“En kötü çeyrek” – Bitcoin yatırımcılarının bu hafta takip etmesi gereken 5 faktör

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC), yüklü kayıplarla dolu haftayı geride bırakıp yeni haftaya 20.000 doları desteğe çevirmek ümidiyle başladı.

Grafiklerde, 2017’den 2020’ye kadar tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak gözlenen 20.000 dolar, birkaç hafta öncesine kadar düşülmesi imkansız görünen bir değerdi. Şimdilerdeyse yatırımcılara korkunç bir dejavu hissi veriyor.

Bitcoin hafta sonu süresince 17.600 dolara kadar düştü ve 20 Haziran tarihinde Wall Street açılış zili öncesinde gerilim artıyor.

İstatistiklere bakıldığında BTC fiyatındaki kayıplar, geçmiş dönemde çok daha düşük seviyelere kadar yaşanmış olsa da, dikkatler özellikle madencilere çevrildi.

Tüm bunlara ek olarak, makro piyasaların henüz dibe vurmadığı konusundaki fikir birliği, Bitcoin ve kripto para sektörü etrafındaki duyarlılığın rekor seviyede düşmesi anlaşılır hale geliyor.

Cointelegraph, önümüzdeki günlerde olası Bitcoin fiyat hareketi için uzun vadeli yatırımcılara bazı kritik noktaları açıklıyor.

Bitcoin haftalık grafikte 20.000 dolar seviyesini korudu

En büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in 20.580 dolarda haftalık kapanış elde etmesi üzücü olsa da, haftalık zaman dilimlerinde önemli bir destek seviyesini korumayı başardı ve daha kötüsünün gerçekleşmesinin önüne set çekti.

Öte yandan, mum çubuğundaki kuyruk 2.400 dolar uzadı ve bu durum bir kez daha yaşanırsa, 20.000 doları hedefleyenler için sıkıntılı süreç gelebilir.

BTC/USD paritesi Bitstamp borsasında bir gecede 20.629 dolara ulaştı ve daha sonra 20.000 doların hemen altında konsolide oldu. Bu durum, düşük zaman dilimlerinde istikrarsız bir tablonun oluştuğunu açıklıyor.

Think prices should run up a lot now, punishing panic sellers and forced sellers. Recovering at least half the drop from two Fridays ago (CPI day). I want to see a fast reaction up from here next couple of days. The best rallies are those that don’t give laggards an entry.

— Alex Krüger (@krugermacro) June 19, 2022

Kimi uzmanlar, ani toparlanma beklentisi içinde olsa da, yorumcular arasındaki genel ruh hali daha temkinli.

Türev alım satım platformu BitMEX’in eski CEO’su Arthur Hayes, 20 Haziran tarihli Twitter iletisinde, “Hafta sonu itibari para piyasaları kapalıyken BTC yüksek hacim gördü ve cuma gününe göre neredeyse yüzde 20 düşüşle 17.600 dolara geriledi. Stop emirlerinin tetiklediğini düşünüyorum” dedi.

Hayes, toparlanmanın bu zorunlu satışların biter bitmez geldiğini, ancak daha fazla satış baskısının gelebileceğini öne sürdü.

“Süreç sonlandı mı? Bilmiyorum…” dedi ve ekledi:

Fiyat ne olursa olsun her emrin çalışması, düşen bıçağı yakalamakta usta olan yatırımcılar için alım fırsatı oluşturabilir.

Kripto hedge (finansal riskten korunma) fonlarının ve ilgili yatırım araçlarının BTC fiyat zayıflığını artırmadaki rolü, mayıs ayındaki Terra fiyaskosundan bu yana önemli bir tartışma konusu haline geldi. Celsius ve Three Arrows Capital gibi isimlerin de dahil olduğu zorunlu tasfiyeler. fiyatları birkaç yılın en düşük seviyelerine doğru indirdi.

Yatırımcı Mike Alfred, 18 Haziran’da “Büyük Bitcoin oyuncularının tasfiye işlemleri bitmedi” dedi:

Celsius gibi en fazla işlem yapan oyunculara maksimum hasarı verecek seviyeye kadar indirecekler. Sonra aniden sıçrama gelecek ve bu firmalar tamamen yok olduğunda daha yükseğe çıkacak. Bu çok eski bir hikaye.

