Chainalysis, FTX ile önceki krizlerdeki kayıpları karşılaştırdı: Uçurum büyük

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blokzincir analitik şirketi Chainalysis, FTX’te meydana gelen çöküşe ilişkin bir bakış açısı oluşturdu. Şirket FTX skandalıyla birlikte 2022 yılında gerçekleşen tüm çöküşler arasındaki kayıpları masaya yatırdı. 

Chainalysis tarafından 14 Aralık tarihinde yayınlanan bir rapor, geçtiğimiz mayıs ayında Terraform Labs’te meydana gelen çöküşün haftasındaki gerçekleşen kayıpların 20,5 milyar doları bulduğunu ortaya koydu. Three Arrows Capital ve Celsius çöküşünün haftasında ise toplamda 33 milyar dolar kayıp yaşandı. 

FTX ile yukarıda bahsi geçen üç şirket haftalık kayıp miktarları karşılaştırıldığında, FTX borsası, 7 Kasım’da ilk kriz yaşadığı haftada 9 milyar dolarlık kayıp meydana geldi. Bu kayıplar ise o tarihlerden bu yana haftalık olarak azalmaya devam ediyor. 

1/ Our data suggests that FTX’s demise hasn’t been crypto investors’ biggest issue this year. Both the depegging of Terra’s UST token & the collapse weeks later of Celsius & Three Arrows Capital (3AC) drove much bigger realized losses. https://t.co/tWpX9qjY6o pic.twitter.com/TI2eJSVXaW

— Chainalysis (@chainalysis) December 14, 2022

Chainalysis, verilerin FTX skandalının başladığı kasım ayında yatırımcıların 2022 yılı içerisinde gelmiş geçmiş en ağır kripto olaylarından birine maruz kaldığını öne sürdüğünü belirtti. 

“An itibarıyla veriler, yatırımcıların FTX kriziyle birlikte en ağır kripto olaylarından birini yaşadığını gösteriyor.” 

Analitik şirketi, kişisel cüzdanlara bakarak ve varlıkların satın alındıkları değeri ölçerek bu varlıkların başka bir yere gönderildikleri esnada değerini çıkararak gerçekleşen toplam kayıpları hesapladı. 

Ne var ki verilerin, bir cüzdandan diğerine herhangi bir transferi satış etkinliği olarak saydığından, gerçekleşen kayıpları fazla tahmin etmiş olabileceği düşünülüyor. Chainalysis, ayrıca grafiğin FTX borsasında saklanan ve dondurulmuş kullanıcı varlıkları gibi diğer istatistikleri dikkate almadığını belirtti. 

Chainalysis verileri, meydana gelen kayıpları içerirken zincir üstü analitik platformu CryptoQuant, Bitcoin’de (BTC) gerçekleşmemiş net kayıpların FTX’in çöküşüne nasıl etki ettiğine dair veriler paylaştı. 

CryptoQuant, FTX çöküşünün ardından BTC için gerçekleşmemiş kayıpların, yalnızca yüzde -19,4 ile zirveye ulaşan 3AC/Celsius ve Terra Luna’nın çöküşüne kıyasla yüzde -31,7 ile maksimum seviyeye ulaştığını bildirdi. 

Bitcoin’de gerçekleşmemiş net kazanç ve kayıp. Kaynak CryptoQuant.

Analitik veri şirketi Glassnode da 17 Kasım tarihli bir Twitter gönderisinde, FTX’te meydana gelen çöküşün ardından gerçekleşmemiş kayıpların epey yüksek bir seviyede olduğunun altını çizdi ve 2018 yılındaki ayı piyasasındaki yüzde -36 oranıyla karşılaştırdı. 

#Bitcoin Long-Term Holders are currently experiencing acute financial stress, holding an average of -33% in unrealized losses.

This is comparable to the lows of the 2018 bear market, which saw a peak unrealized loss of -36% on average.

Chart: https://t.co/qIGAxtSyGZ pic.twitter.com/BBtbOtApy1

— glassnode (@glassnode) November 17, 2022

Öte yandan bahsi geçen kazanç ve kayıplar, varlıkların satılma anına kadar gerçekleşmemiş olarak nitelendirilir. Bir varlığı satma eylemi ise kayıpları veya kazançları beraberinde getirmiş olur.  

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Chainalysis, FTX ile önceki krizlerdeki kayıpları karşılaştırdı: Uçurum büyük
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!