Küresel menkul kıymet piyasalarını denetleyen uluslararası bir piyasa düzenleme kurumu olan Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO), kripto ve dijital varlık (CDA) piyasalarını düzenleme önerileri içeren nihai raporunu yayınladı.
Raporda, kripto varlık hizmet sağlayıcıları (CASP’ler) olarak bilinen merkezi kripto varlık aracılarının yatırımcı koruması ve piyasa bütünlüğü açısından oluşturduğu önemli riskleri ele alarak, küresel bir yaklaşım oluşturulmasının önemli olduğu bildirildi.
IOSCO’nun kripto para piyasalarına özel tavsiyeleri, düzenleme beklentilerinin kapsamlı açıklamasını sundu. Raporda bu beklentilerin yargı yetkisine bağlı kalarak ve mevcut kurallar uygulanarak veya yenileri kurallar getirilerek karşılanabileceği vurgulandı. Düzenlemelerin amacının piyasalarda tespit edilen olası riskleri ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi.
Raporda, CDA önerilerinin CASP’lerin geleneksel finansal piyasalarında geçerli olan ticari standartlara uymasını sağlayan önemli bir temel oluşturduğu dile getirildi.
Rapor, IOSCO’nun menkul kıymet düzenlemelerine ilişkin hedefleri ve ilkeleri ile ilgili destekleyici standartları, tavsiyeleri ve uygulamalarla uyumlu alanları ele aldı ve çeşitli kritik alanları tanımladı. Bu alanlar arasında dikey entegrasyondan kaynaklanan çıkar çatışmaları, piyasa manipülasyonu, insider bilgiler ile işlem yapılması, dolandırıcılık, müşteri varlıklarının korunması, sınır ötesi riskler, piyasa düzenleyici iş birliği, operasyonel ve teknolojik riskler ve perakende dağıtım gibi başlıklar yer aldı.
IOSCO yönetim kurulu, Amerika Birleşik Devletleri Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Birleşik Krallık Mali Davranış Otoritesi gibi 35 önemli kurumun üst düzey yöneticilerinden oluşmakta.
IOSCO daha önce 2022 yılında DeFi, stablecoinler ve influencerlar hakkında bir rapor yayınlamıştı. IOSCO’nun ulusal piyasa düzenleyicilerine verdiği tavsiyeler arasında, yanıltıcı ve yasadışı promosyonlara yönelik tüketici şikayetlerini bildirmek için yollar geliştirilmesi ve çevrimiçi bilginin hızlı temposuna ayak uydurmak amacıyla kanıt izleme süreçlerine yer verilmesi gerektiği de belirtildi.