10 Kasım’da yapılan açıklamaya göre 50’den az sayıdaki hükümet, vergi makamları arasında otomatik bilgi alışverişi yapılmasına ilişkin yeni uluslararası bir standart Kripto Varlık Raporlama Çerçevesi’ni (CARF) iç hukuk sistemlerine “hızlıca aktarmak” adına ortak bir taahhütte bulunuyor.
Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), söz konusu çerçeveyi 2022 yılında yayımlanmış, Nisan 2021’de G20’den gelen bir talimatla geliştirilmişti. CARF aracılar ya da hizmet sağlayıcılarla kripto para ve dijital varlık işlem raporlaması yapılmasını mecbur kılıyor.
CARF’ı kaleme alanlar, ülkeler arası bilgi alışverişinin 2027 yılına kadar başlamasını umuyor. Söz konusu metin şöyle devam ediyor:
CARF’ın yaygın kullanımı, tutarlı bir şekilde ve zamanında uygulanması, hem vergi uyumunu geliştirme hem de vergi kaçakçılığını engelleme yetkinliğimizi geliştirecek.
CARF ve katılan ülkeler
Söz veren ülkeler arasında OECD’ye üye 38 ülkenin bir kısmıyla Birleşik Krallık’ın denizaşırı topraklarından Cayman Adaları ve Cebelitarık gibi bazı offshore geleneksel finans cennetleri yer alıyor. Bununla birlikte, Avrupa merkezli olduğu için Çin ve Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Türkiye gibi önemli pazarları gözden kaçırıyor. Ayrıca, bu listede herhangi bir Afrika ülkesi yer almıyor ve sadece iki Latin Amerika ülkesi (Şili ve Brezilya) bulunuyor.
CARF, kripto gelirini tespit etmek için uluslararası düzeyde uygulanan tek vergi bilgi değişim protokolü değil. Ekim ayında, bir kripto para vergi raporlama kuralı İdari İş Birliği Direktifi’nin (DAC8) sekizinci dosyası Avrupa Birliği Konseyi tarafından resmen kabul edilmişti. DAC8 vergi tahsildarlarına diğer herhangi AB üyesi ülkede bireyler veya kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen her kripto para işlemini izleme ve değerlendirme yetkisi vermeyi amaçlıyor.