Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta önümüzdeki günlerde kriptolara ilişkin ilk yasa tasarısını tanıtılması bekleniyor. Belgeler ise Fas Merkez Bankası tarafından halihazırda yazılmış durumda. Söz konusu belgenin merkez bankası ile paydaşlar arasında tartışılması bekleniyor.
Fas Merkez Bankası Başkanı Abdellatif Jouahiri, 3 Ocak tarihinde düzenlenen basın toplantısında merkez bankası ile piyasa katılımcıları arasındaki müzakerelerin devam ettiğini söyledi. Söz konusu müzakereye ise Fas Sermaye Piyasası Otoritesi (AMMC), Sigorta Denetleme Kurumu ve Sosyal Güvenlik (ACAPS) gibi düzenleyicilerin de katılım sağlaması bekleniyor.
Jouahiri, ayrıca merkez bankasının belge üzerinde çalışırken Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile iş birliği gerçekleştirdiğini açıkladı. Daha önce yayınlanan raporlara göre ise Faslı yetkililerin, Fransa, İsveç ve İsviçre merkez bankalarıyla da iletişime geçtiği iddia edildi.
Kripto yasa tasarısının, ayrıca Fas’ın genel durumuna bağlı olarak kriptoların tanımını da sunması bekleniyor. Bununla birlikte tasarının öncelikleri arasında yatırımcıları korumaya ilişkin maddeler de bulunacak. Her ne kadar tasarıya ilişkin herhangi bir detay açıklanmasa da tasarının sıkı kurallar içermesi bekleniyor. Ancak Fas’ın tanıtacağı yasa tasarısının ne kadar sıkı olursa olsun şu anki yasaklardan daha kısıtlayıcı olmayacağı kanısı da tüm ülkeyi sarmış durumda.
Kriptoların Fas’ta benimsenme süreci
Fas, 2022 yılında Kuzey Afrika’nın kriptoları en hızlı benimseyen ülkesi oldu. Yayınlanan verilere göre 2022 yılında Fas halkının yüzde 2,4’ü kripto varlılara sahipken, bu rakam bir sene içerisinde yüzde 3,1’e yükseldi. 2020 yılında ise Soluna şirketi Fas’ın güney ve en rüzgârlı bölgesi Dakhla’da ilk blokzinciri destekli rüzgâr çiftliği tesisini kurdu. Bu tesiste meydana gelen enerji fazlalığı ise kripto madencilik operasyonlarında kullanılıyor.
Chainalysis tarafından kısa süre önce yayınlanan rapor, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesindeki kripto pazarının dünyanın en hızlı büyüyen pazarı olduğunu kaydetti. MENA bölgesindeki işlem hacimleri ise Temmuz 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasında yatırımcıların 566 milyar dolar değerinde kripto varlık aldığını ortaya koydu.