Gizlilik Kripto Para Birimleri Nedir? Gizlilik Odaklı Kripto Paralar Hangileridir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gizlilik odaklı kripto para birimleri, ayrıntıları kamuoyundan korumak amacıyla gelişmiş teknikler kullanan kripto paraların kategorize edildiği bir başlıktır.

Gizlilik Kripto Para Birimleri Nedir?

Bitcoin adreslerinin rastgele karakterlerden oluşan doğası gereği, cüzdan sahibinin kim olduğunun bilinmesi oldukça zordur. Zaten isteyen herkesin kişisel bilgilerini vermeden bir Bitcoin cüzdanına sahip olabildiği de herkesçe biliniyor. Ancak bu durum Bitcoin’i tamamen anonim bir kripto para birimi yapmıyor. Bir cüzdanın tüm işlem geçmişi blokzincirinde herkesin görebileceği şekilde yazdığı için, araştırmacılar bu işlemlerin ayrıntılarını inceleyerek ve bazı ipuçlarından yola çıkarak insanların kimliklerini ortaya çıkarabiliyorlar.

İşte burada gizlilik paraları devreye giriyor. Monero (XMR), Zcash (ZEC) ve Dash (DASH) ve Privapp Network (bPRIVA) gibi kripto para birimleri, işlemlerle ilgili ayrıntıları gizlemek ve kullanıcıları meraklı gözlerden korumak için çeşitli şifreleme teknikleri kullanır.

Gizlilik odaklı kripto paraların savunucuları, bu kripto paraların üçüncü tarafların potansiyel tacizinden kaçınmak isteyen herkes tarafından yasal amaçlar için kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca gizlilik kripto paralarının, kişinin şirketler ve kuruluşlarla hangi bilgileri paylaşmayı seçeceğini kontrol etmesine imkan tanıdığını da savunuyorlar.

Gizlilik kripto para birimleri popüler hale geldiği bir gerçektir. Sonuç olarak, bu kripto paralar genelde devletlerin radarına gierler. Gizlilik kripto paralarının nasıl çalıştığına ve günümüzde en popüler gizlilik odaklı kripto paralara bir göz atalım.

Gizlilik Odaklı Kripto Paralar Nasıl Çalışır?

Zaman içerisinde yaşadıkları değişikliklerle gizlilik odaklı kripto paraları farklı şekillerde çalışır; ancak nihai hedef aynıdır: Tüm gizlilik kripto paraları, adresler ve işlem yapılan miktarlar gibi ayrıntıları gizlemek için tasarlanmıştır. Bu nedenle bir işleme hangi adreslerin katıldığını bulmak imkansız değilse de oldukça zordur.

Bazı gizlilik kripto paraları, “gizli adres” adı verilen her işlem için yeni, tek kullanımlık bir adres oluşturur. Bu da takip edilmeyi oldukça zorlaştırır.

zk-SNARK (Sıfır-Bilgi Özlü Etkileşimli Olmayan Bilgi Argümanı) olarak adlandırılan başka bir teknik, tanımlayıcı bilgilerini gizlemek için gelişmiş şifreleme kullanır.

Yüzük imzaları, Monero dahil olmak üzere birkaç kripto para tarafından da kullanılır. Bu teknikte, hangi adresin imzaladığını belli etmeden işlemleri anonim olarak imzalamak için birden fazla kullanıcı adresi birbirine bağlanır.

Bazı kripto paralar da çeşitli göndericilerden gelen işlemleri karıştıran ve ardından fonları alıcılar arasında dağıtan “CoinJoin” adlı bir teknik kullanır. CoinJoin (PrivateSend olarak da adlandırılır), Bitcoin için işlemleri gizlemeye yardımcı olan isteğe bağlı bir gizleme hizmeti olarak da kullanılmaktadır.

Kripto Dünyasındaki Başlıca Gizlilik Paraları Nelerdir?
Monero

Monero, en çok bilinen gizlilik odaklı kripto paradır ve bu içerik yazıldığı sırada gizliliği önemseyen kripto paralar arasında en yüksek piyasa değerine sahip olan dijital varlıktır. 2014 yılında Bytecoin isimli kripto paranın bir çatalı olarak doğan Monero, yüzük imzaları ve tek kullanımlık adreslergibi teknikleri kullanarak gönderici, alıcı ve işlem miktarı gibi ayrıntıları anonimleştirmesiyle bilinir.

Zcash (Zcash)

Bitcoin’den büyük ölçüde etkilenen (ikisi de 21 milyon arz miktarına sahiptir) Zcash, herhangi bir kişisel veriyi ifşa etmeden geçerli bir işlem yapılması için gerekli tüm koşulların yerine getirilmesini sağlamak için zk-SNARK‘ları uygular. Zcash, tamamen halka açıkolandanson derece gizliye kadar çok sayıda işlem türü sunar. Bu nedenle potansiyel olarak Monero’dan daha yasa dostudur.

Dash (Dash)

Kendi orijinal kripto para birimini geliştirmek amacıyla Bitcoin’den çatallanan Dash, potansiyel olarak tanımlayıcı ayrıntılarını gizlemek için CoinJoin ile birden fazla işlemi birbirine karıştırır. Dash, tıpkı Zcash’le benzer şekilde gizliliközellikleriniisteğe bağlı olarak sunar ve ayrıca iki saniye içinde onaylanan hızlı işlemler için Anında Gönder seçeneğine sahiptir. Dash, enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde oldukça popüler bir kripto paradır.

Horizen (ZEN)

Horizen blokzincirinin temel özelliği gizliliktir. İlk etapta ZenCash ismiyle piyasaya sürülmesinden bu yana ağ, kendi kripto parası ZEN’i son derece izlenemez ve gizli olması için geliştiriyor. Ayrıca kullanıcılar arasındaki herhangi bir etkileşimin özel olması gerektiğine de inanıyorlar. Bu nedenle şirket, gizlilik odaklı mesajlaşma ve yayıncılık hizmeti vermek isteyen merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler) için, akıllı sözleşmeler ve gizlilik çözümleri de üretiyor.

Privapp Network (bPRIVA)

Privapp Network, web 3.0 odaklı bir blockchain veri koruma şirketidir. Kullanıcılarının kişisel bilgilerini platformunda şifreleyerek ve saklayarak kimliklerini korumanın en güvenli yolunu sunmayı amaçlar. Binance’in Ethereum ağına rakip olarak geliştirdiği Binance Smart Chain (BSC20) ağını kullanmaktadır. Privapp Network, Privapp Network uygulamaları üzerinden güvenliğinizi ve gizliliğinizden taviz vermeden sağlamayı amaçlamaktadır. Privapp Network yerel tokeni bPRIVA’yı ise Pancakeswap, Bidget ve MXC borsasından satın alabilirsiniz.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Haber Kaynağı coinnewstr.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Gizlilik Kripto Para Birimleri Nedir? Gizlilik Odaklı Kripto Paralar Hangileridir?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!