Rusya Merkez Bankası (CBR) bir dizi finansal yaptırımların ortasında kripto varlıkları ve blokzincir teknolojisini kendi yerel finansal sistemine entegre etmenin yollarını arıyor.
CBR tarafından 7 Kasım’da yayınlanan bir Telegram gönderisinde, CBR “Rusya Federasyonu’nda Dijital Varlıklar” isimli bir kamuoyu danışma raporunu paylaştı.
Rusya Federasyonu’nda Dijital Varlıklar raporu, yaptırımlardan etkilenen devletin iç pazarını yabancı dijital varlık ihraççılarına, özellikle de “dost ülkelerden” olanlara nasıl açabileceğini tartışıyor.
Raporda vurgulanan diğer odak noktaları geliştirilmiş muhasebe ve vergilendirme tekliflerinin yanı sıra, dijital varlık düzenleme, bireysel yatırımcının korunması ve akıllı sözleşmelere ve token haline getirmeyle ilgili dijital mülkiyet hakları oldu.
CBR, tüketiciler için “kontrol edilemez” finansal veya siber güvenlik riskleri yaratmamaları koşuluyla “dijital teknolojilerin daha da geliştirilmesini” güçlü bir şekilde desteklediğini belirtti.
CBR, blokzinciri teknolojisinin doğuşuna rağmen, geleneksel finansal araçların ihracı ve dolaşımına ilişkin aynı düzenleyici kuralların dijital varlıklara da yayılması gerektiğini söyledi.
CBR, ayrıca kısa süre içerisinde düzenlemenin yatırımcı haklarını korumaya, dijital varlıkların dolaşıma girmesi için birtakım kuralları güçlendirmeye, ihraççının onaylanmasını sağlamaya ve ihraççının tüm bilgileri yatırımcılara açıklamasını sağlamaya odaklanması gerektiğini belirtti.
Merkez Bankası’nın Telegram üzerinden Rusça yayınladığı mesajda, dijital varlıklar için yasal çerçeve oluşturulurken, geliştirilmiş bir düzenlemenin sürekli gelişim sağlanması için gerekli olduğunu kaydetti.
CBR’nin Telegram’da yayınladığı mesajda şu ifadeler yer alıyordu:
“Rusya, dijital varlıkların dolaşıma girmesi ve ihracı için gerekli yasal çerçeveyi oluşturdu […] Ancak şimdiye kadar piyasa daha gelişim aşamasında […] Birçok finansal piyasanın ise gerisinde. Daha da geliştirilmesi için, iyileştirilmiş düzenleme gereklidir.”
Merkez bankası, akıllı sözleşme düzenlemesine gelince yasal çerçevenin halihazırda yürürlükte olduğunu belirtti. Bununla birlikte söz konusu düzenleme, Rus yapımı akıllı sözleşmelerin dağıtılmadan önce bağımsız bir şekilde denetlenmesini talep ediyor.
CBR, ayrıca potansiyel token haline getirilmiş zincir dışı varlıklar konusunda pozitif bir yaklaşım sergiledi. Merkez Bankası, token sahibi ile token’ın kendisi arasında “yasal bir bağlantı” olmasını sağlamak için düzenlemenin yürürlüğe girmesi gerektiğini vurguladı.
İlginizi çekebilir: Rusya, uluslararası ödemeler için kripto kullanımını onayladı – Rapor
Rusya Federasyonu’nda Dijital Varlıklar raporu, Rusya Maliye Bakanlığı’nın 22 Eylül’de Rus vatandaşları tarafından sınır ötesi ödeme yöntemi olarak kripto para kullanımını onaylamasının ardından geldi.
Ne var ki, CBR’nin 33 sayfalık raporu, ne Rusya’nın ekonomisini felç eden yaptırımlara ne de şu anda Ukrayna’da devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşına atıfta bulundu.
Raporda yalnızca 2023 yılında pilot uygulamasının başlatılması beklenen Rusya’nın yeni merkez bankası dijital para birimi (CBDC) dijital rubleye odaklanan raporlardan bahsediliyor.
Son olarak CBR geçtiğimiz ağustos ayında Rusya merkezli tüm bankalara dijital rubleyi 2024 yılında yaymayı planladıklarını belirtmişti.