Bitcoin yatırımcılarının bu hafta dikkat etmesi gereken 5 faktör | 4.7

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) fiyatı yeni haftaya, ABD finans piyasalarının Bağımsızlık Günü dolayısıyla kapalı olmasından dolayı tatil modunda başlıyor.

Giderek göz korkutucu hale gelen 20.000 dolar seviyesinin altında kalan en büyük kripto para birimi hakkında, daha düşük değerlerden bahsedilirken makro ortamdan gelen baskı da artıyor.

Sakin bir hafta sonundan sonra uzun vadeli yatırımcılar dar bir aralıkta sıkışıp kalmış durumda. Haliyle yukarı yönlü kırılmanın geleceğine dair ihtimaller giderek zorlaşıyor.

Analistlerden bazıları, 4 Temmuz tarihinin kripto piyasası için “aşağı yönlü vahşi bir koşuya” sahne olacağını iddia ediyor.

Peki, önümüzdeki günler başka nelere gebe? Cointelegraph, önümüzdeki günler için piyasayı hareket ettirecek potansiyel faktörleri inceliyor.

Uzun hafta sonu BTC fiyatının tetikleyicisi

Bitcoin hafta sonundan yara almadan çıktı, ancak işlem miktarının düşük kamlası alım satım sürecindeki geleneksel tuzakların devam etmesine vesile oluyor.

ABD’de alım satım işlemleri 5 Temmuz tarihinden önce başlamayacağı için, hafta sonları görülen geleneksel fiyat hareketleri haftanın ilk günü de gözlenebilir.

Şimdiye kadar fiyat oynaklığı konusunda piyasa durgundu. 18.800 dolara kısa bir hareket dışında, BTC/USD paritesi birkaç gün boyunca 19.000 ila 19.500 dolar arasındaki bölgede dolaştı.

Haftalık kapanış bile gerçek bir trend değişikliği ortaya çıkarmadı. Cointelegraph Piyasalar ve TradingView verilerine göre, psikolojik olarak önemli olan 20.000 dolar hala test edilmedi.

BTC/USD 1 haftalık mum grafiği (Bitstamp). Kaynak: TradingView

Popüler analist Crypto Tony, 4 Temmuz’da paylaştığı Twitter mesajında, “İşlem aralığının alt seviyelerinde gezinmeyi sürdürürsek 18.000 dolara düşüşü bekleyebiliriz” dedi.

Piyasalarda birkaç gün çok sıkıcı geçti ve bu orta seviyelerde alışıldık bir durum.

Aşağı yönlü hedeflere bakıldığında, 16.000 dolar civarına kadar gerilemenin yaşanabileceğini düşünenler var.

In 2018, The Orange MA was the Bottom. In 2020, The Green MA was Bottom. Currently holding the Green MA (16-17K). If it breaks then there is a Possibility of Next Bottom Blue MA (12-13K) $BTC pic.twitter.com/rZILTAOlXf

— Trader_J (@Trader_Jibon) July 3, 2022

Asya pazarlarında anlam ifade eden Bitcoin vadeli işlem boşluğu ve sabit bir performans yaşanmadı. Kısa vadeli işlem yapanlar için de fiyat hedeflerini belirlemek konusunda zorlandı.

Bu arada ABD doları, en son geri çekilmenin ardından yirmi yılın en yüksek seviyelerine yakın tutunmaya devam ediyor.

Bu yazının hazırlandığı esnada ABD doları endeksi (DXY) 105 değerinin üzerindeydi.

ABD doları endeksi (DXY) 1 saatlik mum grafiği. Kaynak: TradingView

Altın, ABD hisse senetleri karşısında “fırlama” noktasına yakın

Wall Street’in Bağımsızlık Günü nedeniyle kapalı olmasıyla birlikte ABD hisse senetleri pazartesi günü nefes alabilir.

Ancak popüler bir grafik uzmanı, mevcut ortamda altının, hisse senetleri karşısında güçleceğini düşünüyor.

Altın takipçisi Patrick Karim paylaştığı Twitter mesajında, değerli metalin S&P 500 karşısında tarihi bir “fırlama” bölgesine girmek üzere olduğunu belirtti.

