Ethereum kurucusu Bitcoin’in enerji kullanımı eleştirse de veriler çelişkili

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum ağının kurucu üyesi Anthony Donofrio, Bitcoin’in “çok fazla” enerji kullandığını iddia etmesi üzerinde BTC enerji tüketimi konusu yeniden gündeme geldi.

Digiconomist verilerine göre, Bitcoin (BTC) şu anda dünyadaki enerjinin yüzde 0,82’sini kullanırken, Ethereum (ETH) ise 0,34’ünü kullanıyor. Ethereum araştırmacısı Justin Drake, Donofrio’nun 56 bin takipçisine retweet ettiği verilere ek olarak şunları söyledi:

If bitcoin is really using nearly 1% of the energy on earth that is way too much for a pet rock. https://t.co/CDL32jk5FF

— Texture, PhD (@iamtexture) June 9, 2022

Ethereum savunucuları, Ethereum’un Hisse İspatı (PoS) algoritmasına geçişini desteklerken aynı anda Bitcoin’e de vurgu yaptı. Drake, başka bir tweet’inde: “Ethereum Merge işlemi sonrası dünyadaki enerjinin yüzde 0,000’ını kullanacak” dedi.

Ancak verilerin doğruluğu şüpheli.

Drake bile, enerji tüketimi verilerinin yaklaşık yüzde 60 daha düşük olduğunu düşündüğünü söylediği başka tweet üzerinden, alternatif veri kaynaklarını kullanmanın doğru olacağını savundu.

Kendini “dijital trendlerin istenmeyen sonuçlarını ortaya çıkaran” bir platform olarak tanımlayan Digiconomist’in verileri, geçmişte blockchain sektörü profesyonellerinden eleştiriler almıştı. Bunlardan en dikkate değer olanı, blockchain teknolojisi söz konusu olduğunda en kötü durum senaryosunu sık sık vurgulayan Ethereum geliştiricisi Josh Stark.

Geçen yıl kasım ayında Stark, Digiconimist’in araştırma metodolojisinin doğruluğunu sorgulayan bir Twitter mesaj serisi paylaştı. Stark, blockchain güç tüketimi ile ilgili neredeyse tüm verilerin, özellikle Cambridge Üniversitesi gibi daha titiz kaynaklarla karşılaştırıldığında çeliştiğini vurguladı.

Digiconomist, Bitcoin’in şu anda yılda 204 terawatt saat (TWh) elektrik tükettiğini iddia ederken, Cambridge Üniversitesi’nin Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi, Bitcoin’in gerçek tüketiminin yüzde 39’luk farkla 125 TWh’ye çok daha yakın olduğunu ileri sürüyor.

Bitcoin’in İş İspatı (PoW) konsensüs mekanizmasının enerji tüketen süreç olduğu iyi bilinen bir gerçek olsa da, Bitcoin ağının gerçekte ne kadar güç kullandığına dair tartışma devam ediyor.

Cointelegraph tarafından bildirildiği üzere, Bitcoin’in gerçek güç tüketimine belirli bir sayı söylemek, küresel olarak Bitcoin madenciliğine güç sağlayan enerji kaynaklarındaki çeşitlilik nedeniyle oldukça zor olabilir.

Ocak ayı itibarıyla, küresel madencilik operasyonlarının yaklaşık yüzde 60’ının yenilenebilir enerji kaynakları tarafından desteklendiği bildiriliyor. Bitcoin madenciliği operatörleri, normalde boşa gidecek olan doğalgaz kaynaklarını kullanmayı planlıyor.

Ek olarak ocak ayında CoinShares tarafından yayımlanan bir rapor, Bitcoin madenciliğinin 2021’de dünyanın toplam karbondioksit emisyonlarının sadece yüzde 0,08’ini oluşturabileceğini tespit etti.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Ethereum kurucusu Bitcoin’in enerji kullanımı eleştirse de veriler çelişkili
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!