NFT’ler medyada büyük ilgi görse de, uzmanlar NFT’lerin etkisinin dijital sanat eseri satmaktan öteye gideceğini ve insanların fikir değişiminde bulunma şekillerini sonsuza kadar değiştireceğini düşünüyor.
Ne var ki küresel NFT pazarı, tüm kalıpları yıkma vaatlerine rağmen geleneksel sanat sektörü kadar sönük, erkek yoğunluklu ve eski kafalı. Güncel istatistikler, NFT üreticilerinin yalnızca yüzde 16’sının kadın olduğunu gösteriyor. Bu durum, kadınların günümüz NFT ekosisteminde ne denli yetersiz temsil edildiklerini ortaya koyuyor.
Art Tactic tarafından gerçekleştirilen ve Bloomberg tarafından yayınlanan araştırmaya göre, kadın sanatçılar NFT piyasasındaki satışların yalnızca yüzde 5’inden sorumlu. Kıyaslamak gerekirse, erkek sanatçılar satışların yüzde 77’sini oluşturuyor (yüzde 16’sı bilinmeyen sanatçılara, yüzde 2’si ise toplu projelere ait).
Bazı NFT projeleri, bu sorunun üstesinden gelmek için çalışıyor. Kadınların yönettiği NFT projelerine öncelik veren Rarible da onlardan biri. Cointelegraph, NFT alanındaki cinsiyet ayrımı hakkında Rarible İletişim Başkanı Masha Vyazemskaya ve XBTO Pazarlama Başkanı Rebekah Keida ile konuştu.
Vyazemskaya’ya göre teknoloji sektörü, her zaman erkeklerin egemen olduğu bir sektör oldu ve bu da NFT alanına girmek isteyen çoğu kadın için caydırıcı olabiliyor.
“Sektör olgunlaşmayı sürdürürken, kadın sanatçılar ve mucitlerimize destek olmamız, işlerine yardımcı olmamız ve teşvik etmemiz ve onlara daha fazla fırsat vermemiz, sektörün geleceğini şekillendirme bakımından büyük önem taşıyor.”
Vyazemskaya, geleneksel teknoloji sektörünün tarihsel olarak erkeklerin emellerine ve başarılarına odaklandığını ve teknolojinin erkek alanı olduğu yönünde yanlış bir algı oluşturduğunu ileri sürdü.
Vyazemskaya’ya göre farkındalık, NFT sektörüne daha fazla kadının katılım sağlamasını teşvik etme yolunda önemli bir ilk adım olabilir. Yönetici, Rarible’ın kadın sanatçılar ve kadınların liderliğindeki girişimleri destekleyerek, gelecek nesillere NFT sektörünün “kadınlar topluluğu” olabileceğini gösteren bir öncül oluşturduğunu belirtti.
Rebekah Keida ise NFT ve Web3 alanlarıdnaki kadın sayısını artırmak için alınması gereken iki önleme dikkat çekti: Daha fazla kişiye kripto para eğitimi vermek ve daha kapsayıcı bir yaklaşımı desteklemek.”
“Dürüst olmak gerekirse, bu sektör hala genç ve büyüyor, bu nedenle kimse ‘uzman’ değil. Hepimiz birlikte öğreniyoruz. Kapsayıcılık kavramını ne kadar desteklersek, alan da yeni kripto kullanıcılarına daha açık olacak ve daha fazla kadın katılım sağlayacak.”