Ethereum türev verilerine göre profesyonel yatırımcılar “düşüş bekliyor”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ether (ETH) fiyatı, bir haftada yüzde 16’lık gerilemenin ardından 11 Nisan’da 3.000 dolarlık psikolojik destek seviyesini kaybetti. Boğalar, 11 Nisan’da 104 milyon dolarlık kaldıraçlı uzun vadeli işlemlerin tasfiye edilmesinin şaşkınlığını yaşadı. Ether’deki düşüş Ethereum akıllı sözleşmelerinde kilitlenen toplam varlık miktarının azalmasından da nasibini aldı.

Ethereum ağında ETH türünden kilitli toplam varlık miktarı. Kaynak: Defi Llama

27 Ocak’ta TVL verisi, 40,6 milyon Ether ile zirveye ulaştı ve o zamandan beri yüzde 22 düştü. Bu gösterge Ether’in, bir haftada yüzde 13 değer kaybeden Bitcoin’den (BTC) de fazla gerilediğini kısmen açıklayabilir.

Bununla birlikte en büyük altcoin’in kendi katalizörleri mevcut, zira Ethereum geliştiricileri ağın ilk “gölge çatalını” 11 Nisan’da uygulamaya aldı. Testnet güncellemesi, geliştiricilerin ağın karmaşık Hisse İspatı (Proof of Stake, PoS) sürecine geçmesini test etmeleri için alan oluşturdu.

Bu noktada profesyonel yatırımcıların nasıl konum aldıklarını analiz etmek gerekiyor ve türev piyasalardan daha iyi bir ölçü noktası yok.

Vadeli işlem primi düşüş seviyelerine döndü

Mevcut düşüş eğiliminin en büyük yatırımcıların duyarlılığını yansıtıp yansıtmadığını anlamak için, Ether’in “temel ya da baz” olarak da bilinen vadeli işlem sözleşmeleri primini analiz etmek gerekir. Kalıcı bir sözleşmeden farklı olarak, sabit takvimli vadeli işlemlerin fonlama oranı yoktur. Bu nedenle fiyatları normal spot borsalardan çok farklı olacaktır.

Bir yatırımcı, vadeli işlem ve normal spot piyasa arasındaki gider boşluğunu ölçerek piyasa duyarlılığını ölçebilir. Satıcılar ödemeyi daha uzun süre ertelemek için daha fazla para talep ettiğinden, tarafsız bir piyasa yüzde 5 ila 12 yıllık prim (temel) sunmalıdır.

Ether 3 aylık vadeli işlem primi. Kaynak: laevitas.ch

Yukarıdaki grafik, Ether’in vadeli işlem priminin 25 Mart ila 6 Nisan arasında yüzde 5 nötr eşiğin üzerinde olduğunu, ancak daha sonra yüzde 3’e düştüğünü gösteriyor. Bu seviye tipik olarak korku veya karamsarlıkla ilişkilendirilir, çünkü vadeli işlem piyasası yatırımcıları kaldıraçlı uzun (alım) pozisyonları açma konusunda isteksiz olur.

Uzundan kısaya veriler kötüleşen koşulları doğruluyor

En büyük yatırımcıların uzun/kısa net oranı, uzun vadeli işlem araçlarını etkilemiş olabilir. Bu balina pozisyonlarını, kalıcı ve vadeli sözleşmeler üzerinden analiz ederek profesyonellerin etkili bir şekilde düşüş bekleyip beklemediğini daha iyi anlayabiliriz.

Borsalardaki en büyük yatırımcıların Ether uzun/kısa oranı. Kaynak: Coinglass

İlk olarak, farklı borsalar arasındaki metodolojik farklılıklara dikkat edilmeli. Bu nedenle mutlak rakamlar daha az öneme sahip. Yine de, 5 Nisan’dan bu yana, her büyük türev borsasının uzun/kısa oranında önemli bir düşüş var.

Veriler, balinaların geçtiğimiz hafta düşüş eğilimini artırdığını gösteriyor. Örneğin, Binance balinaları 5 Nisan’da 1,05 uzun/kısa oranı yakaladı, ancak bu oran yavaş yavaş 0,88’e düştü. Ayrıca, OKX’in en büyük yatırımcıları 2,11 lehine olan uzunlardan mevcut 1,35’e geriledi.

Yatırımcı ve kullanıcılar ağı terk mi ediyor?

Yukarıda tartışılan veriler, aşırı düşüşe işaret eden gösterge olmayabilir, ancak vadeli işlem baz oranı ve en büyük yatırımcıların uzun/kısa oranı geçen hafta kötüleşti.

Ayrıca, Ethereum akıllı sözleşmelerindeki TVL verisi de kullanımda düşüşe işaret ediyor. PoS geçişindeki gecikmeler, yatırımcıların dikkatini başka yöne çekebilir ve merkeziyetsiz finans (DeFi), oyun ve benzersiz token (NFT) projeleri kullanıcıları rakip ağlara yönlendirebilir. Buna karşılık, yatırımcılar dikkatlerini daha umut verici altcoin’lere odaklıyor ve sonuç olarak Ether talebi azalıyor.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Ethereum türev verilerine göre profesyonel yatırımcılar “düşüş bekliyor”
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!