Blokzincir analiz ve kripto uyum şirketi Elliptic’in yayınladığı yeni bir araştırma, zincirler arası köprülerin ve merkeziyetsiz borsaların (DEX) siber suçlular için aradaki bariyerleri kaldırdığını ortaya koydu.
Blokzincir analiz ve kripto uyum şirketi Elliptic’in yayınladığı yeni bir araştırma, zincirler arası köprülerin ve merkeziyetsiz borsaların (DEX) siber suçlular için aradaki bariyerleri kaldırdığını ortaya koydu.
Elliptic araştırmacıları Eray Arda Akartuna ve Thibaud Madelin, 4 Ekim’de “Zincirler arası suçun durumu” başlıklı bir rapor yayınlayarak “Kripto aklamanın yeni sınırları” diye adlandırdıkları konu üzerinde derinlemesine bir çalışma gerçekleştirdi. Rapor, artık köprüler ve merkeziyetsiz borsalar gibi yeni teknolojiler ortaya çıktığı için kripto varlıklar arasındaki serbest sermaye dolaşımının engellenemediği sonucuna vardı.
Siber suçlular; 2020 yılından bu yana 4 milyar dolar değerindeki yasa dışı elde edilen geliri örtbas etmek için zincirler arası köprüleri, DEX’leri ve ‘token’ takaslarını kullanıyor.
İncelenen örneklerde, kabaca 1,2 milyar dolar değerindeki kriptonun merkeziyetsiz borsalar aracılığıyla takas edildiği görülüyor.
Rapor ayrıca, tespit edilen yasa dışı fonların yarısından fazlasının direkt olarak Curve ve Uniswap’te takas edildiğine işaret ediyor. Üçüncü sırada ise 1Inch protokolü yer alıyor.
Rapora göre; 1,2 milyar dolara benzer bir miktar, kullanıcıların herhangi bir hesaba sahip olmadan farklı ağlar içinde ve ağlar arasında varlıkları ile işlem yapmalarına olanak tanıyan ‘token’ takas hizmetleri aracılığıyla aklandı.
Reklamların birçoğu, Rus forum sayfalarında yapıldı ve özellikle de suç işlemeye odaklı bir kitleye hitap etti.
Elliptic’e göre; yaptırıma tabi tutulan kuruluşlar, fonları taşımak ve siber saldırılar gerçekleştirmek için bu tarz teknolojilere giderek daha fazla yöneliyor.
“Kuzey Kore de dahil olmak üzere milyarlarca dolarlık siber saldırı gerçekleştiren gruplara bağlı olan cüzdanlar sonunda ABD tarafından yaptırıma tabi tutuldu. Bu gruplar, ayrıca 1,8 milyar dolar değerinde para akladı.”
Sanal varlık riskleri, küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi ‘Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’, zincirler arası köprülerin ve “zincirler arası dolaşım” eylemlerinin yüksek risk taşıdığını belirtti.
Related: $2B in crypto stolen from cross-chain bridges this year: Chainalysis
Öte yandan, Ren köprüsünün yasa dışı varlıkların büyük çoğunluğunun ya da 540 milyon doların üzerinde kriptonun aklanması için en çok tercih edilen platform olduğu görüldü.
Bununla birlikte Ren köprüsü, hırsızlık sonucu kriptolarını aklamak isteyenler arasında oldukça popüler oldu.
Stanford araştırmacıları, geçtiğimiz ay kripto hırsızlıklarını azaltmak için bir öneride bulunmuştu. Önerilen çözüm, belirli bir süre içerisinde gerçekleştirilen işlemi tersine çevirme seçeneği sunan ve ‘ERC-20R’a bağlı olan ‘token’ olmuştu.