Şahlanış mı, çöküş mü? – Bitcoin yatırımcılarının takip etmesi gereken 5 faktör

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni haftaya yükselişle başlayan Bitcoin sadece basit bir rahatlama rallisinde mi?

Bitcoin (BTC) fiyatı derin dalgalanmanın ardından bu hafta oyuna geri dönüyor gibi gözüküyor.

Umutsuz boğalara yeniden güven sağlayacak biçimde BTC/USD paritesi, 30 Mayıs’ta haftalık en yüksek seviyelerine geri döndü.

Son haftalık kapanışların aksine 29 Mayıs mumu, yeni haftanın başlamasıyla birlikte aşağı yönlü hareketi sınırlamayı başardı ve tersine çevrildi.

Bununla birlikte Bitcoin, arka arkaya dokuz haftalık kırmızı mum gördü ve bu tarihte ilk kez gerçekleşti.

En büyük kripto para birimi haziran ayına nasıl girecek? Makro ortamda sorunlar devam ederken bireysel yatırımcı ilgisi pek görülmüyor. Daha derin kapitülasyon beklentileri de sürüyor.

Öte yandan yakaladığı gücü sürdürürse, Bitcoin mevcut ticaret koridorundan çıkma şansına sahip.

Cointelegraph, önümüzdeki günlerde piyasayı hareketlendirebilecek faktörleri masaya yatırıyor.

Bitcoin 10’uncu kez kırmızı mum görecek mi?

30 Mayıs’ta gerçekleşen beklenmedik U dönüşü sayesinde Bitcoin, bu hafta geleneği kırabilir.

Asya piyasası, hem Japonya’daki Nikkei hem de Hong Kong’taki Hang Seng endeksinin yüzde 2’nin üzerinde artmasıyla güçlü bir zemin oluşturdu. Bu durumu tetikleyen, Çin’in COVID-19 kısıtlamalarından bazılarını gevşetmesi oldu.

Yine de Bitcoin, Avrupa ticaret saati başlamadan önce hisse senetlerinden daha iyi performans gösterdi.

Cointelegraph Piyasalar ve TradingView verilerine göre, haftalık kapanışın ardından ilk kırmızı saatlik mumdan sonra BTC/USD paritesi aniden 29.300 dolardan 30.700 dolara yükseldi.

BTC/USD 1 haftalık mum grafiği (Bitstamp). Kaynak: TradingView

Haftalık kapanışın hala kırmızı olması nedeniyle yatırımcılar temkinli kalsa da, Bitcoin önümüzdeki pazar kapanış fiyatını en az 29.500 dolarda tutarsa dokuz haftalık kayıp serisi sonlanabilir.

Bazıları için tek gecelik hareket, kısa vadeli görünümde gözle görülür şekilde daha olumlu tablo çizmek için yeterli oldu.

JCL Capital’in kurucusu Jordan Lindsey, Twitter takipçilerine “Bitcoin mega bir yükseliş sinyalinin eşiğinde” dedi.

Bana göre dibe atılacak iğneleri aramak için hırs yapmanın zamanı değil.

Trader Crypto Tony, Bitcoin’in hala bilinen bir işlem aralığında olduğunu ve sağlam bir yörüngede ilerlediğini düşünmeden önce bazı kilit seviyeleri elde etmesi gerektiğini kaydetti. Ona göre bu seviye 31.000 dolarda.

Good morning legends

Nice relief waves to see this morning on #Altcoins .. Remember #Bitcoin is still in a range, so we need to clear $31,000 for this relief to continue

Updates to come 😎

— Crypto Tony (@CryptoTony__) May 30, 2022

Diğerleri, mevcut kazançların sadece başka bir rahatlama sıçraması olduğu ve Bitcoin’in daha düşük seviyelere ineceği fikrine odaklandı.

This is why you should be able to change your bias as new data comes in

That really was a fake breakdown and now we see the real one 📈😉#BTC pic.twitter.com/7AXOEffeT0

— CryptoBullet (@CryptoBullet1) May 30, 2022

Bu arada popüler Twitter hesabı TMV Crypto, gecenin en düşük seviyelerini, ilerlemeyi sürdürmek için kilit destek olarak işaretledi.

Yatırımcı ve analist Crypto Ed, o gün paylaşılan bir Twitter ileti dizisinde, “BTC ve ETH’de çok iyimser olmamız gerekip gerekmediğinden emin değilim” diye yazdı.