2021’in sonunda olduğu gibi, altının S&P endeksine oranı bu yıl boyunca toparlandı ve şimdi, tarihsel olarak önemli bir yükselişi sağlayacak sınırı geçmek üzere.

Karim, “Altın, ABD hisse senetlerine karşı ‘fırlama bölgesi’ne giriyor. Önceki süreçler hem gümüş hem de madenciler ciddi kazançlar sağlamıştı” yorumunu yaptı.

Doların gücü XAU/USD paritesini mart ayından bu yana 2.000 doların altında sağlam bir şekilde tutarken, durumun ABD doları cephesinden aynı olduğu söylenemez.

Gümüş destekçileri için, XAU/SPX oranında mütevazı hareketin bile önemli getiriler sağlayacağı gözüküyor.

Note you won’t need to get back to previous 2011 highs for the #gold versus #spx ratio to have MUCH higher nominal prices for silver & miners.

Think about that for a moment.

— Patrick Karim (@badcharts1) July 3, 2022

Açıklamada, Bitcoin’in makro trendleri kırma becerisine de sorgulama yapılıyor. Hisse senetleriyle süren korelasyon nedeniyle, Karim’in senaryosunun gerçekleşmesi durumunda altının BTC’ye karşı güçlenmesi için doğal bir zincirleme etki ortaya çıkacak.

Popüler yatırımcı ve analist CRYPTOBIRB, hafta sonu yaptığı açıklamada, “1,5 yıl boyunca oluşan yatay modelden kurtulduktan sonra, korelasyon katsayısı S&P 500’e kıyasla keskin bir şekilde yüzde 86’ya yükseldi” dedi.

Şimdilerde [korelasyon] 0,78 oranına ulaşarak güçlü bir şekilde pozitif kalıyor.

Bir diğer analist Venturefounder, Bitcoin’in de Nasdaq’taki hareketlere bağlı ilerlediğini belirtti.

Meanwhile #Bitcoin and #NASDAQ are still trending together.

Note previous bottoms (Dec 2018 & Mar 2020) happened as #BTC and $QQQ correlation at peak, suggesting macro has always influenced BTC bottoms. We can predict more likely that macro calls bottom for BTC again this time. pic.twitter.com/szmS4c6WV8

— venturef◎undΞr (@venturefounder) June 26, 2022

Bu arada Cointelegraph, dolara karşı Bitcoin’in ters korelasyonunun 17 ayın zirvesinde olduğunu bildirdi.

“Aşağı yönlü vahşi yolculuk” için kritik süreç

4 Temmuz, Bağımsızlık Günü olmasının yanı sıra, bazı piyasa oyuncuları tarafından Bitcoin için benzeri olmayan bir resmi tatil olarak tanımlanıyor.

Piyasalar kapalı ve BTC fiyat hareketi zaten desteğin eşiğinde sallanırken, türev platformu BitMEX’in eski CEO’su Arthur Hayes bu uzun hafta sonunu, kripto piyasaları için uzun bir hesaplaşma günü olarak tanımladı.

Gerekçe mantıklı görünüyor. Haziran ayının sonunda Fed politika faizlerini 75 baz puan artırarak, risk varlıklarından olumsuz tepki gelmesi için zemin hazırladı. Düşük likiditeye sahip “mesai saatleri dışındaki” tatil işlemleri, yukarı veya aşağı yönde dalgalı fiyat hareketlerinin potansiyelini artırıyor.

Blog sayfasında, “30 Haziran’a kadar (ikinci çeyrek sonu), Fed 75 baz puanlık bir faiz artırımı yapmış olacak ve bilançosunu küçültmeye başlayacak. 4 Temmuz Pazartesi gününe denk geliyor. Hem federal hem de bankacılık tatili” diye yazdı.

Bir başka mega kripto çöküşü için mükemmel ortam.

Ancak şu ana kadar Hayes’in söylediği “aşağıya doğru vahşi yolculuk” gerçekleşmedi. BTC/USD paritesi geçen haftanın sonundan bu yana neredeyse yatay ilerledi.

