Chicago Ticaret Borsası (CME) uzun zamandır geleneksel yatırımcılar için kripto paraların adresi konumunda bulunuyor ve bu durumun spot Bitcoin ETF onayıyla dahi değişmesi pek olası görünmüyor.
CME’deki faaliyetler son 12 ayda önemli ölçüde artış gösterdi. CME şu anda dünyanın en büyük kripto borsası Binance’ten daha fazla vadeli Bitcoin işlemine ev sahipliği yapıyor. CME’de yaşanan yoğun ilgi, vadeli BTC işlemlerinin yüzde 24,7’sini oluşturuyor ve bu da CME’yi dünyanın en büyük vadeli işlem borsası yapıyor.
Bu faaliyetin bir kısmı ETF onayı beklentisiyle bağlantılı olsa da ETF’lerin piyasaya sürülmesi, vadeli işlem piyasasında faaliyetin azalmasına yol açmayacaktır. SEC nihayet BlackRock ve diğer kuruluşlara yeşil ışık yaktığında, vadeli işlem piyasası daralmak yerine genişleyecektir.
Spot ETF’lerin sektöre büyük miktarda kurumsal para akışı sağlayacağına hiç şüphe yok ancak bu durum, Bitcoin likiditesinin temel esaslarını değiştirmiyor. Bildiğimiz üzere Bitcoin arzı 21 milyon ile sınırlı. Bu da vadeli işlemler piyasasının, gerçek ticaretin gerçekleşebileceği tek yer olduğu anlamına geliyor.
Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan ve diğerleri kripto para birimlerinin vadeli ticareti için yıllardır başarıyla CME’yi kullanıyor. Vadeli işlemler tercih edilen yol olmaya devam ediyor çünkü likidite spot piyasadaki ana sorun. Bu büyük kurumsal yatırımcılar her an Bitcoin satın alabilir ancak spot ETF olmaması değil Bitcoin likiditesi sorun oluşturuyor.
CME’yi kullanan kurumsal yatırımcılar son derece ileri görüşlü olduğundan, BlackRock spot ETF’inde pozisyonu bulunan herhangi bir fon yöneticisi, bu pozisyonu CME’deki vadeli işlemleri kullanarak korumak isteyecektir. Dolayısıyla, CME’deki faaliyetlerin spot ETF’lerdeki büyümeye paralel olarak artmasını bekleyebiliriz.
Vadeli işlemler aynı zamanda spekülatif bir araçtır ve belki de kripto para piyasasından daha spekülatif bir piyasa da yoktur. Spot ETF’lerin onaylanmasıyla birlikte kripto piyasası daha fazla meşruiyet ve güvenilirlik kazandıkça, dijital varlık ticaretinin her yönüyle ilgilenen daha fazla yatırımcı göreceğiz.
Geçmişte forex piyasasına bağlı kalmış, maceraperest günlük yatırımcılar muhtemelen Bitcoin ve diğer kripto paralara yatırım yapmaya başlayacak ve bunu da CME aracılığıyla gerçekleştirecektir. Önümüzdeki yıl sektörde, perpetual swap’lere ve diğer türev araçlara olan ilgi artacaktır.
Vadeli işlemlerin aynı zamanda daha net ve tutarlı piyasa düzenlemelerine tabi olması da bir diğer önemli faktör. Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) vadeli işlemlerle ilgilenirken, spot piyasasına yönelik belirsizlikler sorun olmaya devam ediyor. Spot Bitcoin ETF başvuruları, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun onayını bekliyor ancak herkesin bildiği üzere Başkan Gary Gensler işi yokuşa sürüyor.
Net piyasa düzenlemeleri, kripto para vadeli işlemlerinde bariz bir başarıya yol açarken spot piyasa belirsizlik nedeniyle zorluklar yaşıyor. Dolayısıyla, ETF onaylarının gelmesi sadece an meselesi olsa da tam tarih halen bilinmiyor. Biz beklerken, vadeli işlemler piyasası kurumsal yatırımcılar için son derece cazip bir ticaret alanı olmaya devam ediyor.
Lucas Kiely yatırım portföyü tahsislerini denetlediği ve çeşitlendirilmiş yatırım ürünü yelpazesinin genişletilmesine liderlik ettiği Yield App’in baş yatırım sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Daha önce Diginex Asset Management’ta baş yatırım sorumlusuydu ve Hong Kong Credit Suisse’te QIS ve Yapılandırılmış Türevler ticaretini yönetti ve genel müdür olarak görev yaptı. Avustralya UBS’de egzotik türev piyasalarının başındaydı.
Bu makale genel bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi değildir. İfade edilen görüş, düşünce ve fikirler yalnızca yazara aittir.