Sıçrayışı destekleyen hafta sonu hacimlerinin zayıflığına işaret ederek, daha yüksek seviyelerin henüz yeni destek olarak sağlamlaşmak için gereken ilgiye sahip olmadığını öne sürdü.

Hafta sonu boyunca çok sık olarak düşük emir defterlerinde işlem yapılır. Bu yüzden hafta sonları yeni pozisyon açmamayı tercih ederim.

Bu arada cuma günü 29.000 dolarda kalan CME vadeli işlem açığı, daha fazla düşüş hedefi ortaya koyuyor.

CME Bitcoin vadeli işlemleri 1 saatlik mum grafiği. Kaynak: TradingView

Analist: Hisse senetlerindeki toparlanma aslında “ayı piyasası rallisi”

Amerika Birleşik Devletleri piyasaları 30 Mayıs’ta resmi tatil nedeniyle kapalıyken, günün ruh halini belirlemek için Avrupa ve Asya’ya bakmak gerekecek.

Dünya Ekonomik Forumu’nun ardından kripto para sahipleri, haziran ortasında gerçekleşecek Fed toplantısından önce yeni aya girerken küçük bir rahatlama yaşayacak.

Asya hisse senetlerinin sekiz haftalık kayıpların ardından yeniden forma girmesi, günün öne çıkan makro gelişmesi.

Geçen hafta ABD’de benzer bir ralli olmuş ama bundan yararlanılamamıştı. Bitcoin şimdi piyasadaki olumlu ruh halinden yararlanıyor gibi görünüyor. Ancak yorumcuların yine de genel trendin tersine çevrilmesi için yeterli olmadığı uyarıları sürüyor.

Fed ve diğer merkez bankalarından gelen parasal daralma hamleleri, yalnızca hisse senedi yatırımcılarını aşağı çekmekle kalmadı, aynı zamanda ekonomilerin ödediği fiyatla birlikte büyük durgunluğu da körükledi.

Citigroup Australia’nın yatırım uzmanları şefi Mahjabeen Zaman, Bloomberg’e verdiği demeçte “Ayı piyasası rallisinin ortasındayız” ifadesini kullandı.

Bence piyasa, yakında durgunluğun yaşanacağını veya enflasyonun ne kadar hızlı düşeceğini anlamaya çalışırken işlem aralığına bağlı ilerleyecek.

Parasal sıkılaşmanın bu hafta gerçekleşmesi bekleniyor. 1 Haziran itibarıyla Fed’in, şu anda 8,9 trilyon dolarlık rekor seviyedeki bilançosunu düşürmeye başlayacağı söyleniyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçen hafta yaptığı açıklamada, varlık alımlarını yıl içinde durduracağını açıkladı.

31 Mayıs, 10 Haziran’da ABD için benzer verilerden önce Euro Bölgesi için yayımlanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinin açıklanacağı gün.

Piyasa yorumcusu Holger Zschaepitz, 28 Mayıs’ta, “Hisse senedi yatırımcıları istikrar işaretleri bekliyor” dedi.

Wall Street’in korku göstergesi, yatırımcıların hissiyatı ve tahvil verileri, piyasanın bir sonraki adımda nereye gidebileceğine dair ipuçları veriyor. Ancak beş duyarlılık göstergesinden yalnızca biri, piyasalarda en kötünün geride kaldığını gösteriyor.

CBOE Oynaklık Endeksi. Kaynak: Holger Zschaepitz/ Twitter

Doların güçlenmesi yavaşlıyor

Geçen hafta boyunca ABD doları, destek seviyelerini test etti.

Aralık 2002’den beri görülmeyen seviyelere çıktıktan sonra, ABD dolar endeksi (DXY) aşağı yöneldi ve hatta yılın yükseliş trendini bozmak üzere.

Ters korelasyon özellikle geçmişte Bitcoin’in lehine çalıştığından, bu eğilim devam ederse risk varlıkları için umut ışığı görülebilir.

Crypto Rover, “Bu, 2022 boğa koşusunun başlangıcı olabilir!” ifadesini kullanarak Bitcoin ile DXY arasındaki ters korelasyonu ve bunun yıllar içinde nasıl hareket ettiğini gösteren karşılaştırmalı bir tablo paylaştı.

Bitcoin ve DXY açıklamalı grafik. Kaynak: Crypto Rover/ Twitter

Ancak Crypto Ed, dolardaki geçici zayıflığın piyasayı yeniden güçlendireceği konusuna ikna olmadı.

DXY: bounced from my green box, but is was a weak bounce. Rejected at S/R and going down again.

