Ethereum Ağında İşlemlerin Geri Döndürülmesi Mümkün mü?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum Blockchain’de onaylandıktan sonra kripto para birimi işlemlerinin iptal edilmesi veya tersine çevrilmesi mümkün değildir. Çünkü Ethereum ilk etapta değişmez olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak yeni Ethereum token standartları bunu bir nebze mümkün kılmaktadır. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.

Ethereum Blockchain’de İşlemlerin Geri Alınabilmesi!

Değişmezlik, bir veri kümesindeki bilgilerin değiştirilemeyeceği anlamına gelmektedir. Bu durum Blockchain sayesinde, merkezi bir otoritenin verileri manipüle etmesini, değiştirmesini veya sansürlemesini engellemektedir. Merkezi olmayan operasyonları sağlamak için bir yaklaşım biçimi olarak yorumlanmaktadır. Ayrıca, verimli veri depolama platformları oluşturmak için bir gereklilik olan veri bütünlüğünü sağlar.

Veriler değiştirilemediğinden, mevcut olanlara basitçe yeni veriler eklenmektedir. Ayrıca tüm süreç daha hızlı bir hal alır. Veriler Blockchain’de kalıcı olarak depolandığından işlem geçmişleri açıktır. Dezavantajı, bir işlemi geri almanın imkansız olmasıdır. Örneğin, bir yazım hatası nedeniyle veya bir dolandırıcılığın tuzağına düştüğünüz için kriptonuzu yanlış cüzdan adresine gönderdiğinizde, bu durumu değiştirmek mümkün değildir. Yani maddi kayıplar bu durum da kalıcıdır. Ancak yeni token standartlarıyla bu durum biraz rahatlatılmıştır. Bu durum yatırımcıların işine oldukça fayda sağlayacaktır.

Yeni Token Standartları

Öncelikle belirtmek gerekir ki henüz evrensel bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak, farklı yaklaşımlar kullanan teklifler piyasaya yardımcı olmaktadır. Bir yaklaşım olarak, Fabian Vogelsteller tarafından geliştirilen rICO ön plana çıkar. Buna göre, ilk kripto para teklifleri (ICO’lar) tersine çevrilebilir hale gelmektedir. RICO, kripto para yatırımcılarına kripto paraları bir süreliğine rezerve etme seçeneği sunmaktadır. Bu süre zarfında alıcılar fikrini değiştirirse, yeni bir imkan sağlanmaktadır. Bu doğrultuda, token’lar iade edilebilmektedir. Tersine döndürülebilir ICO, proje lansmanları sırasında meydana gelen dolandırıcılıklara karşı güçlü bir koruma olarak kullanılabilmektedir. Ancak, bireysel işlemleri tersine çevirmek için çalışmamaktadır.

Diğer bir yaklaşım, mevcut token standartlarını, tersine çevrilebilir işlemleri gerçekleştirebilmeleri için genişletmektir. Token standartları bir dizi kuraldır. Ayrıca geliştiricilerin yeni token’lar, kripto para birimleri veya NFT’ler geliştirmek için kullanabilecekleri bir plandır. Bu sayede farklı projeler tarafından oluşturulan token’lar birbirleriyle ve MetaMask gibi Ethereum cüzdanlarıyla uyumlu hale getirilmektedir.

En yaygın kullanılan Ethereum token standartları ERC-20 ve ERC-721’dir. Geliştiriciler ERC-20’yi değiştirilebilir token’lar, yani kripto para birimleri oluşturmak için kullanmaktadır. ERC-721 ise değiştirilemez token’lar, yani NFT’ler oluşturmak için kullanılmaktadır.

Geri döndürülemez işlemler için token standardı uzantısına bir örnek, iade edilebilir NFT’leri etkinleştirmek için tanıtılan ERC721 İade Edilebilir Standardıdır. Elie Steinbock, Amir Hagafny ve CryptoFighters ekibi tarafından geliştirilmiştir. Bu yeni standart, NFT alıcılarına yeni haklar tanımaktadır. Bu haklardan en önemlisi, belli bir zaman dilimi içinde geri ödeme talep etmek mümkündür. NFT endüstrisinde dolandırıcılık projelerinin ne kadar yaygın olduğu göz önüne alındığında, ERC721R önemli bir gelişmedir.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Ethereum Ağında İşlemlerin Geri Döndürülmesi Mümkün mü?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!