Kripto topluluğu Binance ve FTX’in açıklamalarıyla çalkalanıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun borsa rezervindeki FTX Token’ların (FTT) satılacağını duyurması, kripto topluluğu tarafından savaş uyarısı olarak yorumlandı.

Her şey zincir üstü izleme kaynağı Whale Alert’ın 5 Kasım tarihli alarmıyla başladı. Whale Alert, Binance’e 22.999.999 FTX Token transfer edildiğini aktardı.

🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 🚨 22,999,999 #FTT (584,818,174 USD) transferred from unknown wallet to #Binancehttps://t.co/Nm2jz9MKW0

— Whale Alert (@whale_alert) November 5, 2022

Bunun ardından Changpeng Zhao, Binance’in rakip borsa FTX tarafından ihraç edilen FTX Token’daki tüm pozisyonunu satacağını doğruladı. Zhao, son dönemde Alameda Research ile ilgili çıkan söylentilere atıfta bulunarak, “LUNA’dan çıkarılan dersler doğrultusunda” böyle bir kararın alındığını açıkladı.

Alameda Research’te neler oluyor?

FTX’in kardeş şirketi olan alım satım platformu Alameda Research, yakında borçlarını ödeyemez duruma geleceği iddialarıyla gündeme geldi.

Kardeş şirket olsa da FTX’ten bağımsız yönetilen Alameda’ya ait sızdırılan bilanço, şirketin FTT ile normal sayılamayacak ölçüde fazla iş yaptığını ortaya serdi. Öte yandan, şirketin 8 milyar doları aşan borç yükümlülüğüne karşın 2,1 milyar dolar kadarı teminat olan, yani hemen nakde dönüştürülemeyecek FTT’den oluşan rezervi ise “Ya borçlarını ödeyemezse?” sorusunu akıllara getirdi.

Zhao’nun mayıs ayında çöken ve kripto piyasasında zincirleme iflaslara yol açan Terra ekosistemine atıfta bulunması, piyasa katılımcılarının endişelerini daha da derinleştirmiş gibi gözüküyor.

SBF, kısa süre sonra -her ne kadar bahsedilen borsa değil, Alameda olsa da- FTX’in mali durumunun iyi olduğu açıklamasını yaptı. Ne var ki kullanıcılar, dün gece boyunca borsadan varlıklarını çekmeye akın etti. Hatta borsanın Bitcoin rezervi eksiye düştü.

Çekimlere gösterilen yoğun talep, kullanıcı bildirimlerine göre bazı aksaklıklara yol açtı. FTX’ten her şeyin yolunda olduğu yönünde gelen açıklama, yakın dönemde şahit olunanlardan dolayı topluluğun hoşuna gitmedi. 2022 DeFi krizinde çoğu protokol, çekim işlemlerini durdurduktan kısa süre sonra iflas bayrağını çekmişti.

Zhao, Alameda’nın teklifini reddetti

Binance’in FTT birikimini satacağını duyurmasının ardından, Alameda Research CEO’su Caroline Ellison’dan borsanın token’larını satın alma teklifi geldi. Ellison, CoinMarketCap verilerine göre haber yayın saati itibarıyla 17 dolar civarından işlem gören FTT için 22 dolar ödemeyi önerdi.

Ne var ki Zhao, “Sanırım serbest piyasada kalacağız” diyerek bu teklifi reddetti. 

Binance CEO’su, değeri 2,1 milyar doları bulan rezervin birkaç ayda satılacağını söyledi. CEO, satışların piyasayı en az etkileyecek şekilde yapılacağını da ekledi.

“Stablecoin savaşları” mı?

İki borsa arasındaki ihtilaf, CEO’ların Twitter gönderileriyle daha da ilginç bir hal aldı. FTX CEO’su, borsanın iyi durumda olduğunu söyleyerek “Rakiplerimizden biri sahte dedikodular ile kuyumuzu kazmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

CEO, aynı gönderi dizisinde CZ’ye de iş birliği çağrısı yaptı.

1) A competitor is trying to go after us with false rumors.

FTX is fine. Assets are fine.

Details:

— SBF (@SBF_FTX) November 7, 2022

Changpeng Zhao ise FTT satışlarını duyurduğu gönderi dizisinde bunun rakiplerinin aleyhine alınmış bir karar olmadığına açıklık getirmişti.

Binance always encourages collaboration between industry players. Regarding any speculation as to whether this is a move against a competitor, it is not. Our industry is in it’s nascency and every time a project publicly fails it hurts every user and every platform. 3/4

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 6, 2022

CZ kararın sızdırılan bilançoyla ilgili olduğunda ısrarcı olurken, bir diğer gönderisi ise toplulukta tartışmaların fitilini ateşledi.

“Kimseye karşı değiliz. Fakat sektördeki diğer oyuncuların arkasından lobi yapanları desteklemeyeceğiz.”

Liquidating our FTT is just post-exit risk management, learning from LUNA. We gave support before, but we won’t pretend to make love after divorce. We are not against anyone. But we won’t support people who lobby against other industry players behind their backs. Onwards.

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 6, 2022

Cointelegraph’ın 24 Ekim tarihli haberine göre, Sam Bankman-Fried olası bir stablecoin savaşının tetiklenebileceğinden bahsetmişti.

Binance’in ihraç ettiği stablecoin Binance USD (BUSD) geçtiğimiz aylarda gösterdiği değer artışıyla kripto para listelerini hızla tırmandı. Binance, eylül ayında ise borsadaki tüm USD Coin (USDC), USDP Stablecoin (USDP) ve TrueUSD’leri (TUSD) BUSD’ye dönüştürerek, bu stablecoin’leri artık desteklemeyeceğini duyurdu.

SBF, bunun üzerine “Binance USDC’yi BUSD’ye çeviriyor ve biz de arzdaki değişime şahit oluyoruz. Bu yüzden ikinci büyük stablecoin savaşı başlıyor” şeklinde açıklama yaptı. CEO, bundan yalnızca 3 gün sonra FTX’in kendi stablecoin’ini geliştirebileceğinin sinyallerini verdi.

Tüm bu olaylar, toplulukta birçok komplo teorisinin üretilmesine yol açtı. Komplo teorilerine son noktayı ise CZ koydu.

“Bunun bu kadar tartışmaya yol açması şaşırtıcı. Hatta bu olayları benim tasarladığım yönüne komplo teorileri de var. Böyle bir şeyi kimse tasarlayamaz.”

FTX ve Binance arasındaki durumu “kavga” olarak yorumlayanların hayal kırıklığına uğrayacağına değinen CEO, “Ben enerjimi kavgaya değil, geliştirmeye harcıyorum” diye ekledi.

Funny memes, media & some people tried to color this as a “fight.” Sorry to disappoint, but I spend my energy building, not fighting. Today I spent my day on our business & our community. I suggest others do the same. Back to building. 4/4

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 7, 2022

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto topluluğu Binance ve FTX’in açıklamalarıyla çalkalanıyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!