But I see a falling wedge here, don’t think this will go much deeper. pic.twitter.com/1ZEtiDbX1v

— Ed_NL (@Crypto_Ed_NL) May 30, 2022

“DXY geri dönüş modeli olan azalan takoz ortaya çıkardı. BTC için fazla hevesli olmamanın bir başka nedeni de bu” diye tweet attı.

Bununla birlikte DXY değeri 101,49 ile 25 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesindeydi.

ABD dolar endeksi (DXY) 1 günlük mum grafiği. Kaynak: TradingView

Bitcoin “döngüsel dibe” yaklaşıyor

Bitcoin analistleri arasında herkes düşüş eğiliminde değil. Bunlardan biri de CryptoQuant CEO’su Ki Young Ju. Üstelik yükseliş beklentisini gerekçelendiriyor.

Bitcoin’in gerçekleşen üst sınır dağılımından en son verileri yükleyen Ki, aslında BTC/USD paritesinin Mart 2020’ye benzer aşamada olduğunu savundu.

Gerçekleşen üst sınır, her bir Bitcoin’in en son hareket ettiği fiyatı yansıtıyor ve bu paraların ne kadar zaman önce üretildiğine göre bölünebiliyor.

Sonunda, belirli bir süre önce hareket eden ve gerçekleşen üst sınırı oluşturulan BTC arzının oranı elde edilebiliyor.

Şu anda, gerçekleşen üst sınırın yüzde 62’si altı ay veya daha uzun süre öncesine ait harcanmamış işlem çıktılarını (UTXO) içeriyor.

Ki için bu, Mart 2020 COVID-19 sürecinde olduğu gibi BTC fiyatı için taban bölgeye işaret edebilir.

“$BTC döngüsel dip seviyeye yaklaşıyor” diye özetledi.

Altı aydan uzun UTXO’lar, gerçekleşen üst sınırın yüzde 62’sini içeriyor. Mart 2020’deki büyük satışta da bu gösterge yüzde 62’ye ulaşmıştı.

Bitcoin, BTC/USD grafiğine karşı UTXO bantları. Kaynak: Ki Young Ju/ Twitter

CryptoQuant daha önce UTXO verilerinin Bitcoin yatırımcı birikimlerinin büyüklüğü ile ilgili olduğunu bildirmişti, ancak daha düşük sonuçlar ortaya çıkmıştı.

Geçen hafta, en büyük Bitcoin balinalarının varlıklarını zincir üzerinde dağıtmaya devam ettiği, daha küçük balinaların ise muhtemelen piyasayı destekleyip Mart 2020 tarzı bir düşüşü önlediği ortaya çıktı.

Duyarlılık, “uzun vadeli satın alma fırsatına” işaret ediyor

Mevcut ortamda duyarlılığın yeşile dönmesi için çok fazla fiyat hareketi gerekiyor.

Yatırımcılar, kontrol edilemeyen olumsuzluklara neredeyse altı aydan fazla dayandığından, bu hem Bitcoin hem de kripto piyasası için yaygın olarak geçerli.

Bu hafta da durum böyle. Gece boyunca yaşanan yükselişe rağmen duyarlılık, Bitcoin ve altcoin’ler genelinde “aşırı korku” bölgesinde kalmaya devam ediyor.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi, önceki yıllarda fiyat diplerine eşlik eden bir seviye olan 30 Mayıs itibarıyla sadece 10/100 değerindeydi.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi (ekran görüntüsü). Kaynak: Alternatif.me

Mayıs 2022, özellikle Mart 2020’de görülen ve son olarak Mart 2020’de görülen bir seviye olan Korku ve Hırs değerinin ayın başlarında sadece 8/100’e ulaşmasıyla duyarlılık için zorlu bir döneme işaret etti.

Zincir üstü analitik platformu LookIntoBitcoin’in geliştiricisi Philip Swift, “Korku ve Hırs Endeksi bugün 10’a geriledi” vurgusunu yaptı.

Sadece yatay fiyat hareketiyle Aşırı Korku alanında üç hafta geçirdik. Potansiyel dip oluşumu mu?

Wolf of All Streets olarak bilinen yorumcu ve analist Scott Melker, daha sonra ne olabileceğine bakılmaksızın, duyarlılığın “uzun vadeli bir satın alma fırsatı” ortaya çıkardığını savundu.

Bir Twitter gönderisinde, “İnsanların korku seviyesi sürekli artıyor” dedi.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Şahlanış mı, çöküş mü? – Bitcoin yatırımcılarının takip etmesi gereken 5 faktör
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!