Bitcoin yatırımcılarının bu hafta izlemesi gereken 5 faktör | 25.4

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD doları değer kazanırken, makro piyasadaki olumsuz tablo Bitcoin’i kötü etkiledi. Peki, şimdi ne olacak?

Bitcoin (BTC), küresel piyasada belirsizliğin yaşandığı dönemde belirsizliklerle dolu bir haftaya başlıyor. Haliyle yatırımcıların aklında “BTC için 40.000 dolar direnç mi oldu?” sorusu yankılanıyor.

En büyük kripto para birimi, Haziran 2020’den bu yana hiç görülmediği biçimde art arda dört kez haftalık kırmızı mum gördü.

Makro piyasadaki olumsuz hava, yeni hafta başlarken boğaları rahatlatacak bir yapı sunmuyor. Bitcoin için satışlar sonlanmamış olabilir.

Yalnızca son dört gündeki 4.000 dolarlık kaybın ardından, 30.000 dolardaki desteğin yeniden test edilip edilmeyeceği konuşulur oldu.

Elbette piyasada her şey kötü ve kasvetli değil. Uzun vadeli yatırımcı ve madenciler gibi kilit oyuncular, Bitcoin yatırımı söz konusu olduğunda daha olumlu bir duruş sergiliyor.

Bunu göz önünde bulundurarak Cointelegraph, önümüzdeki günlerde BTC fiyat hareketini şekillendirecek faktörleri masaya yatırıyor.

Asya’daki sıkıntılar Fransa’daki seçim rahatlığını geride bıraktı

Haftanın başında risk varlıkları için kilit olay, görevdeki Emmanuel Macron’un yeniden aday olduğu Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleriydi.

Aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen’in sürpriz bir zafer kazanması ihtimalinden endişe duyan piyasa oyuncuları, Macron’un ikinci dönem başkanlığı elde etmesinin ardından rahat bir nefes aldı. Özellikle 25 Nisan açılışında, zor durumdaki avrodan bağımsız biçimde Fransız hisse senetlerinin yükseltmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi yüksek enflasyonla mücadele eden bölgelerde tahvil piyasaları düşerken Avrupa Merkez Bankası (ECB) yine faiz oranlarını yükseltmek veya 10 trilyon dolara yakın bilanço küçültme hedefine doğru net bir istikamet belirlemedi.

Bitcoin, Macron zaferine karşı tepki veremedi. Zira Çin’deki COVID-19 vakalarının yeniden görülmesi üzerine risk varlıklar, 25 Nisan’da Asya tarafından gelen satışlarla sarsıldı.

Hong Kong merkezli Hang Seng endeksi, bugüne kadar yüzde 3,5 düşerken Şanghay borsası yüzde 4,2 değer kaybetti.

Borsa hareketleriyle büyük ölçüde korelasyon içinde olan Bitcoin için, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri piyasalarında görülecek piyasa performansı ipuçları verecek.

Küresel varlık yönetimi firması AllianceBernstein’ın Asya Pasifik eş başkanı Jenny Zeng, Bloomberg’e verdiği demeçte, “Endişenin temeli, faaliyetleri baskılayan Covid politikaları nedeniyle hükümetin zaten uygulamaya koyduğu mevcut politika desteğinin etkili olmayabileceğinde yatıyor” ifadesini kullandı.

Piyasa yorumcusu Holger Zschaepitz’in belirttiği gibi, 25 Nisan’daki kayıplardan önce bile geçtiğimiz hafta hisse senetleri için sancılı geçmişti.

24 Nisan’da Twitter kullanıcılarına yaptığı açıklamada, “Küresel hisse senetleri, perşembe sabahı zirve yaptıktan sonra, yatırımcıların neden bu kadar belirsizlikle dolu bir dünyada risk varlıklarını satın aldıklarını yeniden gözden geçirmeleri ile sarsıldı. ABD hisse senetleri istikrarlı bir düşüş yaşadığı için bu hafta piyasa 3,3 trilyon dolar kaybetti” dedi.

Küresel hisse senetleri piyasası GSYİH’nın yüzde 127’sine denk gelecek biçimde 107,6 trilyon dolar seviyesinde.

