Tornado Cash, UI kodunu açık kaynaklı hale getirdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para karıştırıcısı Tornado Cash, kullanıcı ara yüzü (UI) kodunu tamamen açık kaynaklı hale getirerek geliştiricilerinin merkeziyetsizlik ve şeffaflık görevlerini tam anlamıyla yerine getirdiğini gösteren bir adım attı.

Tornado Cash Classic UI’nin, protokolün anonim geliştiricilerinin perşembe günü paylaştığı bir Medium blog gönderisinde tamamen açık kaynaklı hale getirildiği duyuruldu. Protokolün UI’si her ne kadar 2020’den beri merkeziyetsizleştirilmiş olsa da, açık kaynak kullanımı sayesinde herkes artık Toronado Cash’in UI havuzlarını analiz edebilecek ve projeyi iyileştirmek için çekme talepleri yapabilecek. Bir çekme isteği, yazılım geliştirme dünyasında bir geliştiricinin yeni kod değişikliklerini projenin ana havuzuyla birleştirmeye hazır olduğu zamana denk geliyor.

Tornado Cash’in açık kaynak kullanımı, teknik olarak herkesin havuzu forklamasına ve kodu uygun gördüğü şekilde değiştirmesine olanak tanıyor.

Geliştiriciler, mevcut web sitesi ara yüzüne atıfta bulunarak, “Protokolle ilişkili siyah ve yeşil renkteki yüzen astronotu sevdik. İnancımız, her zaman daha fazla merkeziyetsizleşme yönünde. DAO’muz bize göre bu büyük ilerlemeyle beraber bir adım daha ileriye taşındı,” ifadelerini kullandı.

Bir merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO), merkezi bir otorite veya liderlik olmaksızın üyeleri tarafından toplu olarak yönetilen, internet tabanlı bir kuruluş anlamına geliyor. Tornado Cash, DAO’sunu ilk olarak 2020’nin ortalarında duyurmuştu.

Tornado Cash’in toplam kilitli değeri Ekim 2021’de 1,1 milyar doların üstünde zirve yaptı. Kaynak: DeFi Llama.

DeFi Llama’dan alınan verilere göre Tornado Cash’in şu anda kilitli toplam değeri (TVL), 300 milyon doların üzerinde bulunuyor. Bu rakam, projenin Arbitrum’da 2. katman ölçeklendirme ağının başlatıldığını duyurduğu Kasım 2021’de 850 milyon dolara yakındı.

Tornado Cash protokolü, şubat ayında gerçekleşen 375 milyon dolarlık saldırı ve daha yakın tarihli 100 milyon dolarlık Horizon Bridge saldırısı da dahil olmak üzere birçok merkeziyetsiz finans istismarının merkezinde yer aldı. Şu anda protokol, tek seferde maksimum 100 Ether (ETH)’nin karıştırılmasını destekliyor.

Tornado Cash, mart ayında Axie Infinity’nin Ronin yazılım köprüsüne yapılan 600 milyon dolarlık siber saldırının ardından da kullanıldı. VICE’a göre, bilgisayar korsanları, o zamanlar yaklaşık 100 milyon dolara den gelen gelirlerin bir kısmını protokole göndermede başarılı oldu. Bloomberg’in daha sonra da bildirdiği gibi yazılım köprüsünden kaldırılan yaklaşık 2.000 ETH, nisan ayının başlarından itibaren 100 ETH’lik gruplar halinde protokole taşındı.

15% of Tornado deposits are from the Ronin exploiter pic.twitter.com/yYsisOzJvu

— Alex Svanevik (@ASvanevik) April 30, 2022

Bununla birlikte Tornado Cash topluluğu ve geliştiricileri, neredeyse tüm dijital araçlar yasa dışı amaçlarla kullanılabileceği için insanları, protokolü otomatik olarak kötü niyetli davranışlarla ilişkilendirmemeleri konusunda uyardı. Protokol, gizliliğin sahipliğini kripto para kullanıcılarına devretmek ve böylece bilgilerini ne zaman ve kiminle paylaşacaklarına kendilerinin karar verebilmeleri için tasarlandı. Tornado Cash web sitesine göre protokol, kullanıcıların fonlarının kaynağını kanıtlamasına olanak tanıyan bir uyumluluk aracına da sahip.

Protokolün DAO’su tarafından seçilen topluluk üyeleri, bu yılın başlarında paylaşılan bir Medium gönderisinde, “Maalesef bazı haber ve hikayeler, Tornado Cash gibi gizlilik araçlarının imajını zedeliyor,” diyerek şunları ekledi:

“Tornado Cash topluluğu üyeleri, aracın bu tür yasa dışı kullanımını desteklemiyor. Birkaç kişinin Tornado Cash’in itibarına dil uzatmasının ne kadar sinir bozucu olduğunu hayal edemezsiniz.”

Bu makale, Tornado Cash ekibinin yorumlarını içerecek şekilde güncellendi.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Tornado Cash, UI kodunu açık kaynaklı hale getirdi
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!