Sanat koleksiyoncusu Amir Soleymani ile dijital müzayede platformu Nifty Gateway arasındaki 650.000 Dolarlık Non-Fungible Token (NFT) konusundaki anlaşmazlık Birleşik Krallık (BK) Temyiz Mahkemesi tarafından onaylanmıştır. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.
İngiltere ve Galler’deki Mahkemenin Kararı, İngiliz Tüketiciler İçin Bir Dönüm Noktasıdır
Temmuz 2022’de Birleşik Krallık Temyiz Mahkemesi Amir Soleymani’ye, dijital sanat ve NFT’lerde uzmanlaşan bir ticaret platformu olan Nifty Gateway ile Beeple koleksiyonundan 650.000 $’lık NFT ile ilgili bir anlaşmazlığı içeren bir davaya itiraz etme izni verdi. Altı Ekim’de sanat koleksiyoncusu, çevrimiçi pazarlardan mal satın alan kullanıcılarını etkileyen olumlu bir karar aldı.
Nifty Gateway, yasal işlem pozisyonunda, New York merkezli bir tahkimi uygulamaya çalıştı. Bununla birlikte Soleymani’ye bir tüketici yerine profesyonel bir kullanıcı muamelesi yaptı. Sonrasında onu İngiliz tüketici yasası korumasından alıkoydu. Ancak mahkeme aksi yönde karar vererek İngiliz tüketicilerin çevrimiçi bir işlem anlaşmazlığı söz konusu olduğunda herhangi bir zorunlu yabancı yargı tahkimine tabi tutulamayacağına karar verdi. Amir Soleymani, bu tarihi karar hakkında şu yorumu yaptı:
“Şimdiye kadar, NFT’ler olarak yayınlanan dijital sanat satışı, sanki uluslararası sularda bulunuyormuş gibi faaliyet gösteriyordu. Herhangi bir satış platformu, tüketici hakları yasalarının en zayıf olduğu ve kendi durumlarına en uygun olduğu yargı alanında hakemliği zorlamakla suçlanıyor. Umarım bu karar, tüketicilere bu tür gerrymanderinge karşı koruma sağlar.”
Anlaşmazlığı Ne Başlattı?
Her şey Mayıs 2021’de Amir Soleymani’nin, Ethereum’un kurucu ortağı Taylor Gerring tarafından Nifty Gateway’de 1,2 milyon dolara satın alınan Beeple’ın “Abundance” adlı NFT’sine ilişkin bir müzayedeye katılmasıyla başladı. Nifty Gateway müzayedeyi üçüncü sırada bitirmiştir. Bununla birlikte NFT’nin üçüncü sürümünü almak için Soleymani’den en yüksek teklifinin tamamını ödemesini istedi.
Soleymani gerekli tutarı ödemeyi reddettiğinde müzayede platformu, bir tüketici işleminden kaynaklanan herhangi bir yasal ihtilafın söz konusu kişinin ikametgahında görüleceğini belirleyen İngiliz yasalarının uygulanmasından kaçmaya çalışmıştır. Bununla birlikte merkezinin bulunduğu New York’ta tahkim işlemlerini başlattı.
Birleşik Krallık Kararının Ardından
Soleymani’nin hukuk müşaviri, kararın ticaret platformlarında işlem yapan BK’da yerleşik tüketiciler için geçerli olacağını belirtmiştir. Bununla birlikte bu işlem dahil olmak üzere durum hakkında daha fazla yorum yaptı:
“Bay Soleymani’nin öne sürmeye çalıştığı davanın, bu yargı alanında genel olarak interneti kullanan tüm tüketiciler için geniş etkileri var. Bir Birleşik Krallık mahkemesinde, tüketici anlaşmazlıkları, hükümetimizin Birleşik Krallık yasaları uyarınca her birimize sağladığı korumaları yerine getirmekle yükümlü olmayan yabancı bir mahkeme yerine, kamuya açık bir şekilde ele alınmalı ve karara bağlanmalıdır.”
Özellikle ünlü müzayede şirketleri blok zincir şirketleri ve merkezi olmayan otonom kuruluşlarla ortaklık kurmaktadır. Bu ortaklıklara Christie’s ve Algorand ortaklığı örnek verilebilir. Bununla birlikte Web3’e dahil olması ve NFT müzayedelerinin ilgi kazanmasıyla yeni kararlar alınıyor. Birleşik Krallık Temyiz Mahkemesi kararı tüketiciler için ihtiyaç duyulan bazı netlik ve koruma getirmektedir.