Bloomberg küresel borsa değerleri tablosu. Kaynak: Holger Zschaepitz/ Twitter

Bir başka gönderide, toplam ABD borsa değerinin GSYİH’ya oranı şeklinde hesaplanan Buffett Göstergesine vurgu yaptı. Gösterge, hala yüzde 100’ün üzerinde ve “sorunlu” olarak adlandırdığı bölgede duruyor.

Dolar intikam almak için döndü

Makro piyasada güçlü bir şekilde yükseliş modunda olan tek bileşen, kripto para yatırımcılarını üzen ABD dolarından başka bir şey değil.

ABD doları endeksi (DXY), geçen hafta iki yılın zirvesinde gezindikten sonra, şimdi yükseliş trendini sürdürüyor gibi görünüyor.

Bu yazı hazırlanırken 101,61’de duran DXY, Korona virüs sürecinde dünya çapındaki değer varlıklarının çöktüğü Mart 2020’den itibaren bu yana yüksek performansıyla dikkat çekiyor.

Doların gücü, Bitcoin için nadiren olumlu bir gelişme şeklinde algılanıyor. Genellikle gözlenen ters korelasyon, kimi uzmanlar tarafından eleştirilse de, bu ay sıkı bir şekilde kontrol altında tutulmuş gibi duruyor.

BTC/USD 1 haftalık mum grafiği ve ABD doları endeksi (DXY) kıyaslaması. Kaynak: TradingView

Popüler yatırımcı Crypto Ed, gözlenen son harekete yanıt olarak, “Görünüşe göre DXY geliştiricileri token yakma veya ona benzer bir şey duyurdu” diye şaka yaptı.

Investor’s Podcast Network sunucusu Preston Pysh ise bir şeylerin ters gittiğini düşünüyor.

25 Nisan’da, “Yen çökerken BoJ’ye ‘Getiri Eğrisi Kontrolü’ uyguladık ve dolar yeni zirvelere çıkarken Fed, faizleri 50 baz puan artırma peşinde” diye uyardı.

Kesinlikle biri şeyler kırılmak üzereymiş gibi duruyor…
Haftalık grafikte dördüncü kez kırmızı mum görüldü

Bitcoin için 25 Nisan hiç de iç açıcı gözükmüyor. Hafta sonu fiyat oynaklığından kaçınana piyasa, haftalık kapanış ile hayal kırıklığı oluşturdu. Kapanış fiyatı, geçen haftanın hemen altına indi.

Yine de bu durum, haftalık grafikte art arda dört kırmızı mum olduğu anlamına geliyor. Cointelegraph Piyasalar ve TradingView verilerine göre Bitcoin, Haziran 2020’den bu yana böyle bir gerileme yaşamadı.

Düşüş trendi gece boyunca devam ederek, bu yazı hazırlanırken BTC/USD paritesi 39.000 doların altında işlem görmeye başladı.

BTC/USD 1 haftalık mum grafiği (Bitstamp). Kaynak: TradingView

Yatırımcılar, paritenin bir sonraki hareket yönüne dair ipuçlarını izliyor, ancak yükseliş sinyalleri az ve uzak gibi görünüyor.

Popüler trader ve analist Rekt Capital, Bitcoin için daha fazla kaybın yaşanabileceğine dair ipuçları veren Ichimoku bulutuna gönderme yaptı.

During Retest 1 #BTC fake-brokedown from the Cloud before reversing

During Retest 2 $BTC wicked sub-Cloud before reversing

Now retest 3 is in progress

BTC needs to reclaim Cloud as support

It’s crucial BTC doesn’t flip Cloud into resistance to avoid downside#Crypto #Bitcoin https://t.co/dDLtWwzuTn pic.twitter.com/NQfEbS3nAH

— Rekt Capital (@rektcapital) April 24, 2022

Bu arada Trading Wisdom’ın yazarı olan analist Cheds, üç günlük grafik üzerinden 200 dönemlik hareketli ortalamanın altında potansiyel bir kesişime işaret etti.

Eğer bu kesişim gerçekleşirkse, piyasa için kritik olacağını, boğa piyasasının ardından, en son 2018’in ayı piyasasında görüldüğü gibi düşüş görüleceğine dair fikir yürüttü.

“Bu tahmin değil, sadece gözlem” diye uyardı.

Twitter’da Parabolic Matt olarak bilinen Matthew Hyland, Aralık 2018 ve 3.100 dolarlık dip seviye konusunda, o dönem mevcut BTC fiyat hareketi ile karşılaştırma yaptı.

