Çin’in devlete ait düşünce kuruluşundan araştırmacılar, ABD dolarına olan bağlılığı azaltmak amacıyla Asya genelinde kullanılacak bir dijital para fikrini değerlendiriyor.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nin (CASS) bir biriminden Liu Dongmin, Song Shuang ve Zhou Xuezhi adlı araştırmacılar, eylül ayında World Affairs dergisinde yayınlanan makalede böyle bir yuan token oluşturmanın, Asya’nın dolara bağlılığını azaltacağını iddia ediyor.
Araştırmacılar, tıpkı mevcut ve denenen merkez bankası dijital para birimlerinde (CBDC) olduğu gibi, 13 para biriminden oluşan speete endeksli Asya token’ı da dağıtık defter teknolojisi (DLT) temelli olacak.
Sepeti ise Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne (ASEAN) üye 10 ülkenin para birimi, Çin yuanı, Japon yeni ve Güney Kore wonu oluşturacak.
Güney Çin Sabah Postası’nın gördüğü dergiye göre, araştırmacılar “Doğu Asya’da 20 yıldan uzun süredir derinleşen ekonomik entegrasyon, bölgesel kripto para iş birliğinin temellerini güzelce oluşturdu. Asya yuanı geliştirmek için koşullar zaman içinde oluştu” diye belirtti.
Söz konusu dergi, Çin Dış İşleri Bakanlığı’yla ilişkili bir dergi. CASS’nin ise ülke hükümetiyle birçok farklı bağı bulunuyor.
Çin, CBDC için pilot testler gerçekleştiriyor. Bank of China, 10 Ekim’de e-CNY, yani dijital yuan ile yürütülen işlem hacminin 14 milyar dolar civarı olduğunu açıkladı.