Blokzincir risk izleme şirketi Solidus Labs’a göre, 2022 yılında neredeyse her gün 350’den fazla dolandırıcılık token’ı piyasaya sürüldü ve milyonlarca yatırımcıyı dolandırdı.
Solidus’un 2022 Rug Pull Raporu’na göre, bu yılının başından 1 Aralık tarihine kadar toplamda 117.629 dolandırıcılık token’ı piyasaya sürüldü. Bununla birlikte Solidus, 2021 yılında 83.400 adet dolandırıcılık token’ı basıldığını tespit etmişti. 2022 yılında basılan bu dolandırıcılık token’ları ise 2021 yılına göre yüzde 41 oranında artmış durumda.
Rapor, en fazla dolandırıcılık token’ın BNB Chain’de barındırıldığını ve tüm BEP-20 token’larının yüzde 12’sinin sahte olduğunu iddia ediyor.
Solidus’a göre, dolandırıcılık token’larının barındırılması bakımından ikinci sırada Ethereum ağı geliyor. ERC-20 token’larının ise yüzde 8’inin bu ağda barındırıldığı belirtiliyor.
Rug Pull dolandırıcılık yöntemi ayrıca, bir bireyin ya da ekibin bir token oluşturduğu, projeden tüm değeri çıkarmadan önce fiyatını pompaladığı ve token fiyatı sıfıra düştüğü için onu terk ettiği bir tür kripto dolandırıcılığıdır.
Eylül 2020 tarihinden bu yana ise neredeyse 2 milyon yatırımcı bu dolandırıcılık yöntemi sayesinde paralarını kaybetti.
Ayrıca, en popüler dolandırıcılık yöntemi ise alıcıların yeniden satmasına izin vermeyen bir akıllı token sözleşmesi olan “Honeypot” oldu.
Yatırımcıların olduğu kadar merkezi borsalar da bu dolandırıcılık yöntemlerinden oldukça etkilenmiş durumda.
Solidus, neredeyse 152 merkezi borsadan dolandırıcılık yöntemleri ile 11 milyar dolar değerinde Ethereum (ETH) çekildi. Bu borsaların büyük bir çoğunluğu ise ABD’li düzenleyiciler tarafından denetlenmektedir.