Bitcoin, SHIB Ayı Piyasası Ne Kadar Sürecek? İşte Gerçekçi Tahminler!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, SHIB ve altcoin’ler, 2022 yılının başından itibaren kademeli bir düşüşe geçti. Bununla birlikte uzmanlar, içinde bulunduğumuz dönemin bir ayı piyasası olduğu konusunda hemfikir. Peki bu BTC ayı piyasası ne kadar sürecek? Aslında, 2014 yılındaki kripto ayı piyasası 633 gün, 2018 yılında ise 361 gün sürdü. Ek olarak sonuncusu bir yıldan kısa sürede sona erdi. Ancak bu sefer işler farklı gibi duruyor.

Tarihteki Bitcoin ayı piyasaları

ABD borsasında, ayı piyasaları genellikle yaklaşık 9 ay sürer. Ancak bu, işlerin otomatik olarak boğa piyasasına kayacağı anlamına gelmez. Genellikle piyasalar yatay ticaret yapar ve bir süre dalgalanır. Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere, 2020 yılında Covid kapanmaları nedeniyle bir ayı piyasası ortaya çıktı. Bu yaşandığında Bitcoin fiyatı oldukça sert bir biçimde düştü. Öyle ki 2 aydan kısa bir sürede 10 bin dolardan 5 bin dolara geriledi. En düşük seviye ise Kuzey Amerika’da kapanmaların başladığı dönemde geldi. Ayı piyasalarına başka örnekler de var. 2017-18’de ICO’ların patlamasını hatırlayın. Ya da Ethereum’u neredeyse öldüren DAO hack’ini. Yani ayı piyasaları kripto para piyasasında yeni bir kavram değil.

Bitcoin Ayı piyasası

Bitcoin, SHIB ve altcoin ayı piyasası ne zaman sona erecek?

Aslında, şimdiye kadarki tüm ayı piyasalarında kripto para piyasası hayatta kaldı. Ayakta kalan yatırımlar ve projeler daha da güç kazandı. Yani işler tersine döndüğünde daha fazla pazar payı alıyorlar. Zayıf oyuncular piyasadan çıkar ve güçlüler yoluna daha güçlü şekilde devam eder. Ancak bu ayı piyasası, diğerlerinden biraz farklı duruyor. Peki mevcut piyasayı etkileyen faktörler neler, ayı piyasası ne zaman sona erecek? Gelin birlikte tahminlere bakalım.

1. Küresel makroekonomik faktörler

Kripto piyasalarına kendileri dışında hiçbir şeyden etkilenmiyor gibi bakmak yanlış olacaktır. Bu piyasa, diğer ekonomik koşullardan etkilenir ve onla bağlantılı olarak varlığını korur. 2022’nin başından itibaren dünya; savaş, enflasyon artışı, faiz artışı, durgunluk ve para arzında artış yaşadı. Tüm bunlar küresel ekonomiye olumsuz etki etti. Sonuç olarak, Bitcoin, SHIB ve altcoin projeleri de krizden nasibini aldı. Fiyatlar; FED’in faiz artırımının, Rusya-Ukrayna savaşının ve likidite krizlerinin etkisi altında kaldı. Peki bu açıdan bakıldığında ayı piyasası devam edecek mi? Bu sorunun cevabı ancak “evet, mümkün” olacaktır. Bazı erken yatırımcılar ve VC’lere göre, mevcut tarihten 1-2 yıl daha süreceğini öngörüyor.

2. Bitcoin makro görünümü

Daha önce birçok kez teyit edildiği üzere Bitcoin düşünce, SHIB ve diğer altcoin’ler de düşüyor. Dolayısıyla Bitcoin’in görünümü, dibin gelip gelmediğini veya ne zaman gerçekleşeceğini görmemize yardımcı oluyor. Özellikle şu anki verilere göre BTC, gerçekten iyi duruyor. Hatta birçok yönden, hiç bu kadar iyi olmamıştı. Fiyat bunu henüz yansıtmasa da zincir üstü veriler, bunu net bir biçimde ortaya koyuyor.

Aşağıda görülen 5 gösterge, Bitcoin’in temellerinin nerede olduğuna dair iyi bir işaret. Görünüşe göre, göstergeler iyi durumda ve gittikçe daha iyi hale geliyor. Ancak bu, hemen bir fiyat artışı göreceğimiz anlamına gelmiyor. Bahsi geçen göstergeler, genellikle gecikmiş tepkiler yaratır. Yani BTC yükseliş için uygun bir ortam yaratıyor olabilir. Bu yaşanırsa, SHIB ve altcoin piyasaları da onu takip edecektir.

BTC için iyi göstergelerAdres sayısı: Bitcoin adres sayısı 1 milyara ulaştı. Ancak dolaşımda yalnızca 19 binin biraz üzerinde BTC var. Bu nedenle mevcut adreslerin büyük bölümü küçük oranlarda BTC’yi tutuyor. Bununla birlikte daha fazla cüzdan, daha fazla benimsenme anlamına geliyor. BTC birikimi konusunda lider firma olan Microstrategy, mevcut fiyattan 10 milyon dolardan fazla BTC satın aldı.MVRV: Bu, piyasa değerinin aşırı gerçekleşmiş değeridir. Gerçekleşen değer, kripto paranın en son ne zaman hareket ettiği anlamına geliyor. Böylece, satın alma fiyatlarını ifade ediyor. Bitcoin için bu gösterge, birçok yılın en düşük seviyesi olan 1’in altında hareket ediyor. Zamanla BTC’nin, gerçek değerine göre indirimli olarak işlem gördüğü anlamına gelecek. Yani BTC, şu anda aşırı satılmış durumda hareket ediyor.Net Gerçekleşmemiş Kâr ve Balina Değişim Oranı: Bu göstergeler de artık avantajlı konumda yerini aldı.Merkeziyetsizlik: Bitcoin, tarihinde hiç olmadığı kadar merkeziyetsiz. Son 4 günlük blokları (toplam 576) kimin çıkardığını gösteren bir tablo bunu ortaya koyuyor. En büyük 2 madenci olan Antpool ve F2Pool 87 ve 77 blok çıkardı. Bu, toplamın %15’ine ve %13,3’üne eşittir. Yani BTC madenciliğine tek bir madenci hâkim değil. Özellikle tanınmayan madenciler, blokların neredeyse yarısını çıkardı. Buna göre ağ, şu anda tarihinin en güvenli dönemini yaşıyor.3. Alternatif bakış açısı: Kripto paraların mikro görünümü

