Haftanın öne çıkan NFT haberleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkçe karşılığı “değiştirilemez token” olan non-fungible token (NFT) blockchain ağı üzerinde şifrelenmiş, bir eşi daha olmayan token demektir. Alışılagelmiş coin ve token kavramından farklı biçimde çalışan NFT; benzersiz, değiştirilemez, orijinalliği ve mülkiyet hakkı mutlak olan bir varlıktır. Non-fungible tokenler her birini “eşsiz kılan” özellikler barındırır. NFT sahibi olan kişi bilir ki, elindeki tokenin bir örneği daha yoktur.

Eşsiz tokenler (NFT) genellikle koleksiyon, dijital sahiplik ve mülkiyet hakları alanında tercih ediliyor. Kripto sanat eserleri, dijital koleksiyon ürünleri ve çevrim içi oyunlarda yer alan eşsiz dijital öğeler şeklinde karşımıza çıkıyor.

NFT’lerin alınıp satıldığı “NFT pazaryeri” denilen platformlardan birçok farklı NFT’ye ulaşabilir, alıp satabilirsiniz. Ciddi maddi değerlere sahip NFT’lerin ticari değerinin olmasından dolayı, birçok yatırımcıyı kendine çeken bir alan olarak gün geçtikçe popüler hale gelmeye başladı.

Biz de geçtiğimiz hafta NFT alanında gerçekleşen güncel ve popüler haberleri size aktarıyoruz:

Merge sonrası ilk NFT için 60 bin dolar işlem ücreti ödendi

Ethereum ağındaki kümülatif madencilik zorluğunu ifade eden “toplam terminal zorluğu” bugün 09:42’de, 15.537.393 numaralı blokta elde edildi ve artık ağ resmen POS sistemine geçmiş oldu. Bu geçişin sadece 17 saniye sonrasında ise hisse sipatı sistemindeki ilk NFT oluşturuldu. NFT’yi oluşturan kullanıcı ise bu işlem için 60 bin 626 dolarlık (36.8 ETH) ücret ödemek durumunda kaldı.

Kullanıcı çıkardığı NFT’sinin adını ise “Geçiş” (The Transition) koydu.

Starbucks yeni NFT programını duyurdu

Ünlü kahve şirketi Starbucks, müşteri sadakat programını NFT platformuna entegre ettiği yeni platformunu tanıttı.

Starbucks, pazartesi günü yapılan duyuruya göre NFT platformuyla çalışmalarına başladı. Proje kapsamında Starbucks, müşteri sadakat programı ile NFT platformunu entegre ederek müşterilerinin dijital varlıklar ve özel deneyimler kazanmasına olanak tanıyacak “Starbucks Odyssey” programını tanıttı.

Starbucks CMO’su Brady Brewer bu konuyla ilgili olarak, Starbucks’ın birkaç yıldır blockchain teknolojisi üzerine araştırma yaptığını ancak, yalnızca 6 aydır proje üzerinde çalıştığını belirtti. Ayrıca web3 projelerinin birçok şirkette olduğu gibi göstermelik bir proje olmadığını ve teknolojiyi gerçekten kullanmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca Brewer:

“Üyelerimizin Starbucks’la olan bağlarını derinleştirirken Web3 alanına diğer markalardan farklı bir şekilde giriyoruz. Vizyonumuz, dijital topluluğumuzun kahve içerken bir araya gelebileceği, sürükleyici deneyimler yaşayabileceği ve Starbucks’ın mirasını ve geleceğini kutlayabileceği bir yer yaratmaktır.”

Ünlü NFT koleksiyonu Doodles, finansman turunda 54 milyon dolar topladı

Ünlü NFT koleksiyonu Doodles, salı günü Seven Seven Six tarafından yönetilen ve 10T Holdings, Acrew Capital ve FTX Ventures firmalarının katılımıyla gerçekleşen finansman turunda, 54 milyon dolar toplayarak 704 milyon dolarlık değerlemeye ulaştı.

Doodles, toplanan bu fonu yatırım, büyüme stratejisini ölçeklendirme ve müzik, kültür ve eğlence endüstrilerindeki girişimlerden elde edeceği fikri mülkiyetlerden para kazanmak amacıyla kullanacak.

Cem Karaca’nın NFT portresine mahkeme engeli

Ressam Yiğit Mohaç Yücel’in Cem Karaca’nın bir portresini NFT satış platformu “Open Sea” üzerinden satışa sunacağını duyurmasının ardından Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca, avukatı aracılığı ile İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Alınan bilirkişi raporunda Yiğit Mohaç Yücel’in NFT olarak satışa sunacağı portrenin Karaca’nın bir fotoğrafından yola çıkılarak hazırlandığı ve Karaca’nın dış görünüşünün ticarileştirildiği, bu nedenle davalının kişilik haklarını ihlal eder nitelikte olduğu sonucuna ulaşıldı. Bunun üzerine mahkeme, Karaca’nın portresinin izinsiz olarak kullanıldığı internet sitelerine erişimin engellenmesine ve Opensea isimli platformda Cem Karaca portresinin NFT formatında satışının engellenmesine karar verdi.

Cem Uzan yeni NFT projesini duyurdu

Bir süredir sosyal medya üzerinden dikkatleri üzerine toplayan açıklamalar yapan Cem Uzan, yeni projesinin tanıtımını yaptı.

Geçmiş dönemde Nokia ve Motorola ile yaşanan davalar sebebiyle yurtdışına çıkmak zorunda kalmıştı. Uzanlar Grubu daha sonra Paris’te bu konuyla ilgili dava açtı.

Türkiye’den bir çok ünlü şirketin isminin yer aldığı davada, geçmiş dönemde yaşanan olaylar sebebiyle haksızlığa uğradığını iddia etti. Bu iddia doğrultusunda 70 milyar dolar tazminat isteyen Cem Uzan, bu davanın anısına bir de NFT koleksiyonu çıkartıyor.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Haftanın öne çıkan NFT haberleri
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!