Yatırımcı ve sermayeler geri döndüğünde, piyasaları istikrara kavuşturmak için gereken likiditeyi sunacaklardır. Dolayısıyla son dakikada gelen fiyat gerilemesinin ardından yatırımcılar ucuza satılan kripto paraları almak isteyeceği için bahsi geçen son tarih 5 Temmuz Salı olmalı.

Hayes, BTC/USD paritesinin 27.000 ve ETH/USD paritesinin ise 1.800 seviyesine düşeceğine dair önceki tahminlerinin haziran ayında “paramparça” olduğunu sözlerine ekledi.

Madencilik zorluğu hala artıyor

Madencilerin mevcut BTC fiyatındaki düşüşe dayanmaları konusundaki endişeler olsa da, Bitcoin’in ağ temelleri sakinliğini koruyor.

Madencilerin ağda kalma konusundaki kararlılıkları, bu hafta yapılacak yeniden düzenlemede zorluğun azalmayacak olmasıyla ispatlanıyor.

İki hafta önce yaşanan yüzde 2,35’lik düşüşün ardından, madencilerin ürettikleri işlem gücündeki dalgalanmaları otomatik olarak hesaplayan zorluk, bu zaman zarfında pek değişmeyecek.

Zincir üstü izleme kaynağı BTC.com tarafından paylaşılan tahminlere göre, mevcut fiyatların aynı kalması durumunda zorluk artacak ve tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşarak yüzde 0,5 yükselecek.

Bitcoin ağının temel verilerine genel bakış. Kaynak: BTC.com

Madenciler açısından bakıldığında, ağdan çıkmak zorunda kalanların daha az verimli oyuncular olduğu, muhtemelen daha yüksek maliyetle çalışan yeni gelenler oldukları düşünülüyor.

Bu arada varlık yöneticisi Capriole’nin CEO’su Charles Edwards tarafından geçen hafta sosyal medyada paylaşılan verilerde, madencilerin üretim maliyetini toplu halde 26.000 dolar civarında tuttukları söylenmişti. Bunun 16.000 dolarının elektrik olduğu, mevcut ortamdaki kayıpları azaltmak için madencilerin genel giderlerini kıstıkları düşünülüyor.

Edwards, “Haziran ayında elektrik maliyetinin altında işlem yaptık, ancak o zamandan beri verimsiz madenciler ağdan çekildiği için taban seviye düştü” dedi.

Bitcoin madencilerinin üretim maliyeti. Kaynak: Charles Edwards / Twitter

Diplerde gezinen veriler

Bu yıl ve özellikle son haftalarda zincir üstü Bitcoin verileri rekor satışlara işaret ediyor.

İlgili: Bu hafta takip edilmesi gereken 4 altcoin 4/7: SHIB, MATIC, ATOM, APE

Ağ verileri, Mart 2020 çapraz piyasa çöküşünden bu yana görülmeyen seviyelere döndüğünden trend temmuz ayında da devam ediyor.

Zincir üstü analitik firması Glassnode verilerine göre, zararına satılan kripto para miktarı şu anda Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyede. Glassnode, harcanmamış işlem çıktılarının (UTXO) haftalık hareketli ortalamasının gerilediğini açıkladı.

Kayıptaki Bitcoin UTXO verileri (7 günlük hareketli ortalama). Kaynak: Glassnode

Benzer şekilde UTXO’ların kârdaki yüzdesi, 3 Temmuz itibarıyla yüzde 72’nin biraz üzerinde ve iki yılın en düşük seviyesine indi.

Kârdaki Bitcoin UTXO grafiği (7 günlük hareketli ortalama). Kaynak: Glassnode

Ayı piyasaları, nadiren de olsa umut ışığı üretebilir. Bir zamanlar yoğun ağ etkinliği yaşanırken ve fiyat da yükselirken işlem ücretleri de tavan yapmıştı. Bitcoin işlem ücretleri şimdilerde Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesinde. Glassnode’a göre medyan ücret 1,15 dolar.

Bitcoin medyan işlem ücreti tablosu. Kaynak: Glassnode

Cointelegraph tarafından bildirildiği üzere, aynı durum Ethereum ağ Gas ücretleri için de geçerli.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin yatırımcılarının bu hafta dikkat etmesi gereken 5 faktör | 4.7
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!