Uzun zaman dilimlerinde 37.600 dolar seviyesini tutmanın artık “çok önemli” olduğunu söyledi.

#Bitcoin comparison of the 2018/2019 Bear Market Bottom compared to the current structure BTC has been in since January of this year

✅Similar Time Frame
✅Series of Lower Highs and Higher Lows
✅Creation of a higher high
✅Pullback after first higher high

Crucial $37.6k Holds pic.twitter.com/kzQhvZUTMr

— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) April 23, 2022

Twitter yorumcusu Crypto Tony, 25 Nisan’da kendi analizinin bir parçası olarak, “Bu düşüşe bakıyorum ve bir yardım rallisinin gelmesini bekliyorum” dedi.

Uzun vadeli yatırımcılardan yeni rekor

Bitcoin fiyatındaki düşüş ve genellikle fiyat hareketinin “dalgalı” olması, deneyimli oyuncular dışındakilerin daha az ilgi göstermesine neden oluyor.

Bu nedenle uzun vadeli yatırımcıların çoğunun ellerinden geldiğince işlem yapmaktan uzak durması ve en iyi yaptıkları şey olan kenarda beklemeyi seçmeleri şaşırtıcı değil.

Zincir üstü verilere de bu durum yansıyor ve en az bir yıl boyunca hareketsiz kalan Bitcoin arzının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koyuyor.

Zincir üstü analitik firması Glassnode verilerine atıfta bulunan ekonomist Jan Wuestenfeld, arzın daha geniş anlamda “eskileşmesine” vurgu yaptı. Yatırımcıların büyük kısmı daha fazla para harcamak yerine paralarını uzun vadeli ellerinde tutuyor.

Glassnode verilerine göre, en az bir yıldır hareket etmeyen arz, ilk kez yüzde 64 ile rekor kırdı.

The percentage of the #Bitcoin supply last active 1+ years ago just crossed 64% for the first time ever! The percentage of old coins continues to trend up. ↗️ pic.twitter.com/Zyj0hyqFti

— Jan Wüstenfeld 🇺🇦 (@JanWues) April 24, 2022

Uzun vadeli yatırımları gösteren Glassnode indikatörü olan HODL Waves, bu trendi doğruluyor. Aralık 2021’den bu yana 1 ila 2 yıllık arz, diğerlerinden daha fazla arttı. Daha önce yüzde 10’un altında olan veri, bu hafta itibarıyla yaklaşık yüzde 15’e yükseldi.

3 ila 5 yıl boyunca paralarına dokunmayan uzun vadeli yatırımcılar, birinci çeyrekte birikimlerini artırdı.

Bitcoin HODL Waves tablosu. Kaynak: Unchained Capital

Temel veriler hala ayılardan yana

Olumsuz tabloya rağmen BTC yatırımları yükselmeyi sürdürüyor.

Bitcoin’in ağ temelleri, yatırım söz konusu olduğunda madencilerin de düşüş beklemediklerini ortaya koyuyor.

Bu yıl sıkça görüldüğü üzere, fiyat ters yönde hareket etmiş olsa da, Bitcoin ağının hash oranı ve madencilik zorluğu bu hafta tüm zamanların en yüksek seviyelerinde.

Fiyat performansına bağlı olarak zorluk, iki gün içinde yaklaşık yüzde 2,9 oranında artırılacak ve 29,32 trilyonluk yeni bir rekora imza atacak.

Madencilerin rekabetine vurgu yapan zorluk, şimdiye kadarki en yüksek seviyede. Bu durum, blockchain ağı için ayrılmış işlem gücünün ne denli yüksek olduğunu kanıtlıyor.

Tahminler kaynağa göre değişiyor olsa da, MiningPoolStats verilerine göre hash oranı “yukarı harekete” işaret ediyor. Kimilerine göre sonraki yükseliş fiyat performansı için önemli bir tetikleyici olacak.

Bitcoin hash oranı. Kaynak: MiningPoolStats

Yatırımlar uzun zamandır artmaya devam ettiği için hash oranının artması da beklenilen bir durum.

Cointelegraph’ın daha önce bildirdiği gibi, nisan ayı başlarında Bitcoin madenciliğinin yüzde 20’si halka açık şirketler tarafından üstleniliyordu.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin yatırımcılarının bu hafta izlemesi gereken 5 faktör | 25.4
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!