TCMB başkanı İİT ülkeleri arasında CBDC kullanımının değerlendirileceğini açıkladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, uluslararası ödemelerde CBDC kullanımının sinyalini verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı, 26 Eylül’de İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu Toplantısı’nda konuştu. Pandemiyle birlikte yoğunlaşan enflasyonist baskılar, bölgesel çatışmalar ve belirsizlik ortamının arttığına dikkat çeken Kavcıoğlu, “Bu zorlu ortamda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler olarak ekonomilerimizin dayanıklılığını artırmaya yönelik çabalarımızı güçlendirmemiz gerekmektedir,” diye belirtti.

Üye ülkeler arasında daha yakın iş birlikleri kurarak krizin fırsata çevrilebileceğini belirten Kavcıoğlu, TCMB’nin resmi Twitter hesabına göre şöyle devam etti:

“Ülkelerimiz arasında daha entegre bir finansal sistemin inşa edilmesi, kazan-kazan prensibi doğrultusunda daha verimli sermaye dağılımına olanak sağlayacaktır. Ülkeler arası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve merkez bankası dijital paralarının kullanım olanakları üzerinde çalışılması bu konuda dikkate alınması gereken iki önemli husustur.”

 

Ülkeler arası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve merkez bankası dijital paralarının kullanım olanakları üzerinde çalışılması bu konuda dikkate alınması gereken iki önemli husustur.

— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) September 26, 2022

İslam İşbirliği Teşkilatı; Türkiye, İran, Azerbeycan, Arnavutluk, Malezya, Endonezya, Cezayir, Kuveyt, Bahreyn, BAE, Pakistan, Fas, Lübnan, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Özbekistan dahil toplamda 57 üyeden oluşuyor.

Türkiye, 2019’da başladığı merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesinde kavram kanıtlama aşamasını Eylül 2021’de tamamladı. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM gibi kurumlar ile iş birliği yapılan dijital lira projesinde pilot testler, bu yıl mayıs ayında başladı.

Teşkilatın bir başka üyesi İran ise, birkaç yıldır geliştirme aşamasında olan “kripto riyal”in testlerine geçtiğimiz günlerde geçti. İran, bu hamle ile ekonomik yaptırımların etkisini bir nebze azaltmayı ve finansal katılımı iyileştirmeyi hedefliyor.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
TCMB başkanı İİT ülkeleri arasında CBDC kullanımının değerlendirileceğini açıkladı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!