TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, uluslararası ödemelerde CBDC kullanımının sinyalini verdi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı, 26 Eylül’de İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu Toplantısı’nda konuştu. Pandemiyle birlikte yoğunlaşan enflasyonist baskılar, bölgesel çatışmalar ve belirsizlik ortamının arttığına dikkat çeken Kavcıoğlu, “Bu zorlu ortamda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler olarak ekonomilerimizin dayanıklılığını artırmaya yönelik çabalarımızı güçlendirmemiz gerekmektedir,” diye belirtti.
Üye ülkeler arasında daha yakın iş birlikleri kurarak krizin fırsata çevrilebileceğini belirten Kavcıoğlu, TCMB’nin resmi Twitter hesabına göre şöyle devam etti:
“Ülkelerimiz arasında daha entegre bir finansal sistemin inşa edilmesi, kazan-kazan prensibi doğrultusunda daha verimli sermaye dağılımına olanak sağlayacaktır. Ülkeler arası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve merkez bankası dijital paralarının kullanım olanakları üzerinde çalışılması bu konuda dikkate alınması gereken iki önemli husustur.”
Ülkeler arası ticarette milli para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve merkez bankası dijital paralarının kullanım olanakları üzerinde çalışılması bu konuda dikkate alınması gereken iki önemli husustur.
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) September 26, 2022
İslam İşbirliği Teşkilatı; Türkiye, İran, Azerbeycan, Arnavutluk, Malezya, Endonezya, Cezayir, Kuveyt, Bahreyn, BAE, Pakistan, Fas, Lübnan, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Özbekistan dahil toplamda 57 üyeden oluşuyor.
Türkiye, 2019’da başladığı merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesinde kavram kanıtlama aşamasını Eylül 2021’de tamamladı. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM gibi kurumlar ile iş birliği yapılan dijital lira projesinde pilot testler, bu yıl mayıs ayında başladı.
Teşkilatın bir başka üyesi İran ise, birkaç yıldır geliştirme aşamasında olan “kripto riyal”in testlerine geçtiğimiz günlerde geçti. İran, bu hamle ile ekonomik yaptırımların etkisini bir nebze azaltmayı ve finansal katılımı iyileştirmeyi hedefliyor.