İran, Bitcoin destekçisi Ziya Sadr’ı gözaltına aldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’da kolluk kuvvetleri, Bitcoin destekçisi ve YouTuber Ziya Sadr’ı 19 Eylül’de Tahran’da gözaltına aldı. Kamuoyuyla paylaşılan bilgiler, Sadr’ın hala serbest bırakılmadığına işaret etti.

İran’da kolluk kuvvetleri, Bitcoin destekçisi ve YouTuber Ziya Sadr’ın 19 Eylül’de başkent Tahran’da gözaltına alındığını duyurdu. Kamuoyuyla paylaşılan bilgilere göre; Sadr, hala serbest bırakılmadı. Ünlü Bitcoin fenomeni, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltındayken polis tarafından öldürülmesini takiben ülkede çıkan hükumet karşıtı protestolardan biri sırasında gözaltına alındı. Sadr’ın; güncel olarak Fashafouyeh’deki bir hapishanede tutulduğu, yakınlarıyla iletişim kurabildiği, fakat tutukluluk gerekçesinin bildirilmediği ifade edildi.  

Aktarılan detaylara göre; Mahsa Amini, ülkenin kadınlar için geçerli İslami kıyafet düzenlemelerini ihlal ettiği gerekçesiyle hapse atılmıştı. Amini’nin ölümünün ardından yapılan protestolar, kısa bir süre içerisinde ülke geneline yayılmıştı. Söz konusu gösteriler, onlarca ölüm ve yüzlerce tutuklamayla sonuçlanmıştı. Konuyla ilgili oldukça katı bir tutum sergileyen İranlı kolluk kuvvetlerinin, en az 35 gazeteciyi Mahsa Amini gösterilerine bağlı olarak gözaltına aldığı biliniyordu.

Ziya Sadr, Bitcoin literatürünü Farsçaya çevirmişti

Öte yandan; ülkenin ünlü Bitcoin ve teknoloji destekçisi Ziya Sadr, Bitcoin literatürünü Farsçaya çevirmiş ve gizlilik odaklı işlemlerde popüler kripto para biriminin kullanılmasını önermişti. Protestolara bağlı olarak İran hükumeti tarafından tutuklanan binlerce aktivist ve vatandaştan biri olan Sadr’ın, tutuklandığı sırada bir protestoya katılmış durumda olmadığı belirtildi. İranlı Bitcoin destekçisinin, popüler kripto para birimine ve gizlilik odaklı işlemlere desteği sebebiyle hükumetin tepkisini almış ve protestolar bahanesiyle tutuklanmış olabileceği tahmin edildi. 

Sadr’ın arkadaşı Nima Yazdanmerh’in paylaştığı bilgilere göre; Sadr’ın, geçtiğimiz pazar günü kefaletle serbest bırakılması planlanıyordu. Fakat bu durum, protestolara bağlı olarak yapılan geniş çaplı tutuklama işlemleri nedeniyle ertelendi. Sadr’ın Twitter hesabı da kısa bir süre önce güvenilir bir yakını tarafından devre dışı bırakıldı.  

İran’a uygulanan uluslararası yaptırımlar nedeniyle Bitcoin’in ülke ekonomisi için önemi, ilk kez geçen yıl Ziya Sadr tarafından vurgulanmıştı. Ülkede yapılan anonim kripto para işlemleri, vatandaşların ve işletmelerin küresel ekonomik yaptırımları atlatabilmesine olanak tanıyordu. Sadr, konuyla ilgili bir açıklamasında “İranlılar, böyle sınır tanımayan bir ağın değerini diğer ülkelerden çok daha iyi anlıyor, çünkü hiçbir türdeki küresel ödeme ağına erişemiyoruz. Bitcoin burada parlıyor” ifadelerini kullanmıştı. Özellikle eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ve ülkeye yeniden yaptırımlar uygulamasından bu yana kripto paralar, İran’da giderek çok daha fazla popüler hale gelmişti.  

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
İran, Bitcoin destekçisi Ziya Sadr’ı gözaltına aldı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!