Piyasalar yeni haftaya 8 Kasım ABD ara seçimleri ve 10 Kasım ABD TÜFE verilerine odaklanarak başlıyor. Çin’de COVID-19 yasaklamalarının genişetileceği beklentileri ile Asya piyasaları haftaya artı başlarken, Cuma günü ABD’den gelen tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik ortalama kazançlar verileri ile ABD vadelileri artıda seyrediyor. Kısa bir durum değerlendirmesi sonrası haftanın verilerinden neler bekleniyor inceleyeceğiz.
Son gelen istihdam raporunda ekim ayında TDI 261 bin kişi artarken, işsizlik oranı da yüzde 3,6 beklentiye karşılık yüzde 3,7 artış gösterdi. İstihdama katılım oran düşerken bu durum işten çıkarmaların olduğunu gösterdi. Saatlik ücretlerdeki artış hızının da yavaşlaması enflasyon-ücret sarmalanın henüz bulunmadığına dair işaret oldu.
Hem Rosengren hem de Brainard’ın yapmış oldukları açıklamalar da bizlere Fed’in içinde faiz artırımlarının yavaşlamasını savunan isimler olduğunu gösterdi. Kısa bir istihdam yorumunun ardından Fed’e dair beklentilere göz attığımızda ise olasılık kontratları piyasanın yüzde 57’sinin 50bp faiz artışı beklediğini, yüzde 43’ünün ise 75bp faiz artırımı beklediğini gösteriyor.
Tüm bu veriler diğer FOMC toplantısına 37 gün kala Fed’in yavaşlaması için patikanın uygun olduğunu gösteriyor. Bu nedenle 10 Kasım’da gelecek olan aylık TÜFE’nin beklenti olan yüzde 8,0’ın altında kalması durumunda Fed’le kalan süreyi rahat geçireceğimiz anlamına gelir. Buraya kısa bir es verip, ABD ara seçimlerine odaklanalım. Senato ve Temsilciler Meclisi’nde yapılacak bu seçimler önümüzdeki süreçte ABD’de Yasama tarafından alınacak kararların kaderini beliriyor. 2022 yılında çokça gündeme gelen kripto para regülasyonları, bu seçim sonrası nasıl bir yol izler sorusuna biraz popüler olmayan bir cevap verebilirim. Regülasyon çalışma taslağı her iki partinin çalışmaları ile oluşturulduğu için yasama içindeki dengenin niceliksel yönden değişmesi kripto paraların olağan akışını değiştirmeyebilir.
Piyasa kaygılarının biraz daha azaldığı ve risk göstergelerinin bir miktar toparlandığı bu dönemde Bitcoin ve diğer altcoinler yukarı gitme şansı elde edebiliyorlar. Burada oyun değiştirici konu 10 Kasım’daki TÜFE olabilir. TÜFE beklentilerinde ise hizmet tarafındaki fiyat baskısı sürüyor fakat hem PMI hem de ISM raporlarından elde ettiğimiz sonuçlara göre istihdamda yavaşlama var. Bu durum da ileride ücret artışlarının son bulabileceği beklentisini doğuruyor. Şayet düzende bir istikrarsızlık ya da yeni bir haber düşmezse ocak sonu yüzde 8 enflasyona veda edebiliriz. Bu durum da risk iştahını besleyecektir.
Bitcoin’i teknik olarak ele aldığımızda; 18.500-19.000 dolar aralığı dip testi ve akümülasyon bölgesi olmuştu. Bitcoin 20.500 dolar seviyesini kırarak destek bölgesini bir üst bölgeye taşıdı. Yükselen trendler ise 19.900-20.500 dolar aralığından geçiyor. Bu bölgelere doğru geri çekilme 19.300 dolar seviyesi ya da gerisi stop loss bölgesi belirlenerek yukarı seyrin devamı senaryosu yukarıda temelini saydığımız nedenlerle desteklenebilir. Bu nedenle TÜFE’de iyimserlik söz konusu olması halinde Bitcoin’de 23.000 dolar seviyesini bekleyebiliriz. Aksi halde bahsettiğim mevcut aralığa gerileyebilecek Bitcoin için tutunmalar alım fırsatı için gözetilebilir.