Kripto para piyasası için 2022 yılı oldukça zorlu bir yıl oldu. Özellikle pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna savaşı başlı başına küresel piyasaları derinden etkilemeye yetti de arttı bile. Tüm bunların yanı sıra, kripto para piyasası kendi içerisinde yaşadığı olumsuz olaylar neticesinde daha büyük bir çöküşe maruz kaldı. Bilindiği üzere 2022 yılında kripto endüstrisinde pek çok dolandırıcılık olayı, dev kripto şirketlerinin çöküşü ve başlı başına ayı piyasası yatırımcılar için adeta bir kabusa dönüştü. Bununla birlikte kripto piyasasında derin geri çekilmeler meydana geldi ve pek çok şirket ve yatırımcı milyarlarca dolar kaybetti.
Web3 ekosistemi için bug bounty ve güvelik hizmet platformu Immunify, 6 Ocak’ta 2022 yılı için kripto piyasasına ilişkin raporlarını yayınladı. Rapor, 2022 yılında kripto endüstrisinin toplamda 3,9 milyar dolar kaybettiğini ortaya koydu.
Immunify raporuna göre, bu kayıpların büyük bir çoğunluğu piyasada meydana gelen hack’lerden kaynaklanıyor. 3,9 milyar doların yüzde 95,6’lık kısmını dolandırıcılık, hack ve rug pull faaliyetleri oluştururken, yüzde 4,4’lük kesim ise diğer kayıpları kapsıyor.
Kayıpların büyük bir çoğunluğunu DeFi oluşturdu
Immunify, ayrıca merkeziyetsiz finans’ın (DeFi) en çok hedef alınan sektör olduğunu bildirdi. Bununla birlikte merkezi finansa (CeFi) kıyasla DeFi, söz konusu kayıpların 80,5 beşini kapsıyor. CeFi’da ise bu rakam yüzde 19,5 civarında.
Ayrıca raporda DeFi alanında yaşanan kayıplara ilişkin şu ifadelere yer verildi:
“DeFi, 2022 yılında başına gelen 115 ayrı hack ve dolandırıcılık olaylarının ardından toplamda 3.180,023,103 dolar kaybetti. Bu rakam ise 2021 yılındaki kayıplara göre yüzde 56,2’lik bir artış olduğunu ortaya koyuyor. 2021 yılında DeFi alanında 107 dolandırıcılık olayı meydana gelmişti ve DeFi’ın toplam kaybı 2.036,015,896 dolardı.”
Öte yandan BNB ve Ethereum, en fazla hedef alınan zincirler oldu. Ayrıca kendi içlerinde de BNB Zinciri, Ethereum’u geride bıraktı. Öte yandan 2022’nin 4. çeyreğinde endüstri, 1,6 milyar dolarlık zarara uğradı. Bu zararın yüzde 57,6’sı DeFi’da meydana gelirken, yüzde 42,4’ü ise CeFi’da gerçekleşti.
Immunefi CEO’su Mitchell Amador, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Sistem açıklarını önceden belirleyerek ve ele alarak, topluluğu zarardan koruyabilir ve sahada güven oluşturabiliriz. Sektörü daha güvenli hale getirdiğimizde diğer her şey daha da gelişebilir hale gelecekti.”
DeFi dolandırıclıları bu tarihlerde tatile çıktı
Aralık 2022’de dolandırıcılar yıl başı tatiline çıktı. Zincir üstü denetleme ve bug bounty şirketi CertiK’e göre, geçtiğimiz yıl DeFi alanında dolandırıcılıklar adına en durgun ay, aralık ayı oldu.
Aralık 2022’de DeFi protokollerinden yalnızca 62 milyon dolar çalındı. Her ne kadar Aralık 2022’deki bu rakamlar daha önceki aylara göre düşük kalsa da siber güvenlik uzmanları, dolandırıcılık ve hack gibi olayların 2023 yılında daha da azalacağı anlamına gelmediğini vurguladı.