Bitcoin piyasaya öncülük etse de mevcut piyasanın ana faktörleri altcoin’ler oldu. Bunun için Terra (LUNA), Celsius ve 3AC’ye teşekkür edebilirsiniz. Henüz bitmemiş olması mümkün olan bir zincir yarattılar. Terra (LUNA), likidite eksikliği ve depeg nedeniyle çöktü. Ardından Celsius ve 3AC de aynı sorunları yaşamaya başladı. Yani, bu ayı piyasasının ana faktörü likidite eksikliği oldu. LUNA, düştüğünde diğerleri de peşinden gitti. Bu likidite sorunları, yatırımcıları likit olan tek varlığı satmaya zorluyor. İşte likit olan o varlıklar BTC, ETH, USDC ve USDT’dir. Ancak, stabilcoinler ve ETH, tüm bu tasfiyelerde satılacak teminat varlıkları değildir. O varlık Bitcoin’dir.

Bununla birlikte, bazı büyük tasfiyeler Ethereum’u (ETH) içeriyordu. Bahsi geçen tasfiye, stETH’nin artık ETH’ye 1:1 sabit olmaması gibi bazı şeyleri açıklamaya yardımcı oluyor. Ancak tasfiye veya temerrütlerden kaynaklanan bu zorunlu satışların %90’ından fazlası Bitcoin satışıdır. Yatırımcılar BTC’yi zorunlu satış, aşağı yönlü fiyat baskısı, tasfiyelerin USD değerini karşılamak gibi nedenlerle elden çıkardı. Yani piyasa, yoğun bir likidite sıkışıklığı içinde hareket ediyor. Ancak, geleneksel finans piyasalarının aksine kriptonun FED gibi borç verecek kurumları yok. Bununla birlikte, son çare olan bir varlığı var. Herkesin elinde tuttuğu son varlık, yani BTC. Artan likidite baskısı ve alternatif tasfiyeler, BTC fiyatını daha da aşağı çekiyor. Mikro görünüme baktığımızda, İş modelleri başarısız olduğunu ve CeFi’nin çöktüğünü görüyoruz. Ayrıca token modelleri başarısız oluyor. Terra (LUNA) çöküşünü hatırlayın.

Gerçek kullanım durumları gerekli

Token modelleri artık her zamankinden daha önemli. Bir saniyeliğine düşünün. Stake ve yönetişimi ortadan kaldırırsanız, kaç projenin gerçek dünyada faydası var? Ağ üzerinden ücret ödemek de fayda olarak değerlendirilmiyor. Çünkü bunun için birçok eski projede olduğu gibi bir stablecoin veya Bitcoin kullanabiliyorsunuz. Örneğin, milyarder Mark Cuban bunu daha da açık bir şekilde söylüyor. İnsanlar kriptoyu daha kullanışlı gördüğünde piyasaların toparlanacağını, bunun ise gerçek kullanım durumlarıyla olacağını ifade ediyor. LUNA ve UST’nin çökmesi ve stablecoin’lere duyduğumuz güven krizinin tüm sektöre bu kadar zarar vermesinin nedeni bu.

Bitcoin ayı piyasası

Dahası, birçok analist ve yatırımcı, bahsi geçen etkinin henüz sona ermediğini söylüyor. Birçoğu, gerçekleşmeye hazır en az bir büyük tasfiye daha olacağını tahmin ediyor. Örneğin, CoinFlex CEO’suna göre, tüm inancını Bitcoin Cash (BCH) savunucusu Roger Ver, 47 milyon dolarlık bir hesapta tasfiye edildi. Ek olarak bu tasfiye, aniden ortaya çıktı. Bununla birlikte, tüm bu olumsuzluklara rağmen kripto para piyasasının gideceği iki yol var: Dibi bulmak veya daha aşağıya gitmek. Hangisi olduğunu bilmiyoruz ama bize bu işin sonuna başlangıcından daha yakınmışız gibi geliyor.

Sonuç

Piyasayı, makroekonomik faktörler, Bitcoin makro görünümü ve kripto mikro görünümü açısından değerlendirdik. Küresel makro faktörler aynı kalıyor veya daha kötüye gidiyor. Yine de, Bitcoin olumsuz fiyat hareketine rağmen sağlıklı duruyor. Temeller, birçok farklı zincir üstü göstergede müthiş bir görünüm sergiliyor. Ancak BTC fiyatı düşmeye devam ediyor. Bununla birlikte, Bitcoin dışında SHIB ve altcoin pazarları da acı çekiyor. Birçok projenin etrafında varoluşsal sorular var. Endüstrinin her yerinde tasfiyeler mevcut. Bu kötü durumun daha da kötüye gitmesi mümkün. Ancak unutmayın, önceki tüm ayı piyasaları büyük boğa piyasalarının ortaya çıkmasıyla son buldu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..

Haber Kaynağı kriptokoin.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin, SHIB Ayı Piyasası Ne Kadar Sürecek? İşte Gerçekçi Tahminler!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!