NFT Bir Şarkının Telif Hakkını Koruyabilir mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NFT, son zamanlarda popülerlik kazanarak modadan video oyunlarına kadar çeşitli endüstrileri etkilemiştir. NFT’ler, değiştirilemez olarak bilinirler. Yani her biri benzersizdir ve bir token olarak statüleri, başka bir şeyi temsil ettiklerini gösterir. Açıklamak gerekirse, belirli bir faydaya veya amaca bağlıdırlar. Ancak NFT’nin kendisi yalnızca bir sertifika olarak kabul edilebilmektedir. Bu yazımızda NFXhaber olarak, NFT ve müzik endüstrisinin ilişkisinin detaylarını sizin için derledik.

NFT ve Müzik Sektörü

NFT’ler, Yıldızlı Gece tablosundan bir tweet’e kadar her şeyi sembolize edebilirler. NFT çok sayıda endüstriyi bozma potansiyeline sahiptir. Birçok uzman, NFT’lerin müziğin geleceğini tanımlamada inanılmaz derecede etkili olacağına inanmaktadır. NFT’ler şarkılar, albümler, müzik, şarkı sözleri veya ses parçaları olabilmektedir. Kings of Leon, geçen yıl NFT olarak albüm çıkaran ilk grup olmuştur. Ayrıca müzik içeren benzersiz sanat eserleri üretmek için müzik, jpeg veya gif formatlarında dijital sanatla harmanlanabilmektedir.

Birkaç formatı işleyebilen akıllı NFT’ler sayesinde, müzikle ilgili NFT’ler, nasıl erişildiklerine bağlı olarak farklı şekilde görüntülenebilmektedir. Örneğin bir sesli NFT, metin tabanlı modda görüntülendiğinde farklı olarak görüntülenecektir. Buna bir örnek olarak görüntülenecek olan şarkı sözleri olabilir. Bu da bir PDf formatında eklenmektedir. NFT’ler müzisyenler için avantajlı olabilir. Bunlar yeni bir gelir akışı sağlamaktadır. Bu özellikle önemlidir. Çünkü akış siteleri sanatçıların şarkılarından elde ettikleri parayı önemli ölçüde düşürmektedir. Sanatçılar, kıtlıkları nedeniyle NFT’leri kullanarak heyecan yaratabilmektedirler.

COVID-19 düzenli konser kazancını yavaşlatırken, DJ Steve Aoki NFT’leri başlatmıştır. Bu yeni bir tür hatıra olarak yorumlanmaktadır. Bir hayranın konser sırasında satın alabileceği bir şey, deneyimlerini hatırlamak için ileride yardımcı olur. Ancak uygulamada müzik endüstrisi, NFT’lerin sunduğu telif hakkı sorunlarından zarar görmüştür. Birçok müzisyen ve diğer telif hakkı sahibi, çalışmalarının NFT platformlarında rızaları olmadan büyük meblağlarda satıldığını görmektedir. Müzik korsanlığı uzun zamandır bir sorun haline gelmiştir. Özellikle de artık yaygın olarak bulunan dijital müzik formatları norm haline geldiğinden bunun önüne geçilememektedir.

Gelecek için Uygun Çözümler

Müzik endüstrisinde geliştirilmiş NFT telif hakkı uygulaması, sahte NFT’ler satın almak istemeyen sanatçılar, telif hakkı sahipleri ve NFT alıcıları için avantajlı olacaktır. Sanatçıların, NFT’ler ve bağlantılı pazaryerlerinden telif hakkı ihlaline karşı daha fazla önlem alma talepleri bulunmaktadır. Ayrıca DeviantArt gibi sanatçı tanıtım web sitelerinde NFT olarak sınıflandırılan bir şey keşfedildiğinde kullanıcıları bilgilendirmek için Blockchain bildirimleri kurulmuştur. Örneğin, bu Spotify gibi bir web sitesi kullanılarak müzik endüstrisinde yapılabilmektedir.

Bazı üçüncü taraflar, pazara girmek için pazar yerleri ve müzik platformları dışında bir yol aramaktadır. Üçüncü bir şirket olan MarqVision, NFT sahtekarlığını önlemek için onlarla birlikte çalışan web sitelerini incelemektedir. Ek olarak, hükümetin müdahale etme şansı bulunmaktadır. Kanunlaşmasından 24 yıl sonra DMCA, NFT’ler de dahil olmak üzere çok çeşitli dijital gelişmeleri kontrol etmek için hala yetersiz donanıma sahiptir. COVID-19 bu alandaki ilerlemeyi engellemiş olsa da kongrede sunulan değişiklikler yakında yasa haline gelecektir.

NFT sektöründe telif hakkı korumasını güçlendirmek için, bu alanda hala katedilmesi gereken önemli bir yol vardır. Bazı uzmanlara göre, dolandırıcılar her zaman telif haklarını alt edebilecekler. Bunun için, telif hakkı ihlalini önlemek isteyen sanatçılar sanat üretmeyi bırakmalılar. Her durumda, müzik endüstrisinde çalışanlar, çalışmalarının telif hakkı ihlallerine ne kadar açık olduğunun farkında olmalıdır. Ayrıca NFT platformlarına göz kulak olmayı düşünmelidir.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
NFT Bir Şarkının Telif Hakkını Koruyabilir mi?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!