İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji sorumlusu Alex Gladstein’dan Bitcoin’e (BTC) ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi. Gladstein, Bitcoin’in işlevini kaybetmiş demokrasileri düzelttiğini ve halkını kontrol etme gücünü sınırlayarak, hükümetlerin birtakım yolsuzluklarını sınırladığını düşünüyor.
Hükümetler mi Bitcoin (BTC) mi düzenleyici?
Merkeziyetsiz bir yapıya sahip olmasıyla Bitcoin, küresel çapta pek çok işlemde tercih edilen ve er geçen gün daha da yaygınlaşmaya devam eden bir varlık haline gelmiş durumda. Bitcoin’in merkeziyetsiz oluşu ise pek çok hükümeti, sıkıntıya soktuğu düşünülüyor.
Kısa süre önce İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji sorumlusu Alex Gladstein, katıldığı bir röportajda, Bitcoin’in merkeziyetsiz doğasının yolsuzluk ve zorbalığa engel olduğunu savundu.
Gladstein, konuya ilişkin “Demokrasilerin yıkılmasının itibari para birimiyle çok açık bir şekilde ilişkili olduğunu düşünüyorum ve Bitcoin’in bunu bir şekilde düzelttiğine inanıyorum” açıklamalarında bulundu.
“#Bitcoin fixes democracy…#Bitcoin is…free speech, property rights & open capital markets…tyrants need…the opposite: they need censorship…confiscation & closed capital markets”@gladstein https://t.co/n7mVr3bDwA
— What Bitcoin Did (@WhatBitcoinDid) February 20, 2023
2007 yılından bu yana İnsan Hakları Vakfı’na hizmet veren Alex Gladstein, ayrıca Singularity Üniversitesi etkinliklerinde Bitcoin ve paranın geleceği hakkında dersler veriyor.
Öte yandan İHV yetkilisi, Bitcoin’in ifade özgürlüğünü, mülkiyet haklarını ve açık sermaye piyasalarını temsil ettiğini ve bunların hepsinin genellikle sansüre ihtiyaç duyan ve kapalı sermaye piyasalarına ihtiyaç duyan hükümetleri zorladığını söyledi ve ekledi:
“Çin ve Rusya’nın hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları şey bu, sansüre ihtiyaçları var, yakın sermaye piyasalarına ihtiyaçları var ve el koymaya ihtiyaçları var; Bitcoin, hükümetlerin bunları insanlarına empoze etmesini gerçekten zorlaştırıyor.”
Bilindiği üzere hem Rusya hem de Çin geçmişte kripto paralara karşı sert bir tutum sergiliyorlardı. Çin Hükümeti, 2021 yılında neredeyse tüm kripto para işlemlerini yasakladı. Ne var ki kısa süre önce Hong Kong’un kripto lisans girişimleri, Çin’in kripto varlıkları konusundaki duruşunun bir nebze de olsa yumuşadığına ilişkin spekülasyonlar ortaya çıktı.
Rusya ise büyük kripto yasası “Dijital Finansal Varlıklar Üzerine” ile 2020’de kriptoların ödeme aracı olarak kullanılmasını resmen yasakladı. Ne var ki yasa, Rus vatandaşların kripto alıp satmasına bir sınırlama getirmedi, ancak kripto para borsalarını düzenlenmemiş bir şekilde bıraktı.
Ayrıca, Gladstein’ın kriptoların hükümetlerin gücünü kırdığına ilişkin düşünceleri konusunda yalnız değil. Bitcoin altyapı sağlayıcısı OpenNode da 2021 yılında BTC bağışlarının belirli hükümet baskılarından kaçınmadaki faydası hakkında benzer görüşlerini dile getirdi. Hatta OpenNode, “Bu faydalardan biri de sansür direncidir” ifadelerine yer verdi.