Bitcoin fiyatının 30.000 dolar olması madencilerin canını yakıyor — Analiz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) fiyatındaki aşağı yönlü baskı, madencilerin kâr elde etmelerini güçleştirmeye başladı.

Güncel verilere göre, kâr marjları daralırken madencilerin başlangıç yatırımlarını telafi etmek için eskisine nazaran daha fazla beklediği anlaşılıyor.

Madencilerin üretim maliyeti BTC fiyatıyla karşı karşıya

BTC/USD paritesi tüm zamanların en yüksek seviyelerinden aşağı inerken Bitcoin madencileri büyük ölçekte işlem yapmaktan kaçınıyor.

Zincir üstü analitik platformu CryptoQuant tarafından yapılan hesaplamalara göre, madencilerin bir Bitcoin çıkarmak için ihtiyaç duydukları üretim maliyeti, mevcut spot fiyatla kafa kafaya olabilir.

Hash gücünün aslan payına ev sahipliği yapan Kuzey Amerika’daki madenciler için “ham” maliyetler BTC başına 22.000 dolar civarında, ancak buna ek maliyetler eklendiğinde 30.000 doların üzerine çıkabilir.

CryptoQuant kıdemli analisti Julio Moreno Cointelegraph’a yaptığı özel yorumda, “Kuzey Amerika’daki Bitcoin madencileri için minimum maliyetin, çıkarılan Bitcoin başına 22 bin dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu tahmin, madenciliğin yanında satış ve yönetim harcamalarının doğrudan maliyetini içeriyor. Amortisman giderlerini içermiyor” ifadesini kullandı.

Amortisman giderleri dahil edilirse, Bitcoin madenciliği için temel maliyet yaklaşık 30 bin dolar ve mevcut Bitcoin fiyatıyla aynı seviyede.

Bitcoin madencilerin borsa işlemleri ve BTC/USD paritesi grafiği. Kaynak: CryptoQuant

Madenciler arasında bir “kapitülasyon” sürecinin yaşanması durumunda spot fiyatın bozulmasına neden olacağına dair korkular gündemdeki yerini koruyor. Mayıs ayında 24.000 doların altına doğru gelen düşüş, madencilik topluluğundan gözle görülür bir tepkiyle karşılaştı.

“Verilerimiz, Mart 2022’de madencilerden borsalara gerçekleşen Bitcoin akışlarında artış ve ardından mayıs ayının ilk haftasında yukarı yönlü belirgin bir sıçrama olduğunu gösteriyor. Bu durum, bazı madencilik şirketleri tarafından 2022’nin ilk çeyreğinde bildirilen Bitcoin satışıyla uyumlu” dedi.

Farklı veri kaynaklarında, ocak ayında madencilerin üretim maliyetlerinin yaklaşık 34.000 dolar olduğunu gösteriyordu.

Bitcoin madencilerinin yatırım getirisi mayıs ayında büyüyor

Madencilik firması Luxor’un “Hashrate Index” isimli verisi daha ilginç sonuçlar ortaya koydu.

ASIC madenci verimliliğine göre terahash başına USD (TH) cinsinden cari fiyatı gösteren endeks, bu maliyet alanının Aralık 2021’den beri kademeli olarak azaldığını doğruluyor.

Aynı zamanda, Twitter kullanıcısı @XBTJames tarafından ortaya konulan bulgular, ortalama bir katılımcının yatırım getirisini (ROI) olarak hesaplayarak kâr elde etmesi için geçen sürenin uzadığını gösteriyor.

ASIC pricing, measuring in USD-per-TH, has been coming off materially since late-2021, but pricing measured in static days-to-ROI (ASIC USD price-per-TH / USD daily revenue-per-TH [aka ‘hashprice’]) tells a different story. pic.twitter.com/uFx19GRa2w

— XBT James (@XBTJames) May 27, 2022

Twitter üzerinden yaptığı yorumda, “Geçen yıl ‘Çin’de yaşanan yasak’ sonrası zararına ASIC satışları gerçekleşmiş, ardından yatırım getirisine ulaşma süresi artmıştı. ASIC fiyatları düşerken BTC satışları ve zorluktaki artış, madencilik kârlılığını ciddi şekilde etkiledi” açıklamasında bulundu.

XBTJames, yeni piyasa oyuncuları ve hash gücünü artırmak isteyenler de dahil olmak üzere madencilerin zararını azaltmak için daha yüksek BTC fiyatlarına ihtiyaç duyulacağı sözlerine ekledi.

Bitcoin ASIC Fiyat Endeksi ve BTC/USD grafiği (ekran görüntüsü). Kaynak: Hashrateindex.com

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin fiyatının 30.000 dolar olması madencilerin canını yakıyor — Analiz
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!