Bitcoin fiyatı 42.800 dolara gerilese de piyasa güçlü sinyaller veriyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasasına ait temel veriler, fiyatta gerileme yaşansa bile güçlü kalmaya devam ediyor.

Bitcoin (BTC) fiyatı, 47.000 dolar direncini kıramayınca 42.800 dolar seviyesinin altına kadar geriledi. Yaşanan gerilemeye rağmen piyasa yapısının sağlıklı olduğuna dair kanıtlar var.

BTC/USDT paritesine ait günlük grafik. Kaynak: TradingView

Cointelegraph Piyasalar ve TradingView üzerinden geçmiş verilere bakıldığında, 3 Aralık 2021’de Bitcoin fiyatının 18 saat süren düzeltme sürecinde yüzde 25,6 değer kaybettiği hatırlanabilir. O tarihte en düşük 42.000 dolardan alıcı bulan para BTC, aradan geçen dört aylık sürenin ardından yine benzer bölgede dengelenmeye çalışıyor.

Bahsini ettiğimiz dört aylık süreçte pek çok gelişme yaşandı. Kurumsal yatırımcının ilgisinde bariz bir artış görüldü ve kurumsal yazılım geliştirme firması MicroStrategy 4.197 Bitcoin satın aldığını duyurdu.

Glassnode verilerine göre, Kanada Bitcoin borsasında işlem gören fonlara (ETF) girişler de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kanada’daki yatırım araçlarına ait varlıklar, ocak ayından bu yana 6.594 BTC arttı ve yönetimleri altında 69.052 BTC’nin bulunduğu açıklandı. Bu miktar aynı zamanda bir rekor. Purpose Bitcoin ETF yönetiminde ise şu anda 1,68 milyar dolar değerinde varlık olduğu belirtiliyor.

İlgili: Bitcoin işlem ücretleri son 10 yılın en düşük seviyesinde

Bitcoin yatırımı yapan isimler arasında, Terra (LUNA) blockchain platformunun arkasındaki isim olan Terraform Labs de katıldı. Yapılan açıklamada 3 milyar dolarlık BTC satın almayı planladıkları belirtilmişti.

Diğer taraftan CoinMetrics verileri, yıllık aktif Bitcoin arzının 5 Nisan tarihinde, Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 36,8’e gerilediğini gösteriyor.

1 yıllık aktif Bitcoin arzı. Kaynak: CoinMetrics

Grafiğe göre, uzun vadeli düşünen ve satmaya yanaşmayan Bitcoin yatırımcıları son bir yılda paralarını hareket ettirmedi.

Vadeli işlem piyasaları 47.000 dolardan rahatsız

Profesyonel yatırımcıların nasıl konumlandığını anlamak için Bitcoin’in vadeli işlem ve opsiyon piyasası verilerine bakmak akıllıca olacaktır. Uzun vadeli işlem sözleşmeleri ile mevcut spot piyasa seviyeleri arasındaki fark yol gösterici olabilir.

Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin yıllık primi, yatırımcıların sözleşme sona erene kadar iki ila üç ay boyunca paralarını “kilitlemelerini” telafi etmeleri için yüzde 5 ila 12 arasında çalışmalı. Yani yüzde 5’in altına inilirse aşırı düşüş, yüzde 12’nin üzerine sıçranılırsa yükseliş anlamı çıkar.

3 aylık Bitcoin vadeli işlemlere ait yıllık prim. Kaynak: Laevitas.ch

Yukarıdaki grafik, bu verinin 11 Şubat’ta yüzde 5’in altına düştüğünü ve yatırımcıların kaldıraçlı uzun (boğa) pozisyonlarına az talep gösterdiğini ortaya koyuyor.

Görünen o ki, Bitcoin an itibarıyla 47.000 dolar seviyesindeki direnci kırmak için gereken güce sahip değil.

Nötrden düşüşe geçen Bitcoin türev verileri, boğalar için fırsat sunabilir. 47.000 dolarlık direnç bir şekilde yukarı yönde kırılırsa, bu çoğu yatırımcı için sürpriz olacaktır.

Bitcoin’in vadeli işlem primi yüzde 10’un üzerinde hesaplanıyor olsaydı, yatırımcılar uzun (boğa) pozisyon almak için daha yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalacaktı. Veriler, boğaların aşırı kaldıraç kullanmadığını gösteriyor. Haliyle sağlam bir piyasa yapısı var diyebiliriz. Dolayısıyla 47.000 dolar direncini aşmak için hazırlıklı görünüyorlar.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin fiyatı 42.800 dolara gerilese de piyasa güçlü sinyaller veriyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!