DeFi alanının önücüsü olarak görülen merkeziyetsiz finans protokolü Bancor, geçici kayıp koruması (ILP) özelliğini “elverişsiz” piyasa koşullarını gerekçe gösterek pazar günü durdurdu.
Bancor, pazartesi paylaşılan blog gönderisinde ILP özelliğinin protokolü ve kullanıcıları korumak için geçici olarak durdurulduğunu açıkladı:
“ILP’yi geçici olarak durdurma kararı, protokole nefes alma ve toparlanma fırsatı tanıyacaktır. Piyasaların durulmasını beklerken, ILP’yi de mümkün olan en kısa sürede tekrar aktive edeceğiz.”
Bir kullanıcı likidite havuzuna likidite sağladığında, yatırdıkları varlıkların oranı sonrasında değişebiliyor ve yatırımcıları daha düşük değerde daha fazla coin ile baş başa bırakabiliyor, buna da geçici kayıp deniyor.
Bancor, ILP için protokole ait likiditeyi kullanıyordu: Protokol kendi tokeni BNT’yi havuzlarına stake ediyor ve toplanan işlem ücretlerini oluşan tüm geçici kayıpları tazmin etmek için kullanıyordu. Herhangi bir stake işleminde alınan işlem ücreti geçici kayıp giderinden fazla olduğunda ise fazla BNT yakılıyordu.
İlk olarak 2020’de getirilen ILP özelliği, bu yıl mayıs ayında Bancor 3’ün başlatılmasıyla birlikte bazı güncellemelere şahit olmuştu. Ne var ki kripto piyasasının ciddi bir çöküş yaşadığı son düzeltme, DeFi piyasasını da kötü etkiledi ve birçok protokolü kritik değişikliklere zorladı.
Bancor bu hamleyle protokole nefes alma fırsatı tanımayı umuyor olsa da, kripto topluluğu kararı pek hoş karşılamadı. Kripto podcast Uponly Tv’nin sunucusu Cobie, ILP’yi likidite sağlayıcılarının en çok ihtiyaç duyduğu anda durdurduğu için Bancor’ı eleştirdi.
what is the point of impermanent loss protection if it just disappears when u most need it LOL pic.twitter.com/GAJyhr6Tib
— Cobie (@cobie) June 19, 2022
Web3 yatırımı odaklı şirket Paradigm’in araştırmacılarından Hasu, Bancor’ın geçici kayıp koruması iddialarını eşeledi ve bunun nasıl bir başka “ölüm spiraliyle” sonuçlanabileceğini açıkladı.
“Zararda olan kayıp korumasını tazmin etmek için yeni BNT basıyorlar ve buna geçisi kayıp koruması diyorlar. Bunun faturası da enflasyon yoluyla BNT birikimcilerine kesiliyor ve diğer tüm BNT paritelerinde daha fazla geçici kayıp ile sonuçlanıyor ve dolayısıyla enflasyon da artıyor. Tam bir ölüm spirali.”
You can see it clearly in the price performance of these DEX tokens:
UNI -20%
SUSHI -20%
BNT -61%
Now Bancor is pulling the plug to stop the bleeding. Didn’t even take three weeks for my prediction to play out.
More reading: https://t.co/WZGiTV4Pa3
— Hasu⚡️ (@hasufl) June 20, 2022