Kripto paralar çıktığı günden bu yana birçok konuda eleştirilerin odağı oldu. Kimi zaman fiyatındaki oynaklığı, kimi zaman anonimliği, kimi zaman da kara para aklama gibi suçlar ile itham edilen sektör, düzenleyicilerin de kafasını karıştırmış durumda. Ancak her ne kadar sektörün büyük bir çoğunluğu katma değer sağlasa da eleştirileri haklı çıkaran eylemler de gerçekleşebiliyor. Son Chainalysis raporuna göre, Doğu Avrupa’daki tüm kripto işlemlerinin yüzde 18.2’si riskli veya yasa dışı faaliyetlerle ilişkili.
Doğu Avrupa’da Riskli Kripto Aktivitesi Dikkat Çekiyor
Özellikle Ukrayna’ya saldırması sonrası ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya, kriptoyu yasa dışı faaliyetlerde kullanmakla suçlanıyor. Blockchain analiz şirketi Chainalysis‘in son rapor demosuna göre, Doğu Avrupa’daki bu riskli kripto para faaliyetlerinin önemli bir kısmı, tipik olarak KYC bilgisi gerektirmeyen, yüksek riskli kripto borsalarından kaynaklanıyor.
Bununla birlikte Doğu Avrupa bölgesinden alınan tüm kripto paraların yüzde 18.2’si, diğer tüm bölgelerden daha fazla riskli veya yasa dışı faaliyetlerle ilişkili adreslerden geliyor. Raporda Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması ardından dış ticaret finansmanında kripto kullanımının da oldukça arttığı vurgulanıyor:
İlginizi çekebilir: Singapur’da Lisans Alan Borsalara Blockchain.com da Eklendi
“Rusya’nın ulusal bankası kısa süre önce sınır ötesi ödemeler ve uluslararası ticaret için kripto para biriminin kullanımını yasallaştırmayı kabul etti. Bazı Rus şirketlerinin bu işlemleri gerçekleştirmeye başladığından şüpheleniliyor. Bu muhtemelen küçük ve orta ölçekte zaten oluyordu, ancak yakın zamanda daha yaygın hale gelebilir”