GameFi sektörü, önümüzdeki altı yıl içinde büyük bir potansiyel ortaya koyabilir. Absolute Reports verilerine göre, sektör yıllık yüzde 20,4 bileşik büyüme oranıyla 2028’e kadar 2,8 milyar dolar değere ulaşacak.
Merkezi finans (CeFi) ve merkeziyetsiz finansa (DeFi) kıyasla daha sakin ve skandalların belki de daha az olduğu, fakat henüz gücünü ve potansiyelini gerçekleştirememiş bir alan. Kripto oyunculuğu, ayı piyasasının derinleştiği anlarda bile diğer sektörlere kıyasla daha güçlü kaldı.
Ne var ki, GameFi sektöründe bir sorun mevcut: Ürünün reklamı ve piyasaya sürülen hali arasındaki kalite farkı, hevesli oyuncuların hevesini kursağında bırakıyor. Bu sorunun giderek daha fazla oyunda görülmesinden tüm sektör etkileniyor.
Müşterilerin talepleri karşılanmadıkça ve hayal kırıklığı düzeyi arttıkça, kitlesel yaygınlığın artma ihtimali de sektörün elinden kayıp gidiyor. Geliştiricilerin kendilerini aşan vaatler verip bu vaatleri karşılayamamaları yerine, gerçekten yapabileceklerini geliştirmeye odaklanmaları gerekiyor. Henüz bu davranışı yeterli düzeyde görmüyoruz.
Bu sıkıntılar önemsiz de değil. Oyun sektörü izole bir balonun içinde değil, hatta tam tersine Web2 ve Web3’ün giderek daha çok kesiştiği ve bir gerçekliği diğerine entegre etmek için yenilikçi yollar geliştirilen bir noktada. Animoca Brands gibi örnekler, oyun sektörünün metaverse’e diğer her şeyden çok benzediğini, GameFi’ın metaverse’e giriş noktası işlevi görebileceğini dahi söyledi.
GameFi, Web3’ün ilerlemesinde kritik bir rol oynadığından dolayı, sektörün itibarının korunmasını istemek çok mu?
Standart oyun geliştirme ve piyasaya sürme süreci herkes için aynı: Geliştiricilerin ne üzerine çalışacağını açıkça gösten bir yol haritası içeren teknik doküman yayınla, heyecanı artırmak için tanıtım videosu yayınla, NFT ve token satarak geliştirme için fon topla ve nihayetinde geliştirmeye başla. Ne var ki, GameFi projelerinin yüzde 90 kadarında bu süreçte bir şeyler yaşanıyor ve oyunlar amatör gözüküyor.
Bu aslında şuna benzer bir durum: Bir binanın sahipliğini, o binanın 1/100 oranında maketini sergileyerek satıyorsunuz fakat inşaatın ne kadar süreceği bilgisini vermiyorsunuz, ne kadar harcama yapacağınızı söylemeyi de reddediyorsunuz. En sonunda ne üzerine çalıştığınızı açıkladığınızda da gökdelen yerine kulübe inşa ettiğiniz ortaya çıkıyor.
Peki insanların sektör konusunda tümden hayal kırıklığına uğraması ve alanın henüz tam potansiyelini göremeden terk etmeleri ne kadar sürer?
Biraz sert gelebilir, ama vadettiğiniz şeyi veremeyecekseniz, diğerlerinin vermesine izin vermelisiniz. Geliştiricilerin yüzde 99’u yapabileceklerinden fazlasının sözünü veriyor ve vadettiklerini teslim etmede başarısız oluyor. Bu da sektörün itibarını zedeliyor. Peki ne için?
Bu projeler sektörü tümden terk etmeli ve GameFi’a insanlar sıkılmadan kendini kanıtlama şansı vermeli.
Shinnosuke “Shin” Murata, blockchain oyun geliştiricisi Murasaki’nin kurucusudur. Murasaki, 2019’da Hollanda’da kurulmuştur.
Bu makale bilgi amaçlıdır ve hukuki tavsiye veya yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Burada belirtilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve Cointelegraph’ın görüş ve fikirlerini yansıtmaz.