Grayscale’in GBTC fonu yüzde 41 değer kaybetti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FTX borsası 7 Kasım tarihinden bu yana likidite sıkıntılarıyla boğuşuyor. Buna bağlı olarak Bitcoin (BTC) fiyatı da o zamandan beri aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiriyor. BTC, beş gün içerisinde yüzde 21 değer kaybetti. Sert piyasa çöküşünün kurbanları arasında dünyanın en büyük kurumsal Bitcoin fonu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) yer alıyor. 

GBTC, 9 Kasım’da yüzde 41’lik rekor değer kaybı ile hisseleri 8,76 doları buldu. Bununla birlikte GBTC, hisse başına 51,47 dolarlık seviyesindeki zirvesinden 12 Kasım 2021’den bu yana kademeli olarak düşüyor. 

GBTC’deki yapısal problem, hisseleri serbest bir şekilde oluşturmayan ve bir geri ödeme programı sunmayan yatırım ortaklığı fonu olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu verimsizlik, fondaki Bitcoin varlıklarına karşı fiyat tutarsızlıkları yaratır. 

Grayscale’in sürekli GBTC’lerini borsa yatırım fonlarına (ETF) dönüştürmek istemesinin sebebi de budur. Varlıkları ETF’ye dönüştürme durumu ise, piyasa yapıcının hisseler oluşturmasına ve kullanmasına izin vererek prim veya indirimin çoğunlukla minimum düzeyde kalmasını sağlamaktadır. 

Grayscale, Ekim 2021’de başvuru yapmasından bu yana Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyon’ndan (SEC) nihai bir karar çıkmasını bekliyor. 29 Haziran tarihinde SEC, Grayscale’in GBTC’lerini spot Bitcoin ETF’lerine dönüştürme başvurusunu resmi olarak reddetti. Bunun üzerine şirket, 11 Ekim’de SEC’in kararına itiraz etmek için mahkemeye başvurmaya karar verdi. 

Piyasada meydana gelen son çöküş 2 Kasım tarihinde başladı. Çöküşün esas sebebinin de Sam Bankman-Fried’in kurduğu ticaret firması Alameda Research’ün sızdırılan bilançosunun ortaya çıkması olarak düşünülüyor.   

FTX ve Alamada Research’te meydana gelen skandal günlerce büyümeye devam etti ve yatırımcıların FTX borsasından varlıklarını hızla çekmelerine neden oldu. Nansen tarafından yayınlanan veriler, yedi gün içerisinde FTX borsasındaki stablecoin çıkışları 451 milyon doları bulduğunu ortaya koydu.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Grayscale’in GBTC fonu yüzde 41 değer kaybetti
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!