Kripto piyasası kana bulandı, toplamda 432 milyon dolar tasfiye edildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto piyasası, eylül ayının üçüncü haftasına çoğu kripto para biriminin düşüş göstermesiyle girdi. Kripto para piyasasının toplam değeri, son 24 saatte birçok dijital varlığın çift haneli değer kayıpları yaşaması ile birlikte, 1 trilyon doların altına geriledi. 

Sert düşüşlere maruz kalan kripto piyasasında, geçtiğimiz 24 saat içerisinde kaldıraçlı işlemlerde neredeyse yarım milyar dolar tasfiye oldu. Coinglass verilerine göre, 130.087 yatırımcının açmış olduğu toplamda 431,51 milyon dolar kısa ve uzun pozisyon tasfiye edildi. Bununla birlikte 44,5 milyon dolarlık Bitcoin (BTC) pozisyonu tasfiye edilirken, Ethereum’da (ETH) ise 8,39 milyon dolar tasfiye edildi.

Son 24 saatte, uzun ve kısa pozisyonlar arasında ortalama 10 kat likidasyon farkı olduğu görüldü. Kayıpların çoğunu ise uzun pozisyon açan yatırımcılar yaşadı. 

Farklı borsalardaki likidasyonlar. Kaynak: Coinglass

Piyasada meydana gelen mevcut düşüşler, 13 Eylül Salı günü açıklanan ve enflasyonun hala yavaşlamadığını gösteren tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri gibi birçok makroekonomik faktöre bağlanıyor. Bitcoin fiyatı, TÜFE verilerinin açıklanmasının hemen ardından neredeyse 1.000 dolar değer kaybetti. O zamandan bu yana, kripto para piyasası geçtiğimiz hafta sonu her ne kadar yükseliş eğilimi göstermiş olsa da, bugün erken saatlerde yeniden ani bir düşüş dalgası ile kana bulandı. 

US inflation shows persistent US retail inflation w/acceleration at August core. Headline drops less than forecast to 8.3%, while Core CPI rose to 6.3%. pic.twitter.com/ZAhxPUlvjn

— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) September 13, 2022

Öte yandan, 21 Eylül tarihinde gerçekleşmesi planlanan Fed toplantısının takiben daha yüksek TÜFE verileri açıklanması bekleniyor. Uzmanlara göre, giderek yükselen enflasyonu kontrol altına alabilmek için son 40 yılın en büyük faiz artışı yapılabilir.

CME FedWatch aracına göre, piyasa mevcut durumda Fed’in 75 baz puan faiz artıracağını tamamen fiyatlandırdı ve 100 baz puanlık artış ihtimali de hala değerlendiriliyor. 100 baz puanlık artış yapılırsa, Fed’in 1980’lerin başından bu yana yaptığı bu denli ilk büyük faiz artırımı olacak. 

15 Eylül tarihinde gerçekleşen Ethereum Merge de birçok kişi tarafından “söylentiyi satın alın, haberi satın” etkiniliği olarak değerlendirilmiş ve ETH fiyatının Merge öncesinde 2 bin dolara kadar yükseleceği, Merge sonrası ise 1.300 dolar seviyelerine kadar düşeceği söylenmişti.

The majority was right. The #Ethereum Merge was a sell the news event.

— MMCrypto (@MMCrypto) September 15, 2022

Hem hisse senetlerinin hem de kripto para piyasasının benzer bir düşüş eğilimi göstermesi ile birlikte, ünlü yatırımcı Clark, mevcut piyasa koşullarını 1970’ler ile benzetti.

Also worth noting, leading into this, market behavior is on par with previous years in terms of realized vol.

Nov-December should be good months.

(Past returns not predictive of future results) pic.twitter.com/KKOKEIIvis

— Clark (@CanteringClark) September 18, 2022

Clark, piyasanın önümüzdeki kasım ve aralık aylarında yeniden yükselişe geçebileceğini söyledi. Dolayısıyla kripto para piyasası, 2022 sonuna doğru borsalar ile paralel bir başka ralli daha yaşayabilir. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Kripto piyasası kana bulandı, toplamda 432 milyon dolar tasfiye edildi
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!