Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından finanse edilen finansal düzenleyici olan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), merkeziyetsiz finans (DeFi) alanı için düzenlemeleri zorluyor.
Finansal İstikrar Kurulu, DeFi düzenlemelerine baskı yapıyor
16 Şubat itibarıyla FSB, DeFi’ın finansal istikrar riskleri hakkında büyük güvenlik açıklarını ve evrim sürecini özetleyen bir rapor yayınladı.
FSB raporda, birçok yeni hizmet sağlamasına rağmen DeFi’ın, işlev konusunda geleneksel finanstan (TradFi) bir farkı olmadığını söyledi. FSB, TradFi’nin bazı işlevlerini çoğaltmaya çalışarak, DeFi’nin yeni teknolojilerin kullanımı, yüksek derecede ekosistem bağlantıları ve düzenleme ya da uyumluluk eksikliği nedeniyle potansiyel güvenlik açıklarını artırdığını savundu.
Ayrıca, DeFi ile ilişkili finansal istikrar risklerinin geliştirilmesini önlemek için FSB, birden fazla yargı alanındaki DeFi düzenlemelerini değerlendirmek için küresel standart belirleme kuruluşlarıyla iş birliği yapıyor.
FSB, bu bağlamda dikkate alınması gereken önemli bir unsurun, stablecoin’ler ve merkezi kripto varlık platformları da dahil olmak üzere DeFi kullanıcılarının giriş noktaları olacağını söyledi.
FSB, Tether (USDT) gibi varlığa dayalı stablecoin’lerin ve Dai gibi algoritmik stablecoin’lerin, diğer kripto varlıkları alıp satma, ticaretini yapma, borç verme ve ödünç almada kullanımları yoluyla DeFi ekosisteminde önemli bir rol oynadıklarını kaydetti. Düzenleyici kurum, ayrıca stablecoin’lerin yükselişinin bireysel ve kurumsal kullanıcılar tarafından DeFi çözümlerinin benimsenmesini de artıracağını ve kripto varlıklarının bir ödeme aracı olarak benimsenmesini kolaylaştıracağını öne sürdü.
İlginizi çekebilir: Circle, SEC yaptırımlarını yalanladı
Finansal İstikrar Kurulu, DeFi ekosistemleri de dahil olmak üzere kripto endüstrisi için oluşturdukları riski izlemek için farklı stablecoin’lerin özelliklerini özümseme gereğini vurguladı. FSB’ye göre, likidite ve olgunluk uyumsuzluğu sorunlarıyla ilgili olarak, stablecoin’ler önemli bir role sahip.