Bitcoin türev verileri “dip görülmedi” uyarısı yapıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) fiyatı, kötüleşen makroekonomik koşulların ardından 12 Haziran’da kritik desteğini kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri Hazinesine ait 2 yıllık tahvil getirisi 10 Haziran’da, Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,10 ile kapandı. Bu durum, yatırımcıların borçlanma araçlarını elinde tutmak için daha yüksek oranlar talep ettiğini ve enflasyonun kalıcı olacağını beklediklerini gösteriyor.

Cherry Creek’te kıdemli kredi yöneticisi olan Louis S. Barnes, Amerika Birleşik Devletleri 40 yılın en yüksek enflasyonunu görürken, ipoteğe dayalı menkul kıymetler (MBS) piyasalarının sıfır alıcısı olduğunu belirtti. Barnes şu vurguyu yaptı:

Hisse senetleri 10 Haziran’da yüzde 2 düştü, ancak çok daha fazla düşüş olur.
MicroStrategy ve Celsius kaldıraç alarmları çalıyor

Bitcoin satışları kripto para piyasasına daha fazla baskı yapıyor ve çeşitli medya kuruluşları, ABD Nasdaq listesinde yer alan analitik ve iş zekası şirketi MicroStrategy ile Silvergate Bank arasındaki 205 milyon dolarlık Bitcoin teminatlı kredinin mevcut kripto çöküşüne katkı sağlayıp sağlamayacağını tartışıyor. Faizli kredi, 29 Mart 2022’de verilmiş ve karşılıklı olarak yetkilendirilmiş bir saklama kuruluşunun hesabında tutulan Bitcoin ile güvence altına alınmıştı.

Microstrategy CFO’su Phong Le tarafından 3 Mayıs’ta yapılan açıklamada, Bitcoin 21.000 dolara düşerse ilave marjın gerekli olacağı vurgulanmıştı. Bununla birlikte 10 Mayıs’ta Michael Saylor, 115.109 BTC pozisyonunun tamamının taahhüt edilebileceğini açıkladı ve tasfiyeyi 3.562 dolara düşürdü.

Son olarak, kripto stake etme ve kredi platformu Celsius, 13 Haziran’da tüm çekimleri askıya aldı. Proje, popüler bir stake ve kredi platformu olan Aave’de (AAVE) tasfiyeyi önlemek için büyük miktarlarda wBTC ve Ether (ETH) taşırken, hızla iflas spekülasyonları ortaya çıktı.

Just realized people with open borrows at low collateral ratios on Celsius are having to choose between getting liquidated due to market crash or depositing more collateral into a service that has frozen withdrawals and is potentially insolvent.

Woof.

— Nick Neuman (🔑, 🧀) (@Nneuman) June 13, 2022

Celsius, Ağustos 2021’de yönetim altındaki varlıkların 20 milyar doları aştığını bildirdi ve bu durum, kıyamet senaryosu için fazlasıyla yeterli. Likidite krizinin nasıl gelişeceğini belirlemenin bir yolu yok belki ama Bitcoin yatırımcılarını olabilecek en kötü anda yakaladı.

Bitcoin vadeli işlem verileri düşüş bölgesine yakın

Temel türev verisi olan Bitcoin vadeli işlem primi, 13 Haziran’da negatif alana taşındı. Veri, uzun vadeli vadeli işlem sözleşmeleri ile geleneksel spot piyasa fiyatlarının karşılaştırmasını sunuyor.

Bu sabit takvimli sözleşmeler, genellikle hafif bir primle işlem görür. Böylece satıcıların uzlaşmayı daha uzun süre ertelemek için daha fazla para talep ettiğini gösterir. Sonuç olarak üç aylık vadeli işlemler, “contango” olarak bilinen bir durum olan, sağlıklı piyasalarda yıllık yüzde 4 ila 10 primle işlem görmelidir.

Bu gösterge azaldığında veya negatife döndüğünde, endişe verici bir durumdur, çünkü düşüş eğiliminin mevcut olduğunu gösterir.

Bitcoin 3 aylık vadeli işlemler yıllık primi. Kaynak: Laevitas.ch

Vadeli işlem primi son dokuz hafta boyunca zaten yüzde 4 eşiğinin altındayken, 13 Haziran’a kadar ılımlı prim verisi sunmayı başardı. Mevcut yüzde 1’lik prim iyimser görünse de, 30 Nisan’dan bu yana en düşük seviye..

Sağlıksız türev piyasası uğursuzluk getirir

Yatırımcılar, kripto piyasası yapısının bozulduğunu anlamak için Bitcoin’in opsiyon fiyatlandırmasını analiz edebilir. Örneğin %25 delta eğrisi, benzer alım (call) ve satım (put) opsiyonlarını karşılaştırır. Koruyucu satım opsiyonu primi, benzer risk alım opsiyonlarından daha yüksek olduğu için, korku yaşandığında bu veri pozitife dönecektir.

Hırs, %25 delta çarpıklık göstergesinin negatif alana kaymasına neden olan yaygın ruh hali olduğunda bunun tersi geçerlidir.

Deribit 30 günlük Bitcoin opsiyonlarında %25 delta eğirisi. Kaynak: laevitas.ch

Negatif yüzde 8 ile pozitif yüzde 8 arasındaki veriler, genellikle tarafsız kabul edilir, ancak 13 Haziran’daki 26,6 zirve şimdiye kadar kaydedilen en yüksek değer oldu. Aşağı yönlü riskleri fiyatlandırmaya yönelik bu isteksizlik, petrol vadeli işlemlerinin tarihte ilk kez olumsuz tarafa düştüğü ve Bitcoin’in 4.000 doların altına düştüğü Mart 2020 için bile olağan dışı düzeyde.

Bitcoin türev piyasalarından gelen ana mesaj, profesyonel yatırımcıların son derece düşük maliyete rağmen kaldıraçlı uzun pozisyonlar almak istemedikleri yönünde. Ayrıca, satım (put) opsiyonları fiyatlandırmasındaki absürt fiyat farkı, 13 Haziran’da 22.600 dolara düşen paritenin deneyimli arbitraj masalarını ve piyasa belirleyicilerini bile şaşırttığını gösteriyor.

“Dipten al” veya “düşen bir bıçağı tutma” hedefleri için net bir dip oluşması, ancak türev verileri piyasa yapısının iyileştiğini söylediğinde oluşacaktır. Bu durum, BTC vadeli işlem priminin yüzde 4 seviyesini yeniden oluşturmasını ve opsiyon piyasalarının %25 delta eğriliği yüzde 10 veya daha altına inerken daha dengeli bir risk değerlendirmesi bulmasını gerektirecek.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Bitcoin türev verileri “dip görülmedi” uyarısı yapıyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!