Diğer taraftan 16.000 dolar, hala popüler bir hedef konumunda. Sadece bu bile, Bitcoin’in Kasım 2021’deki tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 76’lık düşüşe denk geliyor. Cointelegraph’ın bildirdiği gibi, tahminler arasında yüzde 84,5 kadar derin düşüş ve 11.000 dolar seviyelerinden işlem yapılması bulunuyor.

Popüler Twitter hesabı Il Capo of Crypto, “31.000 ve 32.000 dolar seviyeleri kırıldıktan sonra direnç haline geldi. Aynı durum 20.000 ve 21.000 dolar arasında da yaşanıyor. Temel hedef 16.000 ile 17.000 dolar arasında. Özellikle de 16.000 ila 16.250 dolar arası” diye özetledi.

Ayrıca 16.000 doları “güçlü bir mıknatıs” olarak tanımladı.

BTC/USD 1 haftalık mum grafiği (Bitstamp). Kaynak: TradingView

Hisse senetleri ve tahvillerin “saklanacak yeri kalmadı”

Bu arada, Wall Street açılışından önce hisse senetleri için gevşek bir görünüm söz konusu. 20 Haziran’da BTC için yukarı yönlü beklentiler açısından çok az ihtimal mevcut.

Analist ve yorumcu Josh Rager tarafından belirtildiği gibi, Bitcoin ve hisse senetleri arasındaki korelasyon devam ediyor.

Equity futures are down

Therefore $BTC follows https://t.co/pXih3MdbzZ

— Rager 📈 (@Rager) June 20, 2022

Küresel olarak hisse senetleri karanlık günler yaşıyor. 18 Haziran itibarıyla güncel verilere göre “şimdiye kadarki en kötü çeyrek” yaşanıyor.

Nowhere to hide: Stocks and bonds together are on track for their worst quarter ever. Meanwhile, credit markets have also taken a battering. #Bitcoin has lost over two-thirds of its value since it touched a high of nearly $70,000 in Nov. (via BBG) pic.twitter.com/CP3zmzhVTl

— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) June 18, 2022

Hal böyle olunca gidişatı değiştirebilecek tek piyasa oyuncusu merkez bankası ve özellikle Fed gibi görünüyor.

Kimi iddialara göre parasal sıkılaşma nedeniyle piyasada yaşanan olumsuz etki, Fed’i ABD doları arzını bir kez daha genişletmeye zorlayacağı için uzun süremez. Yani nakit akışının bir noktadan sonra riskli varlıklara dönmesi sağlanabilir.

Bu durum, ABD’nin resesyonla karşılaşması durumunda Fed’in bile beklediği bir bakış açısı. Güncel Fed yorumlarında bu durumun gerçekleşme şansının yüksek olduğu söylenmişti.

Fed başkanı Christopher J. Waller, 18 Haziran’da yaptığı konuşmada, çok düşük oranlarla uyumlu ortama atıfta bulunarak şunları söyledi:

Umarım 2020 ve 2021 gibi iki yıl daha yaşamayız, ancak şu anda karşı karşıya olduğumuz düşük faizli ortam nedeniyle, son iki yılda yaptığımıza benzer şekilde, olası resesyonda bile politika kararlarını düşünmemiz için iyi bir şans olduğuna inanıyorum.

Bu arada şartlar, faiz artırımlarının devam etmesinin zorunlu kılıyor. Fed tarafından ayın başlarında açıklandığı üzere riskli varlıklardaki kayıpların doğrudan tetikleyicisi oluyor.

Madenciler kapitülasyon havasında değil

Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyelerindeki BTC’yi satıyor?

Zincir üstü verilere göre, bazıları zorunda kaldığı için bazıları da gönüllü olarak satış baskısı oluşturuyor.

Blok üreticileri olan madenciler zaten zararda. Alıcı pozisyonundan satıcı pozisyonuna geçerek yıllardır yaptıkları birikim sürecini sonlandırdılar.

Zincir üstü analitik firması Glassnode, 19 Haziran’da “Madenciler bu hafta hazinelerinden yaklaşık 9.000 BTC çıkardı ve hala ellerinde yaklaşık 50.000 BTC tutuyorlar” açıklamasında bulundu.

Gelgelelim madenci üretim maliyetini tam olarak hesaplamak zor bir iş. Farklı kurulumlar büyük ölçüde farklı madencilik koşulları ve giderleri ortaya çıkarıyor. Bu nedenle, birçoğu mevcut fiyatlarla bile kârlı olabilir.

Bitcoin is below Electrical Cost now.

The average miner is facing serious stress.

— Charles Edwards (@caprioleio) June 18, 2022

Bu arada BTC.com’dan gelen veriler şaşırtıcı sonuçlara işaret ediyor. Bitcoin ağ zorluğu, madencilerin çıkış yapmasına işaret edecek şekilde değil. Tam tersine zorluk, bu hafta yukarı doğru ayarlanacak.

Bitcoin ağının değişen ekonomik koşullara uyum sağlamasına izin veren zorluk, İş İspatı (PoW) algoritmasının bel kemiği konumunda. Madenciler kâr elde edemedikleri gerekçesiyle işi bırakırsa zorluk otomatik olarak azalıyor ve maliyetler düşüyor. Böylece madencilik yeniden cazip hale geliyor.

Ancak şimdiye kadar madencilerin işi bırakma gibi bir niyeti gözükmüyor.

Benzer şekilde hash oranı da rekor seviyelere çıktı. Saniyede tahmini 200 exahash (EH/s) üzerinde ilerliyor. Madenciliğe ayrılmış donanım gücü bu nedenle öncekine benzer seviyelerde.

Bitcoin ağ temellerine genel bakış. Kaynak: BTC.com

Satıcı veya uzun vadeci olsun, Bitcoin kullanıcıları “büyük” kayıplar gördü

Genel olarak Glassnode, büyük ya da küçük olması fark etmeksizin fırtınayı atlatamayan yatırımcıların “büyük” kayıplar yaşadığını söylüyor.

Araştırmacılar, BTC varlıklarının maliyet bazında ne kadar düştüğünü gösteren bir grafiğin yanı sıra, “Hasarı değerlendirirsek, karidesten balinalara kadar neredeyse tüm cüzdan sahipleri Mart 2020’den daha kötü seviyede, daha büyük gerçekleşmemiş kayıplarla karşı karşıya” açıklamasında bulundu.

En az kârlı cüzdan grubu 1 ila 100 BTC tutanlar. Piyasa değerinin yüzde 30’una eşit miktarda gerçekleşmemiş kayıp yaşamış durumdalar.

Bitcoin net gerçekleşmemiş kâr/zarar (NUPL) tablosu. Kaynak: Glassnode/ Twitter

Veriler, Bitcoin’in fiyat oynaklığı geçmişi göz önüne alındığında, şaşırtıcı biçimde deneyimli yatırımcıların bile panik durumunda olduğunu gösteriyor.

Kripto paraları en son ne kadar süre önce hareket ettiklerine göre gruplandıran HODL Waves göstergesi, dipten satanları ve satın alanları kayıt altına alıyor.

13 ile 19 Haziran arasında, bir gün ya da bir hafta önce hareket eden toplam BTC arzının yüzdesi yüzde 1,65’ten yaklaşık yüzde 6’ya yükseldi.

Bitcoin HODL Waves grafiği. Kaynak: Unchained Capital

Duyar lılık neredeyse tarihi dip seviyelerinde

Aralık 2021’de “cenaze” benzetmesi yapılan kripto piyasası duyarlılığı daha da kötü performans gösteriyor.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi izleme kaynağına göre ortalama bir yatırımcı, artık sektör tarihindeki yaşıyor.

Genel piyasa duyarlılığını hesaplamak için bir dizi faktör kullanan endeks, 19 Haziran’da “aşırı korku” kategorisinin derinliklerine indi ve 100 üzerinden 6 değerine işaret eder hale geldi.

Haftalık kapanış durumu yalnızca kısmen iyileştirmiş olsa da endeks, Bitcoin için tarihsel olarak ayı piyasasının en düşük seviyelerini işaret eden seviyelerde kalmaya devam ediyor.

Ağustos 2019’da Korku ve Hırs Endeksi sadece bir puan daha düşüktü.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi . Kaynak: Alternative.me

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
“En kötü çeyrek” – Bitcoin yatırımcılarının bu hafta takip etmesi gereken 5 faktör
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!