Google kullanıcılarına göre “Bitcoin öldü!” — BTC yatırımcılarının izlemesi gereken 5 faktör

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) fiyatı yeni haftaya 20.000 doların üzerinde başlasa da önemli bir destek seviyesinin çok gerisinde olduğundan yeni bir düşüş rekoru kırılıyor.

22.000 dolara kısa bir yükselişle noktalanan sakin hafta sonunun ardından BTC/USD paritesi, CME vadeli işlem piyasalarının cuma kapanış fiyatına geri döndü.

Böylece yatırımcılar, geçen haftaki son Wall Street işlem seansının sonunda kaldıkları yerden devam etmeye başladılar. Peki, önümüzdeki günlerde neler yaşanabilir?

Bilinen makro tehditler ve devam eden düşüş trendi, ortalama yatırımcılar için hayal kırıcı seviyelerin görülmesine neden oluyor. Geçen hafta biraz rahatlama görmesine rağmen kripto piyasaları, 2022 boyunca artan şekilde makro piyasada gözüken iştahsızlığın yükünü taşımaya devam ediyor.

Haziran ayının kapanışına yaklaşırken Bitcoin, 2018’den bu yana en kötü aylık performansına imza atabilir.

Cointelegraph, yükselen enflasyon ortamında, kripto para birimlerini yeniden ayağa kaldıracak beş potansiyel piyasa tetikleyici faktöre göz atıyor.

Yatırımcılar temmuz BTC fiyatında “katalizör” etkisi bekliyor

“Kayıtsız kalma”, bu hafta Bitcoin yatırımcıları arasındaki genel duyguyu tanımlamak için ideal bir sözcük.

Yatırımcılar hafta sonunu, daha büyük sorun yaşamadan geçirmiş olsa da, Cointelegraph Piyasalar ve TradingView verilerine göre BTC/USD paritesi kimsenin olmasını istemediği yerde ilerliyor.

200 haftalık kilit hareketli ortalamanın (WMA) ulaşılmaz değerde olmasıyla, Kripto Korku ve Hırs Endeksi hala “aşırı korku” bölgesinde. Yani yükseliş hissi çok zayıf.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi. Kaynak: Alternative.me

Zincir üstü analitik platformu CryptoQuant’a analizleriyle katkıda bulunan Venturefounder, 27 Haziran’da paylaştığı Twitter güncellemesinde, “Önümüzdeki 6 ay içinde BTC teslim olacak ve döngü 14 ila 21 bin dolar arasında herhangi bir yerde dibe vuracak. Ardından 2023’ün büyük kısmında 28 ila 40 bin dolar civarında kesilecek ilerleyecek ve bir sonraki blok ödül yarılanması (halving) sürecine kadar tekrar 40 bin dolar olacak” şeklinde kehanette bulundu.

Venturefounder’ın tezi, Bitcoin için dibin henüz görülmediği ve herhangi bir rahatlama rallisine yatırımcıların kendini kaptırmaması gerektiği yönünde. Daha düşük seviyelere giden yolda dikkat dağıtıcıların olduğunu, yeni giriş yapanlardan ve zayıf ellerden paraları emeceklerini iddia etti.

Beklentiler, temmuz ayının ilk haftasının kripto ve risk varlıklarında bir sonraki büyük fiyat oynaklığını ortaya çıkaracağı yönünde.

Popüler yatırımcı Crypto Tony, “Bitcoin’de bir gecede önemli bir değişiklik olmayacak, ancak şu anda katalizör eksikliği nedeniyle oldukça yavaş bir hafta bekliyorum” dedi.

Temmuz ayında görülmesi muhtemel katalizörler nedeniyle oynaklık için daha hareketli bir ay beklenebilir.

Türev devi BitMEX’in eski CEO’su Arthur Hayes için önümüzdeki ayın ilk haftası, makro faktörlerin bir kez daha uzun vadeli yatırımcıları köşeye sıkıştıracağı bir dönem olacak.

Haziran ayının başlarındaki blog yazısında, Fed’in aşırı faiz artırımı ve bilanço küçültmesinin, riskli varlıklar için felaket senaryosunun zeminini oluşturduğunu savundu.

“30 Haziran’a kadar (ikinci çeyrek sonu), Fed 75 baz puanlık faiz artırımı yapmış olacak ve bilançosunu küçültmeye başlayacak. 4 Temmuz tarihi, pazartesi gününe denk geliyor. Hem Fed hem de bankacılık kurumları tatilde. Yani bir başka mega kripto çöküşü için mükemmel bir ortam” diye uyardı.

Hayes’e göre, “aşağıya doğru sert bir yolculuk” sadece birkaç gün uzakta olabilir.

Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, gerçek bir dip fiyat için popüler fikir birliği 14.000 ila 16.000 dolar arasında. Ancak 11.000 dolar söylentileri de ortaya çıktı. Yani Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesine kıyasla yüzde 84,5’lik bir düşüş yaşayabilir.

BTC/USD 1 saatlik mum grafiği (Bitstamp). Kaynak: TradingView

Bu normal bir ayı piyasası mı?

BTC sahipleri arasında kimileri panik satışı yaparken analistler, şimdiye kadar Bitcoin ayı piyasası sürecinde olağan dışı bir durum olmadığını açıklamaya çalışıyor.

Bunların arasında, “A Bear of Historic Proportions” isimli rapor yayımlayan Glassnode var.

“Ayı piyasasının en düşük seviyeleri, tarihsel olarak tüm zamanların en yüksek değerinden yüzde 75 ila 84 altındadır. BTC ayı piyasası, daha önce 2019 ile 2020 yılları arasındaki 260 gün, 2015’te başlayan ise 410 gün sürmüştü” diye yazdı.

Mevcut düşüşün Kasım 2021’deki ATH’nin yüzde 73,3 altına inmesi ve 227 ila 435 gün arasında bir süre almasıyla, bu ayı piyasasının artık kesinlikle tarihi norm ve büyüklüğe ulaştığı düşünülebilir.

Mevcut iklimi öne çıkaran sadece Bitcoin değil, yatırımcıların fiyat değişikliklerine verdiği tepkiler de piyasayı yakında etkiliyor.

Tarihi kayıplara rağmen BTC’nin zararına satışları önceki rekorları geride bıraktı.

Glassnode, “20 bin dolarlık bölgeye doğru son fiyat düşüşü, tarihteki en büyük günlük dolar cinsinden gerçekleşen kayıpla noktalandı” dedi.

Yatırımcılar toplu olarak bir günde 4,23 milyar dolar zarar yaşadı ve bu tutar, 2021’in ortasında kırılan 3,45 milyar dolarlık bir önceki rekordan yüzde 22,5 daha fazla.

BTC açısından kayıplar, Bitcoin tarihindeki üçüncü en büyük zarara ulaştı.

Bitcoin net gerçekleşen kâr/zarar açıklamalı grafiği. Kaynak: Glassnode

BTC ilk kez 200WMA altında aylık kapanış görebilir

Haziran ayı kapanışına üç gün kala, kişinin bakış açısına bağlı olarak işler ya endişe verici ya da “ilginç” görünüyor.

Ayı piyasası tüm hızıyla devam ederken, BTC/USD paritesi önceki makro düşükler sırasında destek veren önemli bir trend çizgisinin altında kalmaya devam ediyor. Daha önce hiç altına inilmeyen 200 haftalık hareketli ortalama (WMA) şu anda 22.430 dolarda.

Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, önceki ayı piyasalarında Bitcoin, taban fiyatın korunması açısından destek olarak 200WMA’yı daima korudu.

Ancak bu sefer, boğaların tarihsel normları takip etme girişimleri defalarca başarısız olduğu için bahsi geçen seviye dirence dönüşüyor. Haliyle Stok Akış (Stock to Flow) fiyat tahmin modelinin geliştiricisi PlanB, 200WMA’nın altındaki ilk aylık kapanışa dair “ilginç” tanımlaması yaptı.

26 Haziran itibarıyla paylaştığı grafikte, Bitcoin’in 200WMA ile blok ödül yarılanması (halving) süreçlerinin ardından gözlenen ilişki vurgulanıyor. Daha önce bahsedilen ayı piyasası paradigmalarını içeren dört yıllık döngüleri yer alıyor.

This is getting interesting! If BTC does not close June above 200WMA ($22K) that would be the first monthly close below 200WMA ever. 4 days to go .. 🤞 pic.twitter.com/YtshVcIpks

— PlanB (@100trillionUSD) June 26, 2022

Bu arada Glassnode zincir üstü analisti Checkmate, şu anda BTC fiyatını karakterize eden olağan dışı düşüş özelliklerine dikkat çekti.

200WMA’nın altında olmasının yanı sıra, BTC/USD paritesinin gerçekleşen fiyatının altında ve ‘Mayer Multiple’ verisinin “satın alma” bölgesinin derinliklerinde olduğunu belirtiyor.

Cointelegraph’ın yakın zaman önce bildirdiği üzere Mayer Multiple göstergesi, fiyatın 200 günlük hareketli ortalamanın ne kadar altında olduğunu ve dolayısıyla belirli bir seviyedeki satın almanın asimetrik getiri ortaya çıkartma olasılığının ne olduğunu ortaya koyuyor.

Checkmate gönderdiği tweet’te, “Geçmişte bu tür olaylar, tüm işlem günlerinin yüzde 0,2’sine denk gelen, 4 bin 360’ın yalnızca 13’ünde meydana geldi” diye yazdı.

#Bitcoin is trading below the following models which have coalesced around bear market floors in the past:

🟦200W moving average
🟧Realized Price
🟥 0.6 x Mayer Multiple

Such events in the past have only occurred for 13 out of 4,360, representing 0.2% of all trading days. pic.twitter.com/DtWGMrL2U2

— _Checkɱate 🔑⚡🦬🌋 (@_Checkmatey_) June 26, 2022

Bitcoin hakimiyeti aylar sonra düşüyor

Altcoin piyasası, Terra (LUNA) ve Celsius (CEL) dahil olmak üzere birden fazla büyük projede yaşanan fiyasko nedeniyle Bitcoin’den daha fazla acı çekiyor.

Ancak şimdilerde tablolar tersine dönüyor. Bitcoin hakimiyeti bu yılki yükselişin ardından tersine döndü ve altcoin’lerin kısa vadede önünü açtı.

Popüler Twitter hesabı BTCfuel, “Bitcoin hakimiyeti güçlü biçimde düşüyor. Avantaj şu anda altcoin’lerde” diye özetledi.

11 Haziran’da, son 11 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 48,36’ya ulaştıktan sonra, Bitcoin’in toplam kripto piyasa değerindeki payı bu yazı yazılırken yüzde 43,46’ya geriledi. Üç haftadan kısa bir sürede gözle görülür bir değişim…

Deneyimli yatırımcı Peter Brandt, Bitcoin’in altcoin’lere karşı göreceli gücünün, boğalar için görünenden daha önemli olabileceğini savundu.

Piyasa değeri hakimiyet verileri hakkında “Bu grafik büyük bir ‘anlam’ içeriyor olabilir” diye yazdı.

Yüzde 50’nin üzerinde net kapanış, çok büyük pozitif faktör olacaktır.

Bu arada diğer yorumcular, trendde tersine dönüş işaretlerine rağmen, altcoin’lerin ileriye dönük anlamlı bir şekilde yükselme sürecinin başlamadığını düşünüyor.

Venturefounder’a göre elde BTC tutmak, yatırımcılar için hala en iyi seçenek.

#Bitcoin dominance peaked at 48% and started going down again: but imo it’s definitely NOT the beginning of #ALTSEASON.

Rest assured in a cycle-end bearmarket #BTC shall remain the best bet over #altcoins

Such event has happened multiple times during the 2018 cycle as well. pic.twitter.com/SJQolLNvy6

— venturef◎undΞr (@venturefounder) June 27, 2022

Alım satım platformu Decentrader, piyasa hakimiyeti verileri hakkında farklı yorumlarda bulunarak, “Normal ayı piyasası beklentisi, altcoin’lerin Bitcoin’den daha fazla kaybetmesi yönündedir” dedi.

Ancak, son iki haftadır altcoin’ler (genellikle) iyi performans gösterdi. Yani ya ‘bu sefer farklı’ ya da ‘uzun süre devam etmez’ fikri geçerli olacak. Hakimiyet yüzde 40 ila 48 aralığında kalacaktır.

Bitcoin piyasa hakimiyetine ait günlük mum grafiği. Kaynak: TradingView

Bitcoin tekrar ana akım haline geliyor ama doğru nedenlerle değil

Bitcoin, ana akım internet kullanıcıları arasında son bir yıl içinde hiç olmadığı kadar popüler. Ancak bu durum kutlama yapmak için uygun değil.

Google Trends verilerine göre bu ay, Mayıs 2021’den bu yana en fazla “Bitcoin” Google araması yapıldı.

“Bitcoin” için dünya çapındaki Google arama verileri. Kaynak: Google Trends

Bununla birlikte şimdi olduğu gibi, BTC fiyat hareketi tepeler yerine uzun vadeli dipleri hedefliyor ve ana akım da ilgisini düşüş olayları üzerine çevirmiş durumda.

Geçen kasım ayında elde edilen tüm zamanların en yüksek seviyesi, arama ilgisiyle kıyaslandığında küçük bir düşüş gibi kalıyor.

Not a capitulation 🤓 pic.twitter.com/rmp7ukK1HU

— JACKIS (@i_am_jackis) June 26, 2022

Zira Google üzerinde, “Bitcoin öldü” gibi ifadelerin aranması arttı. Bu durum, sosyal medya kullanıcıları tarafından piyasanın “teslim olma” aşamasında olduğunun bir işareti şeklinde yorumlanıyor.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Google kullanıcılarına göre “Bitcoin öldü!” — BTC yatırımcılarının izlemesi gereken 5 faktör
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!