ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Ripple Labs, Ripple’ın XRP satışıyla ülkenin menkul kıymet yasalarını ihlal edip etmediği konusunda federal yargıcın bir an önce karara varmasını istiyor.
Ripple ve SEC tarafından 17 Eylül’de ayrı ayrı yapılan başvurulara göre, her iki taraf da ABD Güney New York Bölge Mahkemesi’nin karar duruşmasını en kısa sürede görmesini istiyor.
Karar duruşması talepleri, davanın taraflarından biri, davaya devam etmeye gerek olmadan hükme varmaya yetecek kadar kanıt olduğuna inandığında sunuluyor.
Her iki taraf da Hakim Analisa Torres’in, Ripple’ın XRP satarak menkul kıymet yasalarını çiğneyip çiğnemediği konusunda bir an önce karara varmasını istiyor. Ripple’a göre SEC, XRP satışlarının “yatırım sözleşmesini” temsil ettiğini gösteren cevapları tüketti. SEC ise bunun yatırım sözleşmesi olduğu konusunda ısrarcı.
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, 17 Eylül tarihli Twitter gönderisinde yapılan başvurular ile SEC’nin “kanunu uygulamaya istekli olmadığının” net bir şekilde görüldüğünü söyledi.
Garlinghouse, “Yetki alanlarını Meclis’in kendilerine sunduğu sınırın ötesine kanunsuz bir şekilde çıkartmaya çalışıyorlar,” diye ekledi.
Today’s filings make it clear the SEC isn’t interested in applying the law. They want to remake it all in an impermissible effort to expand their jurisdiction far beyond the authority granted to them by Congress. https://t.co/ooPPle3QjI
— Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) September 17, 2022
Ripple genel danışmanı Stuart Alderoty, iki yıllık dava sürecinin ardından SEC’nin herhangi bir yatırım sözleşmesi tespit edemediğini ve Howey testini hiçbir açıdan geçemediğini belirtti.
Karar duruşması talebinde bulunan Ripple, bu talepte “SEC ile olan davadan tüm varlıkların transferinin kendi yetki alanlarına girdiğine dair açık uçlu ve müsaade edilemez bir çıkarım yapılabileceğini” ileri sürdü.
Ripple’a göre, şirket ve XRP sahipleri arasında sözleşme yükümlülükleri olmadığından dolayı, token sahiplerinin Ripple’a dayalı olarak kâr beklemeleri için bir sebep yok.
Diğer yandan SEC, bir sözleşme, alıcıya verilen herhangi bir hak veya ihraç edene verilen herhangi bir yükümlülük olmadan da “yatırım sözleşmesi” yapılabileceğini savunuyor.
Ripple ise bu kâr beklentisinin şirketten değil, “piyasadaki arz ve talep güçlerinden” geldiğini söylüyor.