “kilit çekme planlarının” bir sonucuydu. Ayrıca pompa ve boşaltma şemaları da yaygındır. Bu tür bir dolandırıcılıkta, kurucular kendi varlıklarını satıp varlığın değerinin düşmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte onları terk etmeden önce, varlığın fiyatı yatırımcıları çekmek için yapay olarak manipüle edilir.

Dolandırıcılar Yatırımcının Coşkusunu Sömürüyor

Pinsent Masons’ta Kıdemli Adli Muhasebeci Yardımcısı olan Hinesh Shah, dolandırıcıların hızlı ama çoğunlukla gerçekçi olmayan getiriler vaat ederek yatırımcıların NFT’lere sahip olma hevesinden yararlandıklarını söyledi:

“Kaybetme korkusu, birçok yatırımcının şüpheciliğini geçersiz kıldı. Kripto para balonu sırasında neredeyse hiçbir şey “gerçek olamayacak kadar iyi” değildi.”

Düzenleyicilerin çoğunlukla piyasanın hızlı temposundan habersiz alındığını da sözlerine ekledi. Bu, büyük ölçüde düzenlemeye tabi olmayan bir alan olduğu gerçeğiyle birleşmektedir. Bununla birlikte kurumların hangilerinin düzenleyici gözetime sahip olması gerektiğinden emin olmamasını sağladı. Bu boşluk, bazı yatırımcıları dolandırmak için dolandırıcıların azami ölçüde istismar ettiği şeydir.

HMRC’deki kaynaklar, teşkilatın şubat ayında üç NFT’ye el koyduğunu söyledi. Bunu ilk yaptığında KDV dolandırıcılığı yüzünden olmuştur. Rapor, bunun 1,4 milyon sterlin değerinde ayrıntılı bir plan ve 250 yetkisiz şirket içerdiğini söyledi. 5000 £ değerinde kripto para birimlerine ve değeri bilinmeyen NFT’lere de mahkeme kararı alındıktan sonra ajans tarafından el konulduğunu belirtiyor.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Dolandırıcılar 4,2 Milyon Sterlin Değerinde NFT Çaldı!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!