Solana tabanlı NFT pazar yeri olan Magic Eden, yaratıcıların kendi koleksiyonlarında telif hakkı sağlamalarına imkân tanıyan bir araç başlatan son NFT alım satım platformu oldu.
Magic Eden’in platformunda telif hakkı aracı başlatığı haberi, geçtiğimiz kasım ayında ilk olarak rakip NFT pazar yeri OpenSea’nin platformunda başlatmasının ardından geldi.
1 Aralık tarihli duyuruya göre, açık kaynaklı telif hakkı uygulama aracı Solana’nın SPL token standardı üzerine inşa edildi ve Open Creator Protocol (OCP) olarak isimlendirildi. Bu uygulamanın, 2 Aralık tarihinden itibaren standarda katılan yeni koleksiyonlar için telif hakkı uygulamasına izin vermesi bekleniyor.
Magic Eden CEO’su Jack Lu, geçtiğimiz ay Solana’nın Breakpoint 2022 konferansında NFT yaratıcılarının sürdürülebilir bir gelir modeline sahip olmaya ihtiyaç duyduklarını gündeme getirmişti. Bununla birlikte Lu, telif ücretlerini uygulayabilmek için tasarlanan NFT’lere olan ihtiyacı açıklığa kavuşturmuş oldu.
OCP kullanan içerik üreticileri, telif ücreti uygulaması desteklemeyen NFT pazar yerlerini de engelleme hakkına sahip olabilecek. Magic Eden, ayrıca platformunda OCP’yi desteklemeyen koleksiyonlar için isteğe bağlı olarak telif haklarını korumaya da devam edecek.
2/ Solana’s community has been waiting for a resolution on royalties.
When we went to optional royalties mid Oct, we said we hoped to soon return to a royalty respecting world. However, royalties needed protection at the protocol level to be truly defensible.
— Magic Eden (@MagicEden) December 1, 2022
NFT pazar yeri, 1Aralık tarihli bir Twitter gönderisinde “OCP’yi halihazırda var olan koleksiyonlara uygulayamayız” açıklamalarında bulundu. Magic Eden, bunun için yaratıcıların koleksiyonlarını yakması ve yeniden basması gerektiğini belirtti.
Lu, “İçerik oluşturucularına yönelik çözümleri zamanında belirlemek için birden fazla ekosistem ortağıyla aktif görüşmeler yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
İlginizi çekebilir: OpenSea, telif hakkı için yeni zincir üstü araç başlatıyor
Magic Eden, geçtiğimiz ekim ayında isteğe bağlı bir telif hakkı uygulamasına geçerek alıcılara katkıda bulunmak istedikleri projeler için telif ücretlerini belirleme seçeneği sunmuştu. Bu fikir ise Twitter’daki NFT topluluğunu neredeyse iki ayrı gruba ayırmıştı.