Kripto kışı ortasında yatırımcıları metaverse’e çeken şey ne oldu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Veri analiz şirketi DappRadar, 11 Ekim’de yayınladığı bir raporda Web3’ün en popüler metaverse’lerinden biri olan Decentraland’a olan katılım sayısının aşırı derecede az olduğunu kaydetmişti. Decentraland’ın toplam piyasa değerinin 1,2 milyar dolar olmasına rağmen paylaşılan katılım rakamları, topluluğu şaşırtmıştı. 

Fakat daha sonra hem DappRadar hem de Decentraland, paylaşılan 40’ın altındaki benzersiz aktif cüzdan (UAW) sayısı verilerinin ağ üzerindeki faaliyetler ile doğru orantılı ölçülmediğini doğruladı. DappRadar takipçilerine göre, haberin çevrildiği yayın saati ile Decentraland ağında 600’den fazla UAW bulunuyor. 

DappRadar raporu ayrıca, blokzincir oyunlarının ve metaverse projelerinin yatırımlarını mali çeyrekte 1,3 milyar dolar artırdığını ortaya koydu. 

Peki ağa olan kullanıcı katılımı az ise yatırımcıların metaverse’e daha fazla gelmelerinin sebebi ne olabilir? 

Cointelegraph, yatırımcıları metaverse’e çeken şeyin ne olduğunu daha iyi anlamak için Decentraland, DappRadar ve önde gelen metaverse yatırımcılarından Animoca Brands ile röportaj gerçekleştirdi. 

DappRadar’ın içerik başkanı Robert Hoogendoorn, kripto para fiyatları ve ABD dolarındaki işlem hacimlerinde yaşanan düşüşlere rağmen esas alım satım sayısının yalnızca yüzde 11 düşüş yaşadığının altını çizdi. 

Hoogendoorn, “Bu hala talebin yüksek olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Hoogendoorn, metaverse’e olan katılımın, oturum açmaktan çok daha fazlası olduğunu yineledi.  

DappRadar’ın içerik başkanı konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

“Bu işletmeden tüketiciye tek yönlü bir akış değil; bu, hissedarların, yaratıcıların, kullanıcıların, yatırımcıların ve organizatörlerin bibiriyle iç içe geçmiş halidir.”  

Decentraland’ın kreatif direktörü Sam Hamilton, metaverse alanının hala olgunlaşmadığının aşikâr olduğunu belirtti. Bununla birlikte Hamilton, şaşırtıcı olsa da rakamların kimseyi bu yaratıcı alana girmekten alıkoymadığını söyledi. 

Hamilton, birçok kişinin metaverse’ü anlamsız bir eğlence alanı olarak görmesini anladığını belirtti. Hamilton ayrıca, aslında geliştiricilerin bir eğlence alanından daha fazlasını yarattığının altını çizdi ve ekledi: 

“Günlerinizi metaverse gibi büyük ve etkileyici bir şeyi inşa etmekle harcadığınızda sayıları önemseyecek kadar vizyonsuz olmanız zor.”

Animoca Brands kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Yat Siu ise önemli teknolojik değişimlere olan negatif yorumların yeni bir şey olmadığını söyledi. Siu, teknolojinin olgunlaşmaya başlamasıyla beraber negatif yorumların da ortadan kalkacağını belirtti. 

Siu, eylemsel bir bakış açısından merkeziyetsiz metaverse’ün hem sermaye elde edilmesi hem de tüketicilere harika fırsatlar sunması adına daha kolay bir iş modeli sunduğunun altını çizdi. 

Siu, bir kullanıcı perspektifinden bakıldığında ise ürün ve hizmetler daha önce hiç olmadığı kadar yetkilendirme sunduğu için bunun daha da önemli bir durum olduğunu vurguladı. Somut olmayan sahiplik, dijital ürün ve verinin yanı sıra “kullanıcıları kullandıkları ürün ve hizmetler üzerinde söz sahibi yapmak” gibi faydalar sağlıyor. 

“Blokzincir yalnızca teknolojik bir değişim değil, aynı zamanda sosyo-politik değişimi de mümkün kılıyor.” 

Siu, daha önce de GameFi’ın önemine dikkat çekerek GameFi’ın kullanıcıların metaverse’e adım atmaları adına yalnızca bir başlangıç olduğunu belirtmişti. 

Kimileri Twitter’da metaverse’ün değerini sorgularken, geliştiriciler ve yatırımcılar dijital bir evren inşa etme konusunda hiçbir zaman şüpheci olmadı. Sürekli olarak yeni çıkan araçlar ve düzenlenen etkinliklerin, metaverse’ü daha somut bir hale getirmek için kullanıldığı belirtildi. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto kışı ortasında yatırımcıları metaverse’e çeken şey ne oldu?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!