Bitcoin hash oranı rekor kırarken, madencilik zorluğu %5 artma yolunda ilerliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, geçtiğimiz hafta hash oranında yeni bir rekor kırdı. Yükseliş trendinin sürüp sürmeyeceği konusunda ise fikir ayrılıkları bulunuyor.

Bitcoin (BTC), geçtiğimiz hafta hash oranında yeni bir rekor kırdı. Yükseliş trendinin sürüp sürmeyeceği konusunda ise fikir ayrılıkları bulunuyor.

The Investor‘s Podcast sunucusu Preston Pysh, 21 Mart tarihli gönderisinde Bitcoin’in hash kurdelesi göstergesindeki değişimleri yakından izlediğini açıkladı.

Hash oranında yeni rekor

Bitcoin’in izleme kaynağı MiningPoolStats verilerine göre bu ay 222 EH/s’ye ulaşan hash oranı, bu rekor seviyeye ulaşmak için son bir yılda epey zorluk atlattı.

İlk olarak Çin, uyguladığı baskı ve yasaklar ile madencilerin topluca göç etmesini tetikledi. Daha sonra Kazakistan’a taşınan madencilik merkezlerine uygulanan baskılar da madencilik ortamını daha da karıştırdı.

Yine de madenciler her iki olayı da atlattı ve tek bir “madenci dostu” ülkenin yeterli olacağı fikrini güçlendirdi.

Hash kurdeleleri, madenci sağlığını değerlendirmek ve bu sağlığa dayalı olarak fiyat hareketinde dip yapmaya ne kadar yakın olunduğunu kestirmek için hash oranının iki basit hareketli ortalamasını (SMA) kullanıyor.

Madencilerin her bir Bitcoin’i üretmek için ettikleri belirli bir masraf var ve spot fiyat bu masrafın altında olduğunda, madencilerin “zararına satış” yapmaya başlama ve kârlı olmaması nedeniyle faaliyetlerini durdurma riski artıyor. Bu durum fiyat performansını da kötü etkiliyor ve madencilerin üretim masrafını topluca düşürmek için ağ zorluğunun ayarlanması gerekiyor.

Hash kurdeleleri göstergesinde 30 günlük SMA’nın 60 günlük SMA’yı aşağı yönde kesmesi, madencilerin zararına satış yaptığı anlamına geliyor.

Göstergenin mucidi Capirole CEO’su Charles Edwards, 2019 tarihli blog gönderisinde şöyle belirtmişti:

“Hash oranının 1 aylık SMA’sının 2 aylık SMA’sını yukarı yönde kesmesi ise en kötü zararına satış döneminin sona erdiği ve toparlanmanın başladığı anlamına geliyor.”

Bu kez Kazakistan’daki olaylar zararına satışı tetiklemiş olabilir. Ne var ki bu olayın etkileri, hash oranı artışı bakımından çoktan silindi.

Edwards, Pysh’in gönderisini “Marjlar hala oldukça sağlıklı gözüküyor. Üretim masrafı 30-35 bin dolar aralığında. Elektrik masrafı ise 20 bin dolar bandının alt seviyelerinde,” diye yanıtladı.

“Daha geniş çaplı bir makro/piyasa gücü görülmesi halinde belki ufak bir zararına satış dönemi görebiliriz.”

Bitcoin hash kurdeleleri ve BTC/USD grafiği. Kaynak: Glassnode

Diğer yandan madencilik zorluğu, önümüzdeki sekiz gün içerisinde yaşanacak bir sonraki otomatik düzeltmede yüzde 4,66 artış gösterme yolunda ilerliyor.

Bu düzeltmenin beklendiği gibi gerçekleşmesi halinde, madencilik zorluğu 28,73 trilyona ulaşarak rekor kırabilir.

Bitcoin’in madencilik zorluğunun 7 günlük hareketli ortalaması. Kaynak: Blockchain

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin hash oranı rekor kırarken, madencilik zorluğu %5 artma yolunda ilerliyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!