Faiz oranlarında yaşanacak düşüş, Bitcoin için bir katalizör olabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en büyük ikinci yatırım bankası olan Goldman Sachs, Fed’in 2024 yılının üçüncü çeyreğinden başlayarak önümüzdeki iki yıl içinde iki kez faiz indirimine gidebileceğini tahmin etti.

Faiz oranları, yatırımcıların risk iştahıyla güçlü bir korelasyona sahip olmasıyla biliniyor. Goldman Sachs Reuters’ın 11 Aralık tarihli haberine göre, Fed’in ilk faiz indirimini Aralık 2024’te yapmasını bekliyor ancak enflasyonda yaşanan düşüş sebebiyle bu indirim üçüncü çeyrekte de gerçekleşebilir. 

Şirket, Fed’in faiz oranlarını 2024 yılının sonuna kadar yüzde 4,875’e düşürmesini bekliyor. Daha önceki tahmin ise yüzde 5,13 seviyesindeydi.

Goldman Sachs’ın tahminindeki bu değişiklik, ABD Çalışma Bakanlığı’nın aylık istihdam raporunda işsizlik oranının ekim ayından yüzde 3,9’a kıyasla yüzde 3,7’e düştüğünü belirtmesinin ardından geldi.

Reuters tarafından hazırlanan bir raporda, trader’ların daha güçlü bir işgücü piyasası performansının Fed’in faiz oranlarını düşürmekten alıkoymayacağını düşündüğü belirtildi.

Trader’lar, ilk indirimin Goldman Sachs’ın tahmininden iki çeyrek önce 2024 yılının ilk çeyreğinde gelmesini bekliyor.

Goldman Sachs’ın Fed’İn faiz oranlarına ilişkin bir notunda şu ifadeler yer aldı:

“Sağlıklı büyüme ve istihdam verileri, sigorta kesintilerini yakın zamanda gerçekleşmeyeceğine işaret ediyor. Bununla birlikte daha iyi enflasyon haberleri, normalleşme kesintilerinin biraz daha erken gelebileceğini gösteriyor. 

Federal fon oranı, FOMC tarafından belirlenir ve ABD bankalarının kredi vermesi için bir rehber görevindedir. Üst ve alt seviyeyle sınırlı bir aralık olarak yapılandırılmıştır. Şu anda federal fon oranı yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 arasında yer almaktadır.

Fed faiz oranlarını düşürdüğünde, kredi alma daha uygun hale gelirken kripto para birimleri de dahil olmak üzere ekonomik ve finansal piyasalardaki trader’lar arasındaki risk iştahı da artıyor. Faiz oranlarındaki artış, genellikle enflasyonu kontrol altına almak ve fiat para birimlerinin satın alma gücünü azaltmak için kullanılır. Bu durum kripto piyasasına sermaye akışını azaltan bir etmendir. 

Fed’in faiz oranında yaptığı artışlar, yatırımcı davranışını etkileyebileceği için kripto para piyasasını doğrudan ilgilendiriyor. Fed faiz oranlarını artırdığında, tahviller ve diğer sabit getiriye sahip olan varlıklar gibi geleneksel yatırım sınıfları, istikrarlı getiri sebebiyle yatırımcılar için daha çekici hale geliyor. Buna karşılık, yatırımcılar, fonlarını kripto gibi riskli varlıklardan uzak tutarak talebin azalmasına ve potansiyel olarak fiyat düzeltmelerine veya düşüşlerine sebep olur. 

Faiz oranları düşürüldüğünde piyasalar, riske karşı daha toleranslı hale gelir ve riskli varlıklara yeniden fonlar akmaya başlar. 

Fed, enflasyonda artış yaşanırken Mart 2022’de faiz oranlarını sıkılaştırmaya başladı. Son artış ise temmuz ayında geldi. Bununla birlikte 2024 yılında beklenen faiz indirimleri, nisan ayındaki Bitcoin yarılanmasıyla birlikte fiyat yükselişi için bir katalizör olabilir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Faiz oranlarında yaşanacak düşüş, Bitcoin için bir katalizör